NOS NIEUWS • BUITENLAND • • AANGEPAST
AstraZeneca en universiteit Oxford onderbreken studie naar coronavaccin
De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford onderbreken hun vergevorderde proeven met een coronavaccin. Bij een proefpersoon is een mogelijk onverklaarbare ziekte geconstateerd. De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat het zou gaan om een ontsteking aan het ruggemerg.
Volgens een bron van de medische nieuwssite Stat News is de verwachting dat de deelnemer zal herstellen en is hij of zij in het Verenigd Koninkrijk.
In een verklaring van AstraZeneca die naar onder meer Stat News is gestuurd, staat dat de onderbreking een "routinehandeling" is en dat het vaker gebeurt in een testfase. In dit soort gevallen worden voorlopig ook geen nieuwe proefpersonen geworven.
Nederland heeft doses van het Oxford-vaccin vooruitbesteld.
"Dit laat alleen maar zien dat ze de veiligheid enorm serieus nemen", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is gewoon een veiligheidsmaatregel."
Vertraging nog onduidelijk
Onduidelijk is hoelang de proeven zullen stilliggen en of dit een vertraging oplevert voor het op de markt brengen van een vaccin.
AstraZeneca zegt dat het nu eerst alle data gaat analyseren. Daarna wordt een besluit genomen over het verdere verloop van de test. "Maar ze weten het belang van het vaccin", zegt Van Egmond. Volgens haar wordt de test als het veilig is meteen weer opgestart.
Volgens de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, hoeft deze tijdelijke stop geen vertraging op te leveren voor het uiteindelijk op de markt brengen van het vaccin. "We hebben dit vaker gezien, maar het is een uitdaging", zegt Hancock.
Proefpersonen hadden bijwerkingen
AstraZeneca was bezig met de derde testfase. Wereldwijd zijn er nog acht andere vaccins in die testfase.
In een eerdere fase van de vaccintest van AstraZeneca had een aantal proefpersonen bijwerkingen, zoals hoofd- en spierpijn. Maar dat is normaal, zegt de Brits-Zweedse farmaceut.
Ruggenmerg
Als de bron waar The New York Times zich op baseert het juist heeft, heeft de proefpersoon een acute ontsteking aan het ruggenmerg die in vaktermen myelitis transversa heet. Een patiënt kan hierdoor niet goed bewegen en moeite hebben om urine en ontlasting op te houden. Zo'n ontsteking kan meerdere oorzaken hebben, een van de oorzaken kan een virusinfectie zijn.
'Als er zo snel aan een vaccin wordt gewerkt, is het dan wel veilig?' is een veelgehoorde vraag. NOS op 3 legt in onderstaande video uit hoe de controle daarop werkt:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten