vrijdag 1 juni 2012

Boycot Israel 114

United Civilians for Peace is de volgende actie begonnen: 


'Kom in actie

'Dien een klacht in tegen misleidende etikettering


Nederland loopt achter
De Europese Unie heeft onlangs ferme uitspraken gedaan over correcte etikettering van producten uit illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. DenemarkenZuid Afrika en het Verenigd Koninkrijkzijn hierin al vele stappen verder dan Nederland. Sommige supermarkten nemen het heft in eigen hand: alle grote Britse supermarkten (met uitzondering van Tesco) hebben bijvoorbeeld al besloten om geen producten uit nederzettingen meer in te kopen. En Migros, een van de grootste supermarktketens in Zwitserland heeft besloten de juiste herkomst te vermelden op het etiket van producten uit illegale nederzettingen. Dit kan in Nederland ook!

Nederzettingen zijn illegaal
Het standpunt van de internationale gemeenschap, met inbegrip van de Nederlandse regering en de Europese Unie, is ondubbelzinnig: alle Israëlische nederzettingen zijn illegaal, ongeacht of die zich in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever of op de Golanhoogte bevinden, en ze vormen een obstakel voor de vrede. Het verwijderen van de nederzettingen is daarom van essentieel belang.

Misleidende etikettering
ahava-cream-jar
Op het etiket van producten uit de nederzettingen vermeldt Israël ten onrechte dat deze afkomstig zijn uit Israël. UCP pleit voor een correcte etikettering voor consumenten om te voorkomen dat producten uit Israël zelf verward worden met producten uit de illegale nederzettingen. De huidige de etikettering is voor consumenten vaak onduidelijk en misleidend. Naast "Israël", hebben kruiden, aardappels en andere producten uit nederzettingen ook wel de aanduiding "Westoever" of "Jordaanvallei" op het etiket. Vele consumenten interpreteren de laatste twee ten onrechte als "Palestijnse gebieden".

Het recht van de consument
Correcte etikettering is een eenvoudige maar betekenisvolle maatregel om de coherentie van het buitenland beleid van de EU en Nederland te verzekeren. Maar het gaat ook over het recht van de consument op correcte informatie en de mogelijkheid geïnformeerde keuzes te maken op het moment van een aankoop. Het gaat over het recht van consumenten om instemming met het illegale Israëlische nederzettingenbeleid te voorkomen, laat staan deze ongewild te steunen.

Kom in actie!


Vul nu het klachtenformulier in van de Voedsel- en Warenautoriteit. Dit is gemakkelijk, kost maar een paar minuten en kan een groot verschil maken! Onderstaande informatie kan je hiervoor gebruiken.

1 klacht

17 nee

18 ja

19 t/m 30 vul je persoonsgegevens in

31 producten

37 Cosmetica / Reiniging- en desinfectiemiddelen

47 Op Ahava’s etiketten staat: ‘Made in Israel’. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat inderdaad in dat land: namelijk in Tel Aviv. Maar op het etiket hoort te staan waar het product gemaakt is, en dat is ergens anders. Ahava’s cosmeticafabriek ‘Ahava Dead Sea Laboratories’ staat in Mitzpe Shalem; een illegale joodse nederzetting op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Daarom is de informatie op het etiket misleidend.
De Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn illegaal. Sectie III van de Vierde Geneefse Conventie zegt in artikel 49 zonder omhaal: ‘De Bezettende Macht zal niet delen van zijn eigen bevolking deporteren of overbrengen naar gebied dat het bezet houdt.’ In 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dan ook dat de bouw van Israëlische nederzettingen op de Westoever in strijd is met het internationaal recht. Hetzelfde geldt voor de aanleg van bedrijventerreinen in bezet gebied. Zowel de fabriek van Ahava als het bezoekerscentrum zijn daarom in strijd met het internationale recht. Door modder uit bezet gebied te gebruiken, exploiteert Ahava ‘bezette’ natuurlijke hulpbronnen voor eigen gewin. Dit ‘plunderen’ is verboden volgens artikel 23, 53 en 55 van de the Hague Regulations, artikel 51 en 53 van de Vierde Geneefse Conventie en artikel 8(2)(b) van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof.
Het standpunt van de internationale gemeenschap, met inbegrip van de Nederlandse regering en de Europese Unie, is ondubbelzinnig: alle Israëlische nederzettingen zijn illegaal, ongeacht of die zich in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever of op de Golanhoogte bevinden, en deze nederzettingen horen niet bij Israel. Door op het etiket van Ahava producten "made in Israel" te zetten, wordt de consument misleid. De consument gaat er dan van uit dat het product uit Israel komt; dat wil zeggen het gebied binnen de "groene lijn" wat de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, heeft erkend als Israel. En dat is niet het geval. Ook bij herkomst "West Bank", Palestijnse gebieden of iets dergelijks vermelden, zou niet kloppen. De consument zou dan denken dat het product gemaakt is door Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden. Correcte etikettering zou zijn "herkomst: illegale joodse nederzetting in bezet Palestijns gebied".

48 vul de datum in van de dag dat je het formulier invult

49 vul een tijdstip in

50 t/m 56 kies een Kring Apotheek uit bij jou in de buurt, ze verkopen allemaal Ahava producten. 

57 winkel

58 bezoeker

60 ja

61 ja

62 Ahava

67 Ahava'

http://www.unitedcivilians.nl/kom-in-actie/111-ucp-over-ucp/kom-in-actie/182-kom-in-actie-2

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...