woensdag 2 juli 2008

De Israelische Terreur 405

De NRC bericht:
'Bezoekers ‘vijandig land’ geen lid parlement Israël
Gepubliceerd: 1 juli 2008 11:49 Gewijzigd: 1 juli 2008 11:54
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 1 juli. Een Israëliër die in de zeven jaar vóór verkiezingen een „vijandig land" heeft bezocht, mag geen lid meer worden van het Israëlische parlement. Een wetsvoorstel daartoe is gisteren met 52 tegen 24 stemmen (van in totaal 120) aangenomen.

Arabische parlementsleden, van wie sommigen zo’n „vijandig land” – Libanon en Syrië bijvoorbeeld – hebben bezocht en die zich mikpunt voelen, reageerden woedend. Een van hen, Ahmed Tibi, kondigde aan bezwaar te zullen maken bij het Hooggerechtshof, omdat het voorstel niet een absolute meerderheid van de stemmen kreeg, zoals voorgeschreven bij wetten die fundamentele vrijheden aantasten. Volgens de nieuwe wet zal „iedereen die illegaal een vijandige staat heeft bezocht [..] worden beschouwd als voorstander van gewapende strijd, tenzij hij het tegendeel bewijst”.
„Met ingang van vandaag zullen de Arabische parlementsleden moeten kiezen of ze in het parlement van Damascus of Jeruzalem willen worden gekozen”, zei parlementslid Zevulun Orlev van de extreemrechtse Nationale Religieuze Partij. Orlev is een van de indieners van het voorstel. „Van nu af aan kunnen Israëlische burgers gerust zijn”, zei Estherina Tartman van Israel Beitenu, een andere indiener, tegen The Jerusalem Post. „Er zullen geen vijanden meer in het parlement zitting hebben. Zoals in elke normale, verlichte, democratische staat zal iedereen die de nationale veiligheid negeert weten dat hij niet in het parlement kan worden gekozen.”
De nieuwe wet staat ook wel bekend als de Bishara-wet, naar het Arabische ex-parlementslid Azmi Bishara, die herhaaldelijk Libanon en Syrië heeft bezocht en nu gezocht wordt op verdenking van hulp aan de Libanese organisatie Hezbollah tegen Israël tijdens de oorlog in 2006. „We moeten van het Arabische leiderschap onvoorwaardelijke loyaliteit eisen aan de staat Israël als een Joodse en democratische staat”, zei Orlev.'



Bezoekers__vijandig_land__geen_lid_parlement_Israel


Tot zover het "democratische" Israel.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...