zaterdag 3 september 2022

Barbara Ehrenreich (81) overleden

 Dit soort journalisten kent Nederland niet meer. Zij volgen nu braaf de opdrachten van de macht.

Amerikaanse journalist en auteur Barbara Ehrenreich (81) overleden

De Amerikaanse journalist en schrijver Barbara Ehrenreich is op afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. Haar zoon Ben Ehrenreich heeft dat op Twitter bekendgemaakt. De in de VS gerenommeerde journalist vergaarde bekendheid met haar boek Nickel and Dimed, waarin ze als undercover journalist armoede in de Verenigde Staten onder de loep nam.

Ehrenreich schreef meer dan twintig boeken over sociale ongelijkheid, waarin ze thema's behandelde als feminisme, armoede en gezondheid.

Keerzijde van de Amerikaanse droom

Met Nickel and Dimed uit 2001 brak Ehrenreich internationaal door. Voor het boek ging ze aan de slag als serveerster, kamermeisje en kassière in de Amerikaanse keten Walmart. Het boek werd vaak aangehaald in het debat over het minimumloon in de VS.

In het boek beschrijft Ehrenreich hoe ze een maand lang rond probeert te komen van een minimumloon en laat ze zien dat het voor sommige Amerikanen een noodzaak is om twee of drie banen naast elkaar te hebben. "Bij elke baan, in elke plaats waar ik woonde, nam het werk al mijn energie en een groot deel van mijn intellect in beslag", constateerde ze.

De keerzijde van 'de Amerikaanse droom' vormde ook een rode draad in Ehrenreichs latere werk.

Erasmusprijs

In 2018 kreeg Ehrenreich de Erasmusprijs uitgereikt in Amsterdam. De jury achter de prestigieuze prijs roemde haar onderzoeksjournalistiek, waarin Ehrenreich "een stem geeft aan groepen die anders niet gehoord worden". Jaren eerder werd bij de auteur borstkanker geconstateerd, ook over haar ziekte schreef ze essays.

Volgens Amerikaanse media overleed Ehrenreich in een hospice aan een hartinfarct. Ze stierf enkele dagen na haar 81ste verjaardag en was, in de woorden van haar zoon, "er klaar voor om te gaan".

https://nos.nl/artikel/2443170-amerikaanse-journalist-en-auteur-barbara-ehrenreich-81-overleden

Geen opmerkingen:

Pankaj Mishra: Misschien is Israël de toekomst van een failliete en uitgeputte wereld.

Dat het Duitse naziregime en zijn Europese collaborateurs zes miljoen Joden hadden vermoord, was na 1945 algemeen bekend. Maar jarenlang had...