Hoe verkopen de portiers van de neoliberale ideologie hun ideologie? Door domweg net te doen alsof het neoliberalisme, de geloofsleer van de vrije markt, geen ideologie is, terwijl men tegelijkertijd stelt dat kritiek op het neoliberale geloof wel ideologisch van karakter is. Men krijgt dus artikelen als dit op de voorpagina van de NRC:
Ideologie sluipt in debat over de crisis
Gepubliceerd: 25 mei 2009 14:28 | Gewijzigd: 25 mei 2009 14:28
Door onze redacteur Pieter van Os
Den Haag, 25 mei. Het duurde even, maar de crisis heeft ook de Nederlandse politiek ideologisch wakker geschud.
Gisteren leverde PvdA-partijleider Wouter Bos in Buitenhof zijn bijdrage door premier Balkenende toe te voegen dat hij „wat minder naïef” moet geloven in de kracht van de markt. Hij reageerde op een artikel van de premier vorige week, waarin de CDA-leider de crisis niet aan marktfalen, maar aan „menselijk falen” weet. Bos: „Als er een inbraak is, moet je niet alleen de inbreker aanspreken, maar ook je sluitwerk verbeteren en zorgen dat er politie op straat is.”
Internationale ontwikkeling
De leiders van de twee grote coalitiepartijen volgen hiermee een internationale ontwikkeling. Want in het buitenland sloop de ideologie al eerder, en opzichtiger, in het crisisdebat. Protagonisten van de vrije markt proberen daarbij het debat te beperken tot financieel toezicht.'
Met andere woorden: de crisis die zoals iedereen weet veroorzaakt is door de neoliberale ideologie van de vrije markt (die overigens nooit vrij is geweest) mag in wezen niet met feitelijke argumenten worden bestreden, want die feitelijke argumenten zijn per definitie ideologisch in de ogen van de neoliberale ideoloog. Vandaar de kwalificatie 'sluipt' van het werkwoord sluipen, als een dief in de nacht. De ideologisch gemotiveerde NRC-redacteur Pieter van Os schrijft vervolgens dit: 'Protagonisten van de vrije markt proberen daarbij het debat te beperken tot financieel toezicht.' Let op de kwalificatie: protagonist, de hoofdrolspeler dus van het dramatisch gebeuren, die lijnrecht tegenover 'de antagonist' staat, de querulant die het tegenovergestelde wil en zijn best doet het zo moeilijk mogelijk te maken voor de protagonist. En wat doen de NRC protagonisten van de vrije markt? Wel, die 'proberen het debat te beperken tot financieel toezicht', kortom die willen dat het debat zich beperkt tot de feiten. De antagonist daarentegen komt met ideologische nonsens aan. En zo weet de ideologische gemotiveerde redacteur Pieter van Os van de NRC net te doen alsof niet het neoliberalisme het probleem is, maar al die antagonisten met hun ideologisch gesluip. Fantastische krant, en zo genuanceerd ook.
1 opmerking:
Kan je stellen, Stan, het begint saai te worden!
anzi
Een reactie posten