dinsdag 2 december 2008

Roemenie is Lid! 4





De openbare toiletten in Roemenie zijn nog niet helemaal je van het, maar daar staat tegenover dat ze heel veel ruimte hebben. En bovendien is dit buitengewoon veelbelovend voor de Europese toiletpottenproducenten. Er is daar werk aan de winkel, jongens en meisjes. Aan de slag!

10 opmerkingen:

Sonja zei

Afgezien van het feit dat ik sommige afgebeelde taferelen ook wel eens in Rotterdam heb meegemaakt mis ik een context. Het blijft nu hangen op 'lachen om domme/vieze Roemenen'. Je hebt ook hele series dezelfde foto's en filmpjes op het internet geschoten in Rusland. Mensen vinden het blijkbaar amusant om stomdronken mensen te zien. Maar het gaat over armoede, alcoholisme en wanhoop e.d. Dat vind ik helemaal niet amusant. Natuurlijk loopt Roemenïe 'achter' (armoede, corruptie, etc.), alleen economisch gaat het goed en daarom mogen ze natuurlijk in de EU. Dan lees ik liever daar iets over.

Anoniem zei

Sonja je hebt gelijk met wat je zegt. Dit zijn beelden die met armoede te maken hebben. Beelden die laten zien dat mensen in armoede creatief kunnen zijn. Het is ook geen schande om nog met paard en wagen te werken.De politiek in Roemenie is schandelijk, het is exreem kapitalisme in een land dat toch al arm was.
Stan je laat wel een heel eenzijdig beeld zien van dit land.Dit is niet Roemenie, dit zijn beelden die je daar, maar ook in veel landen kan zien. Erg denigrerend zoals je deze mensen laat zien. Roemenie heeft vele mooie kanten: een oude cultuur met monumenten, mooie landsschappen, kunstenaars, ben je wel eens in Transylvanie geweest?, bergen, mooie dorpjes, volksmuziek en gastvrije mensen.
Het is ronduit belachelijk Stan om deze plaatjes te gebruiken en daarmee te doen als je het over een land hebt.
Als er dergelijke misstanden in in bijv. Amerika of Palestina of welk ander land dan ook zijn
dan spreek je er schande van en nu zeik je deze mensen af.
Stan je moest je schamen!

Anoniem zei

Wat ik ook nog even kwijt wil: nogal arrogant om hier in Nederland en de rest van het 'westen' om over 'achterlijkheid'te spreken'alsof Nederland(het westen) de maat van van alle landen moet zijn. 'Achterlijkheid'ten opzichte van wat?
Is dan allemaal zo fijn hier met overdaad, kilheid en egoisme?
Het westen en de mensen die daar wonen worden m.i. steeds arroganter, maar raken ook steeds meer afgestomd(achterlijk), er wordt voor hen gedacht, een verdienste van het neoliberalisme.

stan zei

jullie hebben allebei helemaal gelijk. en toch heb ik me rot gelachen, zoals ik soms ook over mijn eigen falen rot kan lachen.wees eerlijk, je kunt wel arm zijn, maar je hoeft niet op straat te poepen. dat heeft niets met arm te maken. en een balkon om een lantaarnpaal heen bouwen is ook geen teken van armoede maar van iets heel anders. ik zou niet onmiddellijk precies weten wat.

Anoniem zei

Ik heb ook niet kunnen lachen om de beelden van de Roemenen, net zo goed als dat ik niet kan lachen om beelden van Gaza, van Irak of van Amerikaanse tentenkampen...

En om het even in de mediawatcherssfeer te trekken:

Je kunt altijd nog beter open op straat in een krant schijten, dan als propagandist een krant vol schijten met propaganda me dunkt...

stan zei

het een sluit het andere niet uit. niet kunnen lachen om een balkon dat om een lantaarnpaal is gebouwd? niet kunnen lachen om een auto getrokken door een paard? waar is je humor Ko? gaza en roemenie vergelijken toont dat je nooit in gaza bent geweest.
stan

Sonja zei

Ik lach me rot om Borat! Ook in de privésfeer... dat wil je niet weten waar wij thuis de draak mee steken. Alle ziektes, alle religies, alle rassen, en alle misère op de wereld, daar wordt flink mee gelachen. Om niet bitter en depressief te worden natuurlijk.
Om die vervoersmiddelen en die lantarenpaal kan ik natuurlijk wel lachen, maar stomdronken mensen die toch hun behoefte moeten doen of zichzelf bevuilen e.d., misschien wel voor miljoenen toeschouwers, nee, ik vind het gewoon niet netjes. Met name omdat je mensen ongevraagd 'openbaart' op misschien wel hun meest kwetsbare dieptepunt. Dat doen persfotografen natuurlijk ook, maar die doen dat niet voor amusement.

stan zei

1. humor heeft altijd een element van leedvermaak.
2. deze mensen doen dit niet omdat ze arm zijn, maar omdat ze geen beschaving bezitten, net zo min als een politicus beschaving bezit wanneer hij andere volkeren laat bombarderen.
3. deze mensen confronteren anderen 'ongevraagd' met hun barbaarsheid.
4. misschien is dat ook een reden dat ik erom kan lachen. wat moet een mens er anders mee doen? huilen?

Anoniem zei

Schoon in elk oog is wat het bemint. Roemenie is natuurlijk niet modern. Als je maar lang genoeg in armoede geleefd hebt, dan ontwikkel je zoals bart al zegt vanzelf de gave om creatief met de dingen om te gaan. Dus waarschijnlijk bezit die Roemeen gewoon de gave om drollen als sculpturen te draaien in de barokke stijl van een voorbije beschaving.

Daarentegen zijn er heel veel mensen die uit andere werelddelen komen en Nederlanders maar een vies volk vinden. Als je bijvoorbeeld ziet dat veel Hollanders na het toiletbezoek hun handen amper wassen, kun je je terecht afvragen of dat vermeende verschil in beschaafdheid tussen Roemenen en Nederlanders niet ligt aan de omstandigheid dat mensen het hier economisch beter hebben. Misschien is het enkel het beeld van een in pak en stropdas gestoken aap, lopende uit een goed onderhouden commercieel toilet, dat het idee in stand houdt dat die ongewassen poten vol smurrie, waarmee hij weldra zijn broodje kaas aan zichzelf voert, een hogere beschaving impliceert.

stan zei

ismail

beschaving kent gradaties. het in de openbaarheid je behoefte doen is uiterst onbeschaafd, je valt anderen ermee lastig, je confronteert de ander met iets dat hij niet wil zien. deze mensen hebben lak aan de ander. de ander interesseert hen niet. beschaving is het vermogen anderen niet lastig te vallen met dingen die hem of haar kunnen kwetsen, in de brede zin van het woord. dat heeft niets te maken met materiele armoede maar alles met geestelijke armoede. ik heb in de arabische wereld ook nooit iemand op straat zien poepen of plassen, zelfs niet geestelijk gehandicapten. overigens is veel decorum in een beschaving gebaseerd op praktische zaken. bijvoorbeeld niet met je ellebogen wapperen wanneer je je vlees snijdt, want dan val je degenen die naast je zitten lastig. je wassen voor het gebed is heel goed in landen waar veel stof is en veel mensen lichamelijk werk verrichten. dat een aanzienlijk aantal hollanders maar al te vaak hun handen niet wassen na wc bezoek komt door een gebrek aan beschaving en door onnozelheid. ze denken geen hygiene nodig te hebben.

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...