woensdag 27 mei 2020

De Nieuwmarkt als Spergebied

Een terras met discipline

Nieuwmarkt: Plan om op plein tafeltje te boeken, met betaling vooraf

De toekomst van de horeca ligt voorlopig op het terras. Met gecontroleerde terraspleinen willen cafés en restaurants de beperkingen van de 1,5 metereconomie omzeilen, in Amsterdam als eerste op de Nieuwmarkt.
→ Het gezamenlijke terras op de Nieuwmarkt komt ook ten goede aan 'pareltjes' uit de buurt zonder buitenruimte. ©ANP
Eerst 25 tafels, 100 gasten maximaal, die stuk voor stuk reserveren via een app. Niet meteen volgende week al, als de horeca weer voorzichtigjes open mag, maar vanaf 17 juni. Een intelligente première, noemt initiatiefnemer Barry van den Berg de terrasplannen voor de Nieuwmarkt. "Als je nu meteen voluit gaat, weet je zeker dat er problemen komen." Een gecontroleerd terras moet het worden, veilig voor de gasten, het personeel en de omwonenden.
Het deel van het plein voor en naast de Waag wordt afgezet voor de horeca, met aparte in- en uitgangen. Even aanschuiven is er niet bij want net als straks in de reguliere horeca moet van tevoren worden gereserveerd, via evenementenapp Yourticketprovider.
Er kan worden geboekt tussen tien uur 's ochtends en tien uur 's avonds; steeds tijdsblokken van een uur, waarvan er maximaal twee aaneengeregen kunnen worden. Daarna wordt het meubilair gereinigd en kan de volgende bezoekersstroom druppelsgewijs plaatsnemen. "We krijgen geen lopende, zoekende, dwalende mensen op ons stukje."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.
LEES 1 MAAND GRATIS
Al abonnee?
Log in en lees altijd gratis Topics.
Wie reserveert, betaalt vooruit drinkgeld dat ter plekke kan worden geïncasseerd - dit om te voorkomen dat bezoekers niet komen opdagen. Drankjes en versnaperingen worden met een app van het Amsterdamse Airchip besteld en aan tafel gebracht of afgehaald bij een centrale bar. Personeel blijft op gepaste afstand.
Al sinds de horeca halsoverkop dicht moest, is Van den Berg, uitbater van café Del Mondo, bezig met plannen voor de herstart. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de tientallen cafébazen op de Zeedijk en in de rest van de Wallenbuurt die geen terrasruimte hebben.
Dat gezamenlijke terras op de Nieuwmarkt zou daarom moeten worden uitgebaat door een coöperatie van 20 tot 25 horecaondernemers uit de buurt, die elk 5000 euro startkapitaal inleggen. Kosten en opbrengsten worden vervolgens gelijkelijk verdeeld

Draaiboeken liggen klaar

"Wij willen die pareltjes van de Zeedijk helpen overleven," zegt Van den Berg. "Neem 't Mandje, Casablanca of De Roode Laars: die dreigen uit dat parelsnoer van prachtkroegen te vallen. Het risico is dat die zaken worden overgenomen door types die je misschien minder graag wilt hebben, omdat dan de cultuur verandert."
Overal in stad en land worden plannen gemaakt voor zulke terraspleinen, van klein tot groot, om horecaondernemers en hun gasten vanaf volgende week in staat te stellen veilig en gecontroleerd weer uit te gaan. Broodnodig, zeggen initiatiefnemers: alleen zo kan het openbare leven coronaproof in goede banen worden geleid.
"Mensen gaan op zoek naar activiteiten nu de lockdown wordt versoepeld," zegt horecatopman Marc Josephus Jitta van Heineken Nederland. "En de zomervakantie komt eraan. Als je dat niet in goede banen leidt, zullen mensen overal gaan zitten. Door juist te spreiden, voorkom je drukte en overlast."
De brouwer, goed voor bijna de helft van de Nederlandse horeca, heeft een groot aantal partners verzameld die daarbij behulpzaam zijn. "Wij hebben draaiboeken gemaakt hoe je dat qua horeca zou moeten inrichten. We hebben al veel belangstelling, ook uit andere steden in Noord-Holland. We gaan de techniek achter evenementen hiervoor inzetten, maar het wordt geen festival. Het gaat ons om de kennis die wij en de evenementenbranche hebben."
"We hebben contact met Mojo en ID&T en in Amsterdam met evenementenorganisators als LOC7000. Behalve bij de Nieuwmarkt zijn we onder meer betrokken bij plannen voor de Leidsepleinbuurt, de Ziggo Dome, die ook een terrasvergunning heeft, en de RAI."

Geen permanente kolonisatie

Cafébaas Van den Berg maant vooral tot kalmte. Pas als de start op de Nieuwmarkt op rolletjes loopt, kan het aantal gasten op het plein stapsgewijs worden uitgebreid naar de maximale 106 tafels en 424 gasten die op het plein passen. "Maar zo'n stap moet een beloning zijn voor goed gedrag," zegt Van den Berg. "We breiden niet uit als iemand - handhaving, ondernemers, bewoners - zegt dat het niet kan."
Een einddatum durft hij niet te voorspellen. "Ik hoor geluiden dat dit nog wel twee jaar nodig kan zijn. Maar ons plan is een tijdelijke actie voor een tijdelijk probleem. We zijn niet uit op permanente kolonisatie van de Nieuwmarkt."

AUTOVERKEER KAN WIJKEN VOOR TERRASBEZOEKER

Amsterdamse straten zullen desnoods worden afgesloten voor autoverkeer om terrassen mogelijk te maken. Dit gebeurt onder strenge voorwaarden, als ondernemers een goed plan indienen om gasten en passanten genoeg ruimte te geven. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in de nieuwe regels voor terrasuitbreiding. Voor pleinen, brugvleugels, dekschuiten en parkeerplaatsen was al bekend dat hier extra ruimte voor horecaondernemers wordt gemaakt, als cafés en restaurants vanaf 1 juni 12 uur weer gasten mogen ontvangen. Ook terrasverwarmers en parasols worden toegestaan zodat cafés niet afhankelijk zijn van het weer. Horecaondernemers mogen in overleg, tijdelijk en maximaal tot 31 oktober, gebruikmaken van beschikbare stukken openbare ruimte voor de gevel van winkels en bedrijven.
Hier komt bij dat zelfs openbare wegen tijdelijk afgesloten kunnen worden als ondernemers gezamenlijk met een goed plan komen en de straat ervoor geschikt is. Dit is vooral interessant voor horeca in de kleinere straten zoals de Negen Straatjes, waar het nu onmogelijk is om genoeg afstand te houden van fietsers en voetgangers. Ook de ondernemers in de Utrechtsestraat hebben hier plannen voor ingediend.
De belangrijkste maatregelen:
- Terrassen moeten een vergunning hebben en aan de coronavoorwaarden voldoen: 1,5 meter afstand 'van mond tot mond', maximaal 4 personen per tafel.
- Plannen van ondernemers en bewoners samen worden met voorrang behandeld. Overleg vooraf met de buurt is uitgangspunt.
- Bij afwijzing of conflicten komt er 'snelle mediation' via de Ombudsman.
- Terrasbezoekers en voorbijgangers moeten 1,5 meter afstand kunnen houden.
©Jamie Groenestein
https://www.topics.nl/een-terras-met-discipline-a14430729parool/2a94da32083912e5bc0fcf4947a02a497817dd377352ae2569c1e4af9eace749/?referrerUserId=f95ecbac-48ec-4b1e-b662-662d3994c337&context=mijn-nieuws/



Geen opmerkingen: