zaterdag 31 januari 2015

NOS-Journaal Helden

NOS Journaal-redactie, help, wegwezen, er is nieuws!, laat zich keurig achter de politie-versperring zetten.

Ik las net in de kroeg bij mij om de hoek een bericht uit, ik meen De Volkskrant, waarin de hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff opmerkte dat hij vanuit zijn auto onderweg naar Hilversum goedkeuring gaf voor het uitzenden van de beelden van een verwarde jongeman met een nep-pistool, omdat hij onmiddellijk van oordeel was dat:

De nieuwswaarde zo groot [is] dat we het móéten uitzenden. Als iets zo veel maatschappelijke onrust veroorzaakt, weegt nieuwswaarde zwaarder dan privacy van de dader.

Hier doet zich iets wonderlijks voor, want eerder was er sprake van grote opluchting bij hoofdredacteur Gelauff dat zijn NOS-Journaal journalisten collectief het hazenpad hadden gekozen toen de verwarde jongeman met een nep-pistool het NOS-gebouw binnenstapte, waar een ingehuurde, onverstoorbare technicus wel zijn werk deed door de opnameknop in te drukken, en een portier rustig op de jongen bleef inpraten.

Met andere woorden: in plaats van net als de technicus en de portier hun werk te doen door  verslag te geven van het incident, was de 'nieuwswaarde' voor hen kennelijk zero. Hoe moet op hetzelfde moment Gelauff hebben geweten dat dit incident 'zoveel maatschappelijke onrust' veroorzaakte dat de 'privacy van de dader' geschonden kon worden. En als die 'nieuwswaarde' inderdaad 'zwaarder' woog, waarom was hij dan zo opgelucht dat alle NOS-journalisten waren gevlucht? Wat is dit voor een redactie die het  hazenpad kiest zodra het nieuws zich op een presenteerblaadje aandient? Moeten dit soort  angsthazen 'het nieuws' verzorgen? Kunt u nagaan wat de NOS-Journaal-helden doen zodra ze in oorlogsgebied zijn. 


De mooi weer redactie van Het NOS-Journaal, die 'Het Nieuws' moet brengen. 


Ruim twee uur stonden de NOS-mensen buiten in de sneeuw.

'Sommigen hadden nog een jas kunnen grijpen, anderen stonden te klappertanden in de kou in een overhemd, er was zelfs een collega die op zijn sokken buitenstond,' schetst directeur De Jong op een persconferentie. 'Koud, maar veilig, daar ging het ons in eerste instantie om.'

Hier past werkelijk het begrip 'held op sokken,' inderdaad 'Koud maar veilig.' De 'Je suis Charlie' polderpers ten voeten uit. 


NOS-journaalpresentator Herman van der Zandt:
Dan denk je er eerst aan om jezelf in veiligheid te brengen en vergeet je de uitzending. Via een sluiproute zijn we dan buitengekomen.



Geen opmerkingen:

Het JNF en de Coruptieverhoren Met Netanyahu

Ik kreeg een uur geleden opnamen toegestuurd waarop te zien is hoe Netanyahu door Israëlische rechercheurs wordt verhoord vanwege corruptiep...