Cees Maas (ex-ING) deed twee domme dingen
Hoe kon ING zo diep vallen? Cees Maas, oud-topman van ING, wijt alles aan irrationaliteit op de beurs. Echter, onderzoek naar de crisis van 2007-9 laat zien dat de bliksem van de beurs niet zomaar inslaat, maar alleen treft wanneer een bedrijf roekeloze risico’s heeft genomen. Een fatsoenlijke bank trekt geld aan van rekeninghouders en spaarders, belegt een deel daarvan in superveilige staatsschuld van het thuisland, houdt een klein deel in contanten voor de geldautomaat (en voor de clearing met de andere banken), en verstrekt zorgvuldig hypotheken en andere leningen met het geld dat dan nog over blijft.
Nu ING. De organische groei was misschien goed genoeg voor de Boerenleenbank, maar niet voor Maas en zijn dynamische collega’s. Om hun strategisch vernuft te onderstrepen, bouwden ze eerst een bijou van een hoofdkantoor. Daarna gingen ze zo goedkoop mogelijk extra lenen om met dat geld extra te kunnen beleggen. ING putte in de markt voor Commercial Paper, eigenlijk bedoeld voor werkkapitaal van grote, solide ondernemingen als Unilever, die zo onder hun eigen naam goedkoper kort kunnen financieren dan met bankkrediet.
Dat was een dubbelfout van ING. Eén: commerciële banken horen te groeien in lijn met hun klanten en niet excessief te gokken met geleend geld. Twee: het is roekeloos om zeer langlopende hypotheken te financieren met geleend geld dat elke paar maanden weer opnieuw moet worden geleend van beleggingsfondsen die voor hun klanten geen enkel risico willen lopen.
Onderzoekers aan Columbia University hebben een studie gedaan naar banken zoals ING die sneller wilden groeien dan de aanwas van hun rekeninghouders en daarvoor gingen lenen in de markt voor Commercial Paper (zie Acharya & Schnabl, 2009). ING zit in de categorie ‘tamelijk hoge risico’s’ en Fortis nam ‘erg hoge risico’s’.
Oud-minister (Volksgezondheid, LPF). Decaan en hoogleraar Economie aan de Nottingham University Business School in Maleisië.
2 opmerkingen:
Volgens mij horen banken helemaal niet te groeien. Hun enige taak is het fatsoenlijk beheren van geld. Geld verdienen met geld is stelen van de armen.
Succes, Ben
Ik vind "deed twee domme dingen" te zwak uitgedrukt voor zwendel. Maar zo gaat dat. Een bijstandsmoeder met een zwart schoonmaakbaantje pleegt fraude, en een megazwendelaar als Scheringa wordt terstond verheven als volksheld.
Een reactie posten