donderdag 4 januari 2007

De Nuance van de NRC 12

Mede dankzij het Nederlandse gewelddadig ingrijpen in Afghanistan zijn volgens de NRC ' te veel burgers' gedood. 'Te veel?' Is er dan zoiets als een acceptabel aantal burgerdoden en is dat aantal overschreden? Is er een bepaald quotum gedode dan wel vermoorde burgers dat wij in het 'beschaafde' Westen aanvaardbaar vinden? Wat is dit voor verborgen propaganda?

'''Te veel burgers dood door NAVO.''

Kabul, 4 jan. De NAVO heeft gisteren erkend dat er het afgelopen jaar te veel burgerslachtoffers zijn gevallen bij haar strijd in Afghanistan.
„De grootste fout die we hebben gemaakt [..] is het doden van onschuldige burgers”, zei een woordvoerder van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF gisteren in de Afghaanse hoofdstad Kabul.
De NAVO zou al enkele weken werken aan een verandering van tactiek, waardoor burgers minder gevaar zouden lopen. Details over die nieuwe tactiek zijn (nog) niet bekendgemaakt.
Dinsdag, een dag vóór de NAVO-verklaring, had de Afghaanse president Hamid Karzai wederom zijn ongenoegen uitgesproken over de werkwijze van buitenlandse en assisterende Afghaanse strijdkrachten. In een verklaring drukte hij zijn „grote spijt” uit over de dood van twee burgers in de oostelijke provincie Nangarhar, bij een inval door Amerikaanse militairen. Zondag waren er (vreedzame) demonstraties in de provinciehoofdstad Jalalabad tegen het incident, dat werd bevestigd door getuigen en de gouverneur van Nangarhar. Een woordvoerder van de Amerikaanse militairen zei onbekend te zijn met de dood van de burgers.
NAVO-troepen hebben vorig jaar tientallen burgers gedood, vooral bij bombardementen in de zuidelijke provincies, maar ook tijdens vuurgevechten en in gevallen waarbij NAVO-militairen zich bedreigd voelden door burgers, bijvoorbeeld als die niet gehoorzaamden aan orders.
Bij een luchtaanval tijdens operatie Medusa in Kandahar zijn volgens Afghaanse bestuurders afgelopen oktober twintig leden van een familie gedood. De resultaten van het onderzoek waartoe Karzai opdracht had gegeven, en waaraan de NAVO heeft meegewerkt, zijn nooit gepubliceerd. De NAVO-commandanten hebben het rapport tot in detail bestudeerd, aldus de woordvoerder. „Het heeft behoorlijk indruk gemaakt op dit hoofdkwartier.” The New York Times wist onlangs te melden dat volgens het onderzoek 31 burgers zijn omgekomen. (AP)'

Zie: http://www.nrc.nl/buitenland/article590454.ece/Te_veel_burgers_dood_door_NAVO

Opvallend zijn deze bewoordingen:

1. 'De NAVO zou al enkele weken werken aan een verandering van tactiek, waardoor burgers minder gevaar zouden lopen.
2. Zondag waren er (vreedzame) demonstraties in de provinciehoofdstad Jalalabad tegen het incident...
3. in gevallen waarbij NAVO-militairen zich bedreigd voelden door burgers, bijvoorbeeld als die niet gehoorzaamden aan orders.'

1. Wat bedoelen onze Westerse strijdkrachten met: 'waardoor burgers minder gevaar lopen?' Kennelijk betekende de huidige tactiek dat men geen of op zijn minst onvoldoende rekening hield met Afghaanse burgers en dat ze in de toekomst 'minder gevaar' gaan lopen. Ik zou zeggen dat het geweld dat namens ons in Afghanistan wordt uitgeoefend helemaal geen enkele burgerdode ten gevolge zou moeten hebben. Hoe anders kan men de hearts and minds van de bevolking winnen?
2. Het woord 'incident' is misleidend. Als er iets duidelijk is geworden is dat het nu juist geen incidenten zijn, maar dat er 'te veel burgers' zijn gedood en dat het doodschieten van onschuldigen veelvuldig en zeker te vaak plaatsvindt. 'Incident' is propagandistisch taalgebruik. Waarom houdt de NRC zich niet aan onafhankelijke berichtgeving? Welk belang dient de krant nu?
3. NAVO-militairen, ik ga ervan uit dat daaronder ook Nederlandse militairen zijn, doden zodra ze 'zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld als Afghanen niet gehoorzaamden aan orders.' Hoe nu? Spreken alle NAVO-militairen vloeiend Afghaans zodat hun gevoel een goede graadmeter is om burgers te doden? Aangezien de overgrote meerderheid geen Afghaans spreekt en de cultuur nauwelijks kent is de vraag waar hun dodelijk 'gevoel' op gebaseerd is.

Waarom publiceert de NRC een bericht dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft? En hoe genunceerd is dit bericht voor de doorsnee NRC-lezer?

1 opmerking:

Anoniem zei

Mede dankzij het Nederlandse gewelddadig ingrijpen in Afghanistan zijn volgens de NRC ' te veel burgers' gedood. 'Te veel?' Is er dan zoiets als een acceptabel aantal burgerdoden en is dat aantal overschreden? Is er een bepaald quotum gedode dan wel vermoorde burgers dat wij in het 'beschaafde' Westen aanvaardbaar vinden? Wat is dit voor verborgen propaganda?

Daar hebben de Amerkanen een mooi woord voor: collateral damage..:(