zondag 12 juni 2022

Bernard Claeys: Zelensky Door Biden tot de Orde Geroepen

 

OORLOG UITGELOKT - ZELENSKI MOEST VAN DE VS OPENLIJK BLIJVEN BEWEREN TOT DE NAVO TOE TE WILLEN TREDEN TERWIJL GELIJKTIJDIG AAN KIEV WERD GEZEGD DAT VAN TOETREDING GEEN SPRAKE KON ZIJN. President Joe Biden vertelde vrijdag op een donorconferentie in Los Angeles, Californië, in de marge van de Summit of the Americas, dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de waarschuwingen van de VS dat een Russische invasie van Oekraïne op handen was, heeft afgewimpeld. Hij beschreef de situatie voorafgaand aan de invasie van 24 februari en zijn communicatie met Zelensky, volgens The Associated Press: "Zoiets is sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit gebeurd. Ik weet dat veel mensen dachten dat ik misschien overdreef," zei Biden, volgens de krant. Hij voegde eraan toe dat de VS over gegevens beschikte waaruit bleek dat de Russische president Vladimir Poetin van plan was binnen te vallen.
"Er was geen twijfel," vervolgde Biden. "En Zelenskyy wilde het niet horen." In zijn laatste opmerkingen gaf Biden toe dat de mogelijkheid van een grootschalige invasie door Poetin op dat moment vergezocht leek, maar hij erkende: "Ik begrijp waarom ze het niet wilden horen."
Topambtenaren uit Oekraïne hadden zich in de dagen en weken voor de invasie tegen Washington gekeerd en de herhaalde waarschuwingen van Amerikaanse inlichtingendiensten verweten "paniek" te zaaien.
In die tijd had Zelensky zelfs persoonlijk tegen Biden gezegd dat hij "de berichtgeving over de angst voor de invasie moest kalmeren". Het komt zelden voor dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hun geheime evaluaties openbaar maken om preventief te waarschuwen voor acties die zij voorspellen. Deze hoogst ongebruikelijke houding in het openbaar voedde ook de scepsis over de voortdurende invasiewaarschuwingen van de regering, zelfs bij Rusland-deskundigen en -waarnemers van oudsher. In een recente getuigenis van de Amerikaanse directeur van de nationale inlichtingendienst Avril Haines werd onthuld dat Biden de zeldzame stap had gezet om inlichtingen over de voorbereide invasie vrij te geven om zijn sceptische bondgenoten ervan te overtuigen dat de invasie waarschijnlijk zou plaatsvinden.
Tot in de laatste dagen voor de invasie hoopten veel Westerse functionarissen op een "uitweg" die de situatie snel zou kunnen deëscaleren temidden van de Russische en Wit-Russische troepenopbouw langs de oostelijke en noordelijke grenzen van Oekraïne. Deze "uitweg" had er inderdaad kunnen komen in de vorm van een toezegging van Oekraïne en zijn medestanders dat de voormalige Sovjetstaat nooit lid zou worden van de NAVO.
Vele weken na de invasie onthulde Zelensky in een interview met Fareed Zakaria van CNN in een vernietigende verklaring dat de leiding van de NAVO hem al tijdens de crisis rond de Russische troepenopbouw onder druk zette om publiekelijk te blijven verklaren dat Oekraïne het lidmaatschap van de NAVO nastreeft.
Zelensky bekende echter dat hem onder vier ogen was verzekerd dat het NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne er in werkelijkheid nooit zou komen. Hieronder staat het transcript van dat deel van het interview van 20 maart: Maar iedereen in het Westen vertelde me dat we geen enkele kans maken op NAVO of E.U. lidmaatschap. Ik vroeg hen het Oekraïense volk niet in een hoek te drijven omdat ons volk moedig is en het Westen ook moedig zou moeten zijn door het Oekraïense volk rechtstreeks te vertellen dat, wel, jullie geen NAVO-E.U.-lid zullen worden. Zij hebben geen geconsolideerd standpunt en ik heb hen persoonlijk gevraagd dat te doen.
Ik heb hen persoonlijk gevraagd om rechtstreeks te zeggen dat we jullie over een jaar of twee of vijf zullen toelaten tot de NAVO. Zeg het gewoon rechtstreeks en duidelijk of zeg gewoon nee, en het antwoord was heel duidelijk, u wordt geen lid van de NAVO of de E.U., maar in het openbaar blijven de deuren open. Ik vroeg hen naar preventieve sancties, ik sprak over Nord Stream 2, we bespraken het allemaal, en tegelijkertijd versterkten we ons leger, want met zulke buren, zoals wij die hebben, is dit de enige uitweg.
Zelensky had gevolgd met: "We betalen met onze mensen." Hij voegde eraan toe, en beschreef de situatie als een soort verraad: "Dus mijn retoriek is absoluut waar en ik vermeld gewoon - ik vermeld niet expliciet welke landen hebben gezegd dat Oekraïne geen NAVO-lid zal worden. Ik denk dat dit een zeer rechtvaardig standpunt is. Het moet achter de schermen blijven, maar dat is waar."
Washington kan dus niet doen alsof het de hele tijd de moraalridder is geweest, terwijl Biden nu Zelensky te grabbel gooit. In wezen heeft de regering Kiev onder druk gezet om "zich tegen Rusland te verzetten" - terwijl ze in het openbaar loze beloften deed waarvan insiders wisten dat ze nooit zouden worden nagekomen. En nog steeds dringen de VS en het VK aan op een "geen compromis"-aanpak die alleen maar zal zorgen voor een aanslepend conflict, en tragischerwijs meer doden. Of zoals professor John Mearsheimer het formuleerde in een nu beroemde toespraak uit 2015 aan de Universiteit van Chicago: "Het Westen leidt Oekraïne op het sleutelbloempad en het eindresultaat is dat Oekraïne schipbreuk zal lijden." De timing van de opmerkingen van Biden vrijdag, waarin hij Zelensky omschreef als iemand die de waarschuwingen in wezen "wegwuifde", is ook opmerkelijk, aangezien ze komen op een moment dat voor het eerst steeds meer algemeen wordt erkend dat Oekraïne aan het verliezen is in de Donbas.
Kan een afbeelding zijn van 3 mensen en de tekst 'BIDEN HAALT UIT NAAR ZELENSKI: "OEKRAÄENSE LEIDER NEGEERDE WAARSCHUWINGEN VOOR INVASIE" ZUID RAPPORT'
7
2 opmerkingen
Leuk
Opmerking plaatsen
Delen

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...