maandag 28 maart 2016

Willy van Damme

Nieuwe post op Willy Van Damme's Weblog

De bevrijding van Palmyra

by willyvandamme
Een dag langer dan verwacht viel de stad Tadmur, beter gekend als het antieke Palmyra, deze ochtend geheel in handen van het Syrische regeringsleger. De weerstand van ISIS bleek toch nog iets sterker dan eerst gedacht. Zo slaagde ze er zaterdagvoormiddag nog eventjes zelfs in het leger terug te drijven.
Zeer belangrijke veldslag
Maar dat succes bleek van heel korte duur want een paar uur later was dit verlies door het regeringsleger al omgezet in extra terreinwinst. De voorbije nacht viel dan het definitief verdict en schakelde men de laatste verzetsaarden in Palmyra en de directe omgeving uit. Het is de zwaarste nederlaag voor ISIS in Syrië en de grootste overwinning voor het Syrische leger en haar bondgenoten. 
Dit komt na een serie andere zware nederlagen voor ISIS, vooral dan rond de Syrische luchtmachtbasis van Kweiris ten oosten van de stad Aleppo. Deze was drie jaar lang omsingeld door ISIS maar hield altijd stand, ondanks de ontelbare massale aanvallen van de terreurbeweging. 
ISIS in Palmyra - Executie Syrische soldaten - - 2015
ISIS bracht nieuw ‘vermaak’ naar het Romeinse amfitheater in Palmyra, de onthoofding in het publiek van gevangen genomen Syrische soldaten. Verplicht bijgewoond door een deel van de achtergebleven bevolking. Leuk voor een van hun propagandafilmpjes. Van de gebeurtenissen van deze week rond Palmyra zullen ze wel geen filmpje publiceren. 
Dit gebied rond Kweiris is nu geheel in handen van het leger die zo de belangrijke steden al Bab en Deir Hafer in het oosten van de provincie Aleppo in het vizier heeft. Het leger zit hier vandaag op minder dan 10 kilometer van beide steden en die verovering zou een heel zware slag toebrengen aan de aanwezigheid van ISIS in deze regio. Een gebied dat voor ISIS essentieel is voor de bevoorrading vanuit Turkije. 
Hoeveel soldaten en strijders van ISIS er sneuvelden is uiteraard nog onbekend. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een onderdeel van de propagandamachine van de Syrische Moslimbroederschap, spreekt over 400 gedode salafisten en 180 doden aan regeringszijde.
Volgens de regeringsgezinde Syrische media zouden er een paar honderd jihadisten van ISIS zijn omgekomen. Ook aan regeringskant zullen er ongetwijfeld veel doden zijn gevallen. Zeker is dat die strijd vooral omwille van zijn symbolisch en strategisch belang zeer bloedig was, met ook vele honderden gewonden tot gevolg. 
Schade
Rusland heeft ondertussen met drones vluchtig al de schade opgemeten aan het vierduizend jaar oude Palmyra. Niet voor niets wordt deze in Syrië omschreven als de parel van de woestijn. Die schade zou volgens dat eerste vluchtige onderzoek nog meevallen. Wel werden een viertal tempels vernield maar die zou men dan willen heropbouwen. 
Syrische leger in Palmyra viert feest - 27 maart 2016
De overwinning in Palmyra zorgde bij de soldaten uiteraard voor een stevig feestje. Over de toestand van de achtergebleven bevolking is voorlopig nog niets geweten. Men is nu bezig met het onderzoeken van de wegen en gebouwen op achtergebleven mijnen en valstrikken. Een terugkeer van de bevolking is dus nog niet voor morgen. Ook is er nog geen zicht op de door de oorlog aangebrachte schade. De Syrische en Russische luchtmacht voerden uitgebreide bombardementen uit op het gebied. Waarbij de voorbije week vermoedelijk eerder symbolisch zich ook de Amerikaanse voegde. Wat enorme schade doet veronderstellen. 
Palmyra was in de oudheid een zeer voorname en rijke oasestad die vooral leefde van de handel tussen de Middellandse Zee met haar Romeinse, Egyptische en Griekse beschaving en het oosten met Perzië, Indië en China. Het vormde onder de Romeinen ook een buffer met de altijd vijandige Perzen. 
Zeker na de verovering van dit gebied door de Griekse veldheer Alexander de Grote won deze stad aan belang. Deze bouwde een rijk die van de Griekse stadstaten aan de Middellandse en Zwarte Zee tot aan de Indus ging en zelfs delen van Afghanistan omvatte. 
En dit eengemaakte imperium zorgde voor een grote groei in de handel binnen dit rijk, ook na de dood van Alexander. Men had nu eenmaal kunnen proeven van elkaars cultuur en dat zorgde voor een blijvende wederzijdse honger naar meer. 

Deze overwinning door het Syrische leger toont de in wezen ijzersterke positie die de Syrische regering nu heeft over het land. Elke poging om tegen dit leger nog verzet te kunnen bieden is bij voorbaat al gedoemd om te falen. Interview over de verovering van Palmyra met RT deze zondagmiddag. Merk vooral op hoe Markt Toner, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn woorden heel voorzichtig kiest en de overwinning van de regering Assad ‘geen goede zaak’ noemt. Ooit stelde men daar dat het aanblijven van Assad totaal onaanvaardbaar was. Een wereld van verschil!
Qaryatayn
De stad is ongeveer 4.000 jaar oud en kende haar hoogtepunt onder het Romeinse rijk. Wel was die relatie tussen Rome en haar vazal soms erg slecht en werd de stad in 272 door de Romeinen zelfs voor een groot deel verwoest. Het was de periode van koningin Septimia Zenobia (Bat Zabbai). Belangrijk was toen de tempel van Bel die vorig jaar door ISIS werd vernield. 
Volgens de regeringsgezinde Syrische media zou ISIS zich nu terugtrekken naar het kleine oasestadje Sukhnah. Dat heeft normaal een 20.000 inwoners en is een kruispunt van wegen die naar zowel Deir er Zor, de Iraakse grens als naar Rakka leiden. 
De verovering van het 75 kilometer verder oostwaarts gelegen Sukhnah is dan ook bijna zeker de volgende etappe voor het Syrische leger. Zo klinkt het ook op de website van Syrian Perspective die goede contacten heeft binnen het Syrische leger. Daar spreekt men zelfs over 25.000 soldaten die klaar staan voor een aanval op de vallei van de Eufraat. 
Eerst zal men dit leger wel moeten hergroeperen en voorzien van het nodige nieuwe materiaal zoals benzine en munitie. Vermoedelijk zal men zich dan verder oostwaarts richting Deir er Zor en de Eufraat richten om het daar al meer dan een jaar omsingelde leger en de ongeveer 100.000 bewoners te bevrijden. Die stad ligt op een 150 kilometer van Sukhnah. Rakka ligt op ongeveer 130 kilometer. 
Palmyra - Tempel van Bel
De door ISIS vernielde bijna tweeduizend jaar oude tempel van Bel, het voor-christelijke religieuze centrum van de stad die onder de Romeinen tot 200.000 inwoners telde. 
Wel lijkt men zich op dit ogenblik vooral te concentreren op de strijd elders in dit geografisch centrale deel van het land. Zo laaide de strijd vandaag op rond de ten zuidwesten van Palmyra gelegen stad Qaryatayn en een gebied ten oosten van de stad al Salamiyah. Deze ligt ten noordwesten van Palmyra. Blijkbaar wil men ISIS eerst geheel weg uit dit centrale deel van het land. 
De slag rond Palmyra en ook die vele gevechten elders van de voorbije maanden tonen dat het Syrische leger onoverwinnelijk lijkt te zijn geworden. Het is nog zeer zwak in verhouding tot vroeger maar het moet het opnemen tegen een vijand die nog veel meer verzwakt is. 
Er lijkt voor Syrië dus stilaan licht zichtbaar aan het einde van die tunnel vol bloed en vernieling. In die zin is de uitkomst van deze veldslag erg belangrijk voor de toekomst van het land. 
Palmyra-Tadmud - Militaire situatie - 14 - 27 maart 2016
De toestand in de regio van Palmyra na de bevrijding van de stad. Ten noordwesten ligt de stad al Salamiyah en ten zuidwesten de normaal vooral door Assyriërs bewoonde stad Qaryatayn. 
Willy Van Damme
willyvandamme | 27 maart 2016 om 21:57 | Categorieën:Uncategorized | URL: http://wp.me/pgSxv-3fR

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...