zondag 25 januari 2015

Blik op NOSJournaal 7

zondag 25 januari 2015

OLAF KOENS "IK WORD MET DE DOOD BEDREIGD"

ENGLISH SUMMARY BELOW

* Zeer opmerkelijk interview met Olaf Koens

* Vreemd antwoord van Olaf Koens na vraag over het onschuldige oorlogsslachtoffer, de 8-jarige jongen Vanya.

* Heel Rusland kent Vanya, maar RTL-Rusland correspondent Koens niet.

* Koens claimt CONTINU met de dood bedreigd te worden

* DOODSBEDREIGINGEN vanuit de hele wereld

* Bellangrijkste verandering bij Koens: HIJ GEEFT TEGENWOORDIG AAN BEDELAARS

* Koens werkt NIET voor de CIA.

* De journalist van het jaar hoopt op een nieuwe standplaats waar het warmer is.

* Niet van het leed van Vanya raakt Koens in de stress, maar van het feit dat er mensen zijn die het lef hebben de sterreporter op het verhaal attent te maken.


In een zeer opmerkelijk interview van Filemon Wesselink met Olaf Koens in de nacht van zaterdag op zondag 25 Januari 2015 wenste Olaf Koens niet te spreken over Vanya. Eerder deze maand berichtten wij (HIER) over de 8-jarige jongen die zijn jongere broertje kwijtraakte, alsmede zijn stiefvader, bij een raketaanval van het Oekraïense leger. Daarbij verloor Vanya eveneens twee benen, een arm en mogelijk zijn zicht.

De door collega's tot journalist van het jaar gekozen Koens was te gast bij Filemon Wesselink in het nachtprogramma, de Overnachting op NPO Radio 1. Omdat wij in de Nederlandse media, in tegenstelling to buitenlandse media, nog niks over het indrukwekkende verhaal van Vanya gezien hadden, besloot Blik het programma de foto van Vanya te tweeten met de volgende tekst erbij:

De tweet van Blik:

@DeOvernachting Filemon vraag @obk eens over #Vanya die moeder en broertje kwijtraakte door raket #Oekraine 


Koens behandelt in zijn antwoord alles en iedereen behalve Vanya

Koens leek weer geirriteerd en raakte van zijn apropos. Stotterend en hakkelend, bij tijd en wijlen naar adem happend, worstelde hij zich door het staartje van het programma. Hij kwam met een verhaal dat zwenkte van een college over de vijand van de vijand is je vriend, tot 9/11, en van complottheorieën tot doodsbedreigingen en lidmaatschap van de CIA. En dat op een hele eenvoudige vraag. En natuurlijk ontbrak ook Putin niet in het antwoord. Tussen neus en lippen verklaart de sterreporter het kind nog even dood. Wij hadden al eerder de indruk dat Koens met de burgerdoden en het menselijk leed niet veel op had in DIT interview eerder deze week. Als Filemon hem erop wijst (scherp) dat het kind in een hospitaalbed ligt en dus niet dood is, lijkt de irritatie nog verder op te lopen. En dan wordt het nog opmerkelijker, niet Vanya is het slachtoffer maar Koens zelf. Hij wordt, naar eigen zeggen, continue met de dood bedreigd. Van Amerika tot Belgie en van Nederland tot Oekraïne, van over de hele wereld stromen de doodsbedreigingen bij Koens binnen. Koens wordt, om de dag, door 2-3 mensen met de dood bedreigd. Het gehele interview is HIERterug te luistreren. Het Blikgedeelte begint bij 53:00. Dat gedeelte hebben we ook hieronder integraal uitgeschreven.

Transscript

Filemon Wesselink: Jij bent een verwoed twitteraar, er komt nu een tweetje binnen van iemand (Blik), die wilde ik je toch even voorlezen:

"Vraag hem ook eens over Vanya die moeder en broertje kwijtraakte door raket"

Olaf Koens (haalt diep adem): Ja, dan krijg je altijd een foto van een dood kind, ehhhh, ... Er is iets bijzonders aan de hand in Nederland, ehhhm, en dat is, dat heeft te maken met, ehhmm, ehhmm, ehhmmm, met een bekend principe en dat is dat de vijand van de vijand is jouw vriend.

Filemon Wesseling: De vijand van jouw vijand is jouw vriend?

Olaf Koens: Ja, precies. Dus, ja ehh, er zijn mensen, heel veel mensen in Nederland hebben überhaupt een hekel aan de politiek, of vooral aan de Europese Unie, ehhhhm, en die zien dat Vladimir Putin ook een hekel heeft aan de Europese Unie en die zien daar een soort van valse vriend in. Ehhm, en eeeeeh, ja dat zijn mensen die ehh, die niet geloven in, in, in, wat de Main Stream Media vertelt, vaak zijn het complotdenkers, ehhm ik weet niet hoeveel mensen het zijn, het zijn er best wel veel, misschien 5-10% ehh, van de samenleving. Veel van die mensen geloven ook niet dat, dat ehh, die denken dat 9/11 door de Amerikanen zelf in scene is gezet en zo. Eehhm, de man, of de man of vrouw die dit bericht heeft gestuurd, ehh, ehhh, ja die, die ziet wel meer complit, complottheorieën hierin. Ehhhm...

Filemon Wesselink: Dat had ik er nog niet eens uit gefilterd in eerste instantie.

Olaf Koens: Ja, ik wel omdat...

Filemon Wesselink: Het is een complot?

Olaf Koens: Nou nee. Ik, ik filter het er zo uit. Ik krijg aan de lopende band doodsbedreigingen binnen.

Filemon Wesselink: Niet!?

Olaf Koens: Ja. Ehh, continue. Per dag ehh, om de daag, dag, een stuk of 2, 3 of zo.

Filemon Wesselink: Want?

Olaf Koens (diepe zucht): Want mensen zeggen, "Je bent een CIA-agent, want je werkt voor, voor..."

Filemon Wesselink: Nederlanders?

Olaf Koens: Ja. Nederlanders, Russen, Oekraïeners, noem het maar op. Amerikanen, ze komen overal vandaan, Belgen ook. Dit is uiteindelijk ook enerzijds een conflict tussen Rusland en het Westen en heel veel mensen, ook in het Westen die vinden dat we daar zelf schuldig aan zijn, en dat Rusland daar niet veel mee te maken heeft. En die zien een soort valse vriend in Vladimir Putin. Ehhm en eh, wat je heel erg ziet in Rusland is dat er een soort hysterie is tegen westerse journalisten want die liegen allemaal en die werken allemaal voor de CIA etcetera, etcetera. Ehm,nou goed, dat heeft heel erg zijn weerslag online ook.

Filemon Wesselink: Dat je bedreigd wordt in Oekraïne of in Marioepel of door Russen omdat daar de persvrijheid niet normaal is, dat is tot daar aan toe, maar door Nederlanders?

Olaf Koens: Ja. Dat gebeurt. Dat gebeurt. Maar...

Filemon Wesselink: Dat is wel wrang?!

Olaf Koens: Het is wrang, maar ik heb er langzaam vrede mee gesloten dat, dat een deel van van ehh, een klein deel van, van ehh, ook, ook Nederlanders, ehh 

Filemon Wesselink: Je hebt er vrede mee gesloten dat je af en toe met de dood bedreigd wordt?!

Olaf Koens: Ja.

Filemon Wesselink: Door Nederlanders?

Olaf Koens: Ja. Online.

Filemon Wesselink: In Rusland?

Olaf Koens: Het is wel online. Laten we het zo houden. Gelukkig, ehh, ehhm, maar ja, dat gebeurt en kijk ehh, veel mensen zeggen, "je bent niet objectief of je luistert niet goed of dit of dat." Dat is dus.. Ik doe mijn werk naar eer en geweten, ik werk echt niet voor de CIA. Ehhhm. Het is oorlog en er vallen aan, aan beide kanten slachtoffers. Ehh, ik heb altijd gezegd een oorlog is niet een kwestie van goed en fout, maar van fout en fout, ehhh.

Filemon Wesselink: Waar gaat dit dan specifiek over?

Olaf Koens: Ehhh...

Filemon Wesselink: Dat weet je niet precies?

Olaf Koens: Dat weet ik niet precies! Maar ik moet zeggen dat mensen die me foto's van dooie kinderen sturen daar ehh, daar kan ik überhaupt niet zoveel mee.

Filemon Wesselink: Nee. Ik dacht het kind was in een ziekenhuisbed.

Olaf Koens: Ja, maar.

Filemon Wesselink: Doet er niet toe. Dat had je van te voren toen je filosofie studeerde en misschien dacht aan de journalistiek niet bedacht?

Olaf Koens (Ademt diep in): 

Filemon Wesselink: Dat je uiteindelijk ook als partij wordt gezien.

Olaf Koens: Ja. Eeeehhh. Nee.

Filemon Wesselink: Ben je veranderd door het hele werk?

Olaf Koens (Ademt weer diep in):

Filemon Wesselink: Harder, killer geworden misschien?

Olaf Koens: Nee. Niet echt

Filemon Wesselink: Beetje amateurpsychologie, zeg ik er gelijk bij hoor.

Olaf Koens (moet ingehouden lachen): Nee, ik denk niet dat ik echt..., nou, ehh, ja, ik ben wat zachter geworden. Ik ben wat zachter geworden. Ik, ik gaf vroeger nooit iets aan bedelaars of zo. Of mensen die om geld vragen of zo. Dat doe ik tegenwoordig wel.

Filemon Wesselink: Hoe komt dat denk je?

Olaf Koens: Weet ik niet. Omdat je heel veel ellende ziet, dat je misschien toch af en toe een beetje, eehhh, een beetje wilt helpen. 

Filemon Wesselink: En je hebt een kind.

Olaf Koens: Je hebt een kind, dat maakt je ook gek genoeg niet voorzichtiger. Ehh, ik dacht vroeger altijd van, "nou, dan word ik vader, en dan zal ik wel helemaal nooit meer de deur uit deurven". maar er zit ook soms een vreemd gevoel in van "Mwah", weet je, ik heb al een dochter, dus ehh, voor de rest kan er niet meer zoveel mis gaan.

Filemon Wesselink: Nee

Olaf Koens (Vergenoegd grinnikend):

Filemon Wesselink: Wat doe je eigenlijk in Nederland? 

Olaf Koens (Diepe zucht): 
Ehhh. Ik was even hier om gewoon eens even te praten, met redacties, eh, om even te kijken wat er in nederland weer allemaal gebeurt. Ik wilde een hoop kaas kopen. Dat hebben we niet meer in Rusland, wegens de boycot, maar goed. Ik ga niet terug naar Moskou, maar terug naar Oekraïne. Ehhm, ja gewoon heel even een paar dagen uitpuffen, ehh, gewoon in een café zitten in Amsterdam, vrienden opzoeken. Bijkomen.

Filemon Wesselink: Wil je wel in Rusland blijven werken?

Olaf Koens: Voorlopig wel.

Filemon Wesselink: Ja?

Olaf Koens: Ja. Het is niet iets wat ik eeuwig wil blijven doen. Ehh, en ehh, en zeker nu, het is daar echt heel erg veranderd allemaal. Ehhm, het is heel erg ehh, ehh, het is een stuk moeilijker geworden, lastiger geworden. Ehh, het is een stuk vijandiger geworden. Ehhm.

Filemon Wesselink: Daardoor heeft het wel meer nieuwswaarde. Is het relevanter wat je doet.

Olaf Koens: Klopt. Maar daardoor is het ook een plek waarvan ik bijvoorbeeld niet wil dat mijn dochtertje er op zou groeien. Dus ehh, nou, ik ga nog lang niet weg, maar, maar, ik blijf ook niet eeuwig.

Filemon Wesselink: En de volgende stop wordt dat dan een ander buitenland?

Olaf Koens: Ik denk dat het een ander buitenland wordt. En ik hoop dat het, dat het wat warmer wordt.

Filemon Wesselink: Laten we daar op proosten. En succes daar.

Olaf Koens: Jij ook. 


Geen opmerkingen:

De Westerse Noodzaak om meer 'Lebensraum' te Veroveren

I n  zijn boek  Ill Fares the Land (2010) stelt de Joods-Britse  historicus, wijlen Tony Judt: 'We cannot go on living like this. The li...