maandag 12 juni 2017

Geert Mak als Graadmeter


Het conformisme van de ‘populairste geschiedenisleraar van het land,’ mijn oude vriend Geert Mak, leidt tot stellige uitspraken als deze, die hij op 29 april 2013 deed, 

Er zijn machten aan de gang boven Europa, ik zeg echt bóven Europa, het klassieke woord grootkapitaal doet hier zijn intrede. Ik heb er nooit zo in geloofd, maar nu wel, die ons totaal ontglipt en waar je niks tegen kunt doen! En dat vind ik buitengewoon beklemmend.

Dit algemeen bekende feit was voor hem zo’n openbaring dat zelfs de klankkleur van zijn stem veranderde. Niet alleen had Mak ontdekt wat elke eerstejaars student economie leert, elke academicus uit de de sociale wetenschappen weet, en iedere werknemer die zich niet heeft laten hersenspoelen, hij wist tevens te melden dat die economische macht ‘ons totaal ontglipt.’ Bovendien vertelde zijn 'gevoel' hem dat ‘iedereen die een beetje bij zinnen is moet nadenken over vormen waarmee je je daartegen kunt verweren.’ Vier jaar later, op 14 februari 2017, verklaarde dezelfde Mak met dezelfde stelligheid: 

Het Europese project is vanaf het allereerste begin gebouwd op de grondbeginselen van de Verlichting, op de rechtsstaat, de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

Men hoeft geen hoogleraar te zijn om te beseffen dat het ‘Europese project’ onmogelijk ‘gebouwd’ kan zijn op ‘de democratie en de vrijheid van meningsuiting,’ en tegelijkertijd in handen zijn van het ‘grootkapitaal’ dat ‘ons totaal ontglipt en waar je niks tegen kunt doen!’ Waarom is Geert Mak dan toch de meest gelauwerde journalist/auteur in Nederland? Waarom is er niemand van de mainstream-polderpers die hem ter verantwoording roept voor het feit dat hij in een handomdraai zijn mening kan aanpassen? Wat vertelt dit over het intellectueel niveau van het land waarin u en ik wonen?



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...