Politieoptreden Malieveld roept vragen op: ‘Als ik de beelden zie, kan dit niet de bedoeling zijn’
VIDEOZette de politie zondagmiddag te grof geschut in bij het beëindigen van de demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Haagse Malieveld? Op sociale media circuleren videobeelden van agenten die hard inslaan op een weerloze activist. Amnesty International is kritisch en eist een onderzoek.
,,Dames en heren, ik heb begrepen dat de veiligheidsdriehoek het over 10 minuten niet meer accepteert, dus er gaat geveegd worden. Ik zeg massaal zitten!” Terwijl op de achtergrond de politiesirenes al klinken, spreekt een van de organisatoren van Nederland in Verzet zondagmiddag de circa 1500 mededemonstranten op het Malieveld toe.
Die hebben tot dan toe weliswaar vreedzaam gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen van het kabinet, alleen is het door burgemeester Jan van Zanen bepaalde maximum van tweehonderd demonstranten ruim overschreden. Ook staan velen te dicht op elkaar.
Al snel verschijnen de eerste politiebusjes op het Malieveld. Er zijn ME’ers te paard die charges uitvoeren. Met lange wapenstokken drijven tientallen agenten de menigte achteruit. Een deel van de demonstranten gaat weg, zelf of onder druk van de wapenstok. Anderen blijven in een grote groep zitten, waarna de politie het waterkanon gebruikt.
Politiehond
Na verloop van tijd treedt de mobiele eenheid steeds harder op. Een man ligt met bebloed hoofd op de grond terwijl agenten op hem in slaan. Tegelijk bijt een politiehond in zijn been. Op een ander filmpje krijgt een vrouwelijke betoger een flinke duw van - waarschijnlijk - een politieagent in burger en belandt tegen de voorkant van een rijdend politiebusje. Een hondengeleider van de politie lost een waarschuwingsschot als hij zich belaagd voelt door een aangelijnde vechthond.
Amnesty International is zeer kritisch op het optreden, waarbij de politie twintig mensen arresteerde. ,,In het algemeen geldt dat de politie te allen tijden moet de-escaleren”, vertelt senior-beleidsmedewerker Gerbrig Klos. ,,Ook als agenten getart, uitgedaagd of uitgescholden worden.”
Op het Malieveld lijkt dat in diverse situaties niet gelukt. ,,De videobeelden die we hebben bekeken roepen veel vragen op. In twee gevallen slaan agenten met een lange wapenknuppel op het hoofd van iemand die op de grond ligt. Dat lijkt disproportioneel, al helemaal in combinatie met de inzet van een politiehond.”
Potentieel dodelijk
Politiehonden behoren volgens Amnesty enkel gebruikt te worden om groepen te verdrijven, stelt Klos. Niet om tegen individuen in te zetten. Ze wijst op recent onderzoek van Zembla waaruit bleek dat veel politiehonden niet op commando los laten. ,,Het risico op gevaarlijke bijtwonden die lastig te hechten zijn, is dan reëel.”
Over het incident waarbij een vrouw voor een politiebus werd geduwd, zegt Amnesty ervan uit te gaan dat dit niet expres is gebeurd. ,,Tegelijkertijd vinden wij het niet kunnen dat betogers zo worden weggeduwd. Ook zien wij niet in waarom je zo met busjes door de menigte moet rijden.”
De mensenrechtenorganisatie eist dat het politieoptreden nauwkeurig onderzocht wordt, net als het geloste waarschuwingsschot. ,,Een dienstwapen trek je alleen bij een directe levensbedreigende situatie. Een schot is potentieel dodelijk, een kogel komt ook weer neer. Het is echt een meevaller dat er niemand is geraakt.”
‘ME doorgaans professioneel’
Volgens wetenschapper Jaap Timmer, die sinds 1991 onderzoek doet naar politiegeweld, is de Nederlandse mobiele eenheid over het algemeen zeer professioneel. ,,Als je het aantal incidenten afzet tegen de aantal keren dat de ME in actie komt, dan is het beeld positief.”
Tegelijkertijd stelt Timmer dat er altijd situaties zijn waarover je moet discussiëren. ,,Als ik de beelden zie van die man die op de grond ligt, dan kan dat niet de bedoeling zijn. Er is geen reden om hem te slaan, ook niet als hij de agenten uitscheldt.”
Timmer beklemtoont dat de beelden soms slechts een deel van het verhaal vertellen. ,,Je weet niet wat de voorgeschiedenis is als je een agent klappen ziet geven.” Demonstranten moeten verder beseffen dat ze strafbaar zijn. ,,Mensen zeggen vaak: ik doe toch niks? Jawel, je doet wel iets, want de politie heeft je meermaals opgedragen om weg te gaan. Als je dat dan niet doet, ben je subject van politieoptreden.”
Politie: evaluatie nodig
De politie laat in een reactie weten het optreden van zondag grondig te evalueren. ,,Daarbij wordt gekeken of het proportioneel is geweest”, aldus een woordvoerder. Burgemeester Jan van Zanen meldt via zijn woordvoerder dat hij de demonstratie zondagmiddag rond 14.00 uur heeft ontbonden nadat het te druk werd op het Malieveld. ,,Na herhaaldelijk waarschuwen en meermaals vorderen door de politie, weigerde een groep demonstranten weg te gaan. Ze zijn uiteindelijk van het Malieveld verwijderd.”
De burgemeester beklemtoont dat een aantal demonstranten zich gewelddadig gedroeg richting politieagenten. ,,Dat is verwerpelijk. Er is nooit een reden om geweld tegen hulpverleners te gebruiken.”
Noodbevel
Van Zanen erkent dat de politie ook geweld gebruikte. ,,Politiegeweld is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt altijd getoetst door de politie en eventueel door de Ombudsman, het Openbaar Ministerie en de rechter. Dat zal nu ook gebeuren.”
De woordvoerder zegt dat de demonstratie niet was aangemeld. ,,Toen er zondagmiddag om 14.00 uur te veel mensen naar het Malieveld kwamen, heeft burgemeester Van Zanen een noodbevel gegeven op basis van de Wet Openbare Manifestaties, waarna de politie in actie kwam.”
2 opmerkingen:
als je na een jaar nog steeds beweert dat je de voorgeschiedenis niet kent dan ben je pss echt een .... een.... een oorlogsmisdadiger.
Velen die "subject van politieoptreden" waren verlieten ooit het land via Westerbork.
En binnenkort maar weer de vlaggetjes hijsen en de minuutjes stilte en de loze bezweringen van "laat dit nooit meer gebeuren".
Het ware gezicht van de politie is al die 80 jaar nooit veranderd of weggeweest.
De Nederlandse politie is tegen zijn medeburgers de misdadigste die er is.
Een reactie posten