vrijdag 2 mei 2008

Nederland en Afghanistan 162

Geef een pummel die te dom is om een echt vak te leren enige macht en zie wat er gebeurt:

Talibaan ‘te lang’ naakt in kou gezet
Gepubliceerd: 2 mei 2008 13:50 Gewijzigd: 2 mei 2008 16:06
Door onze redacteuren Steven Derix en Jaus Müller

Rotterdam, 2 mei. Nederlandse militairen hebben drie gevangenen in Uruzgan op 17 januari 2007 naakt in regen en kou laten staan.
Een jurist op Kamp Holland heeft daarna ingegrepen omdat hij vond dat een van hen te lang buiten stond. Bij deze gevangene werd „verhoogde hartslag” geconstateerd, aldus een onderzoeksrapport. De „mogelijke onregelmatigheden” zorgden voor consternatie op het ministerie van Defensie, dat het onderzoek instelde.
Dat blijkt uit stukken die NRC Handelsblad op grond van de Wet openbaarheid bestuur in bezit heeft. Na het incident zijn de regels, de standard operation procedures (SOP’s), aangepast. De situatie „heeft niet geleid tot ziekte of tot levensgevaar voor de detainee”, schreef de toenmalige commandant der strijdkrachten Dick Berlijn in een brief aan de minister van Defensie naar aanleiding van het incident. „Het mogelijk marginale voordeel [...] bij het ontbloot interviewen lijkt niet in verhouding te staan tot het fysieke ongemak (koude) en de psychische druk (schaamte en culturele gevoeligheid) die de detainee ondervindt.”'

Lees verder:
http://www.nrc.nl/nieuwsthema/uruzgan/article1073895.ece/
Talibaan_te_lang_naakt_in_kou_gezet

1 opmerking:

av zei

Schokkend nieuws, dat mij uitdaagde op zoek te gaan naar de temperatuur op die dag. Ik heb het nog niet kunnen vindne. In januari van dit jaar was het -18 gradenC. Heb jij een tip waar ik dit zou kunnen zoeken?

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...