zaterdag 5 juli 2008

Theodor Holman 5


Ik werd vanochtend gefeliciteerd door mijn levenspartner. Gisteren had ik omstandig uiteen gezet dat het verhaal van de 'bevrijding' van mevrouw Betancourt en die andere gijzelaars een opzetje moest zijn geweest. Iedere journalist met enige scepsis kan door deze propaganda heen prikken. Maar niet mijn collega's van de commerciele massamedia die juichend het nieuws verspreidden. 'Veilig en zonder een schot' meldde bijvoorbeeld het Parool, om te benadrukken dat Chavez geen enkele rol had gespeeld bij deze 'bevrijding, want de consensus is dat de democratisch gekozen president van Venezuela een schoft is, omdat hij weigert te buigen voor de belangen van de VS. De hoofdstedelijke stukjesschrijver Theodor Holman riep onmiddelijk Sarkozy tot 'held' uit in dit Kuifjesverhaal. Maar nu bericht de grote mensenkrant de Guardian het volgende:
'Ransom claim in Ingrid Betancourt release

The Colombian government said that she was freed in an audacious operation after the military tricked Farc into handing the French-Colombian politician over without a shot being fired.
But quoting "reliable sources", Swiss Radio reported that a ransom was paid of around $20m (£10m).
It said that the US, which had three citizens among those freed, was behind the deal and that "the whole operation afterwards was a set-up".
The station reported that the wife of one of the hostages' guards was the go-between, having been arrested by the Colombian army.
If proved true, the allegations would be hugely embarrassing for the Colombian government which was showered with praise for the efficiency of the operation. Many commentators had predicted that it would even spell the end of Farc as a credible force.
President Nicolas Sarkozy met Betancourt at the Villacoublay military air base south of Paris.
The hero's welcome for the 46-year-old, who has held by the Farc, is being shown live on French television.'

Het verhaal van de omkoping klinkt al veel geloofwaardiger dan de officiele versie die door een praatjesmaker als Holman, die op zoek is naar een politieke held, wordt omarmd.

De auteur Milan Kundera noemt journalisten terecht de ‘termieten van de reductie,’ die ‘over de hele wereld dezelfde simplificaties en clichés uit[strooien], waarvan mag worden verwacht dat ze door de meerderheid zullen worden aanvaard, door allen, door de hele mensheid.’ En dat komt deels omdat de mens wenst zich een wereld waarin het goed en het kwaad duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn, want in hem huist het ingeschapen en ontembare verlangen te oordelen alvorens te begrijpen.’

2 opmerkingen:

Thesingh zei

Ach ja, wat ook opvallend is is dat ook iedere context uit Colombia ontbreekt. En als er iets wordt bekend gemaakt dan is het dat Uribe mateloos populair is. Als je zlef wat onderzoek doet op het internet dan blijkt dat allemaal wel mee te vallen.

Verder wens ik je sterkte tot het laatste nummer van het Parool in de bus valt. Tot dan toe kun je je nog zes dagen per week ergeren aan de prutsberichtgeving. Voor als er Rene ter Steege staat of Redactie Buitenland = Rene ter Steege dan weet je al hoe laat het is.

Sonja zei

Als je in Colombia lid word van een vakbond moet je voor je leven vrezen.