donderdag 18 juni 2015

De EU van Geert Mak

      
Meld je aan als foodwatch-donateur!
Beste foodwatcher,
In mijn vorige nieuwsbrief besteedde ik aandacht aan de macht van de lobby van de voedselindustrie, ofwel Big Food, in Europa. Lobby is in Brussel een miljardenindustrie, gekenmerkt door de onevenredige invloed van bedrijven op wet- en regelgeving en een schrikbarend gebrek aan transparantie.

Dit zien we ook tijdens de onderhandelingen voor het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP die zich nu in Brussel afspelen:

- In 2012 en 2013 organiseerde de Europese Commissie 560 ontmoetingen omtrent TTIP. Van de 560 ontmoetingen, waren er 520 (92%) ontmoetingen met bedrijven en slechts 26 (4%) met maatschappelijke organisaties;
- Van alle sectoren voert de agrifoodsector (voedsel en landbouw) de meest actieve lobby;
- Het merendeel van bedrijven lobbyt achter de schermen, en meldt zich niet in het vrijwillige EU lobbyregister.

In de strijd tegen TTIP vecht foodwatch samen met andere maatschappelijke organisaties tegen industrie, waaronder Big Food. Om tegengewicht te bieden aan de bedrijven die lobbyen voor TTIP, moet onze tegenbeweging nóg groter, nóg luider, en nóg sterker worden. Hierbij hebben we jouw hulp hard nodig! Wil jij het ondemocratische TTIP vrijhandelsverdrag ook een halt toeroepen?  Steun foodwatch dan nu als foodwatch-donateur!
>> Ja, ik word foodwatch-donateur!

Europese regels nu al onder druk door TTIP onderhandelingen!
Terwijl onze politici ons verzekeren dat Europese standaarden niet onder TTIP zullen lijden, staan Europese regels en pogingen deze te verbeteren nu al onder druk. De industrie misbruikt de TTIP onderhandelingen als argument om maatregelen die consumentenrechten en de volksgezondheid bevorderen en in lijn zijn met het Europese voorzorgsprincipe, uit te stellen of geheel van tafel te krijgen. Dit is niet slechts een risico, het gebeurt al:

1. Voorstel wetgeving bedrijfsgeheimen bedreigt voedselveiligheid en transparantie
De Europese Commissie probeert versneld nieuwe wetgeving over bedrijfsgeheimen in te voeren. Het Europees Parlement stemde op 16 juni jl. over een conceptverordening. Bedrijven lobbyen hard om de betekenis van het begrip ‘bedrijfsgeheim’ te verruimen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat bedrijven bijvoorbeeld de interne studies waarmee ze productveiligheid aantonen, niet meer openbaar hoeven te maken en dat deze niet door toezichthouders of journalisten te controleren is. Uit gelekte documenten blijkt dat vaak naar TTIP onderhandelingen werd verwezen als reden voor deze versnelde invoering van een geharmoniseerde standaard. 

2. Verbod hormoonverstorende stoffen door TTIP voorlopig van tafel
Onder druk van de industrie heeft de Europese Commissie besluitvorming omtrent een verbod op hormoonverstoorders tot 2016 uitgesteld, terwijl de beslissing over regelgeving al in 2014 zou komen. Chemiegiganten en industrieverenigingen zoals Bayer, Dupont, BASF, CropLife America en de American Chamber of Commerce voerden een harde lobby tegen het verbod, verwijzend naar de bedreiging die deze vormt voor vrije handel. 

3. Europees beleid genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) onder druk
De Europese Commissie beweert dat het autorisatieproces voor genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) in lijn is met EU wetgeving, en niet door TTIP zal worden aangepast. Na 15 jaar impasse keurde de Europese Commissie op 24 april jl. de import en verkoop van maar liefst negentien verschillende GMO’s goed, waarvan het er bij tien voor een eerste toelating op de Europese markt zou gaan. Hierbij kwam de Europese Commissie eveneens met een voorstel dat lidstaten zelf laat bepalen of zij deze GMO's na Europese goedkeuring wel echt op hun grondgebied willen toestaan. Volgens critici is dit een 'politiek trucje' van de Europese Commissie om het introduceren van GMO's in Europa te vereenvoudigen. Landen die zich nu op Europees niveau verzetten tegen GMO's zullen de druk voelen om straks minder kritisch te zijn. Bovendien blijkt in dit geval blijkt het voorstel van de Europese Commissie een wassen neus. EU-lidstaten kunnen immers de import van bovengenoemde negentien GMO's nog niet verbieden omdat de mogelijkheid van een nationaal verbod nog niet mogelijk is. Als reden voor de snelle goedkeuring van deze GMO's voordat nationale overheden ze kunnen verbieden, wordt door ciritici gewezen naar de TTIP onderhandelingen met de VS. Europarlementariër Bart Staes stelt: 'het er op lijkt dat de EU met de toelating van GMO's de Amerikanen haar goodwill heeft willen tonen binnen de TTIP-gesprekken.' 

foodwatch vindt het onacceptabel dat de verbetering van Europese regels nu al onder druk staat van TTIP onderhandelingen. Word daarom vandaag nog foodwatch donateur. Samen staan we sterker!

> Ja, ik word foodwatch-donateur!
Help ons voorkomen dat TTIP de macht van de industrie institutionaliseert!
De agrifoodsector is overweldigend vóór TTIP, en probeert precies te bewerkstelligen wat foodwatch samen met de Stop-TTIP coalitie en steun van meer dan 2.2 miljoen Europese burgers juist wil voorkomen. Het geluid van de industrie is, ondanks een paar zachte tegenklanken, veelal hetzelfde. Vertegenwoordigers van de industrie, zoals FoodDrinkEurope, dat de belangen van bedrijven als CocaCola, Heinz, Mondelez en Unilever behartigt, zijn vóór TTIP, vóór ISDS, en vóór regulatory cooperation, ofwel vergaande samenwerking met bedrijven voor het opstellen van nieuwe regelgeving.

De industrie snapt het namelijk goed: bedrijven krijgen met deze maatregelen ongekende macht, en een permanente plek aan tafel in onderhandelingen over nieuw beleid en wetgeving. Zo kunnen zij regelgeving in het belang van mens en milieu in de toekomst nog makkelijker naar hun hand zetten. TTIP institutionaliseert de belangen van de industrie, ten koste van de democratie en de consument. Maak je je ook zorgen? 
>> Ja, ik meld me aan als donateur!

Wat doet foodwatch, en wat is er nodig?
Consumentenrechten, de volksgezondheid en voedselveiligheid staan bij ons hoog in het vaandel. Door het gebrek aan transparantie proberen wij via omwegen en WOB verzoeken aan te tonen welke Europese normen er op het spel staan, en waar de risico’s zijn. Te veel is nu nog geheim, en we hebben te weinig middelen of capaciteit om voldoende tegengewicht te bieden voor alles dat er nu op het spel staat.

Om de gegevens boven tafel te krijgen die we nodig hebben, en waar burgers recht op hebben, hebben we meer middelen en meer mankracht nodig. Graag zouden wij ons team verder uitbreiden om ons niet alleen in Nederland, maar ook in Brussel actiever op te stellen. Help ons voorkomen dat TTIP - of de TTIP onderhandelingen - Europese wetgeving die de consument beschermt op het spel zet! Help ons voorkomen dat onze beleidsvrijheid en democratie worden aangetast! Steun ons, word donateur!



Alvast hartelijk dank en met vriendelijke groet,



Ilse Griek
Directeur
Stichting foodwatch Nederland

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...