vrijdag 28 juni 2019

Het Terrorisme van The New York Times



De door de voltallige westerse mainstream-pers als beste krant ter wereld beschouwde New York Times verklaarde op zondag 23 juni 2019: 

In past decades, though, the United States was much better at thinly veiled, shadow operations. During the Cold War, the United States regularly used unconventional tactics, proxy forces and its intelligence agency to keep adversaries off balance.

The C.I.A. began mining Nicaraguan harbors in 1984: The nominally covert, but well publicized, operations were not aimed at sinking ships. Instead, the agency’s real target was the international insurance markets.

The Reagan administration, which was backing the Contra rebels, hoped raising insurance rates would reduce shipping, raising prices on critical goods and increasing public pressure on the leftist Nicaraguan government.
https://www.nytimes.com/2019/06/23/us/politics/trump-iran-cyber-shadow-war.html

Wat wordt hier bij nader inzien beweert? Welnu, dat het in de jaren tachtig leggen van mijnen in de havens van Nicaragua, een souvereine staat waarmee de VS officieel niet in oorlog was, behoort tot de categorie 'unconventional tactics.' Maar in werkelijkheid betreft het hier terrorisme van de Amerikaanse staat, zoals het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde toen het naderhand de VS gebood het 'onwettig gebruik van geweld tegen een land,' in dit geval Nicaragua, onmiddellijk te staken en Washington veroordeelde tot het betalen van een aanzienlijke schadevergoeding. De enige reactie van de VS was het geweld te laten escaleren tot een nog hoger niveau door zijn terroristen opdracht te geven de bloedige aanvallen uit te breiden tot zogeheten 'soft targets,' zijnde ziekenhuizen, scholen en landbouwcoöperaties van de  boerenbevolking. 'Dankzij de totale beheersing van het luchtruim en het leveren van geavanceerde wapens aan het huurlingenleger, de Contra's, kon het openbare leven in Nicargua volledig worden ontwricht,' aldus decennia geleden Noam Chomsky tegenover mij. Hij voegde hier aan toe:

Vervolgens stapte Nicaragua met een resolutie naar de VN Veiligheidsraad, waarin alle staten opgeroepen werden het internationale recht te respecteren, zonder daarbij expliciet de VS te noemen, maar de impliciete boodscap was duidelijk. De VS sprak zijn veto uit over de resolutie. Tenslotte ging Nicaragua naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die een soortgelijke resolutie aannam, waarbij alleen de VS en Israel tegenstemden. Het is duidelijk: eerst het Internationaal Gerechtshof, vervolgens de VN-Veiligheidsraad en tot slot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Er bestaat geen hoger gezag om te bepalen wie een schurkenstaat is.

Als gevolg van het Amerikaanse beleid in Nicaragua zijn misschien wel 30.000 mensen om het leven gekomen, het land werd verwoest en heeft zich niet weten te herstellen. Het is niet eens de ergste zaak, zelfs niet in Centraal-Amerika. Door de interventies van de VS was de situatie in Guatemala en El Salvador in datzelfde jaar nog gruwelijker.

Kortom, The New York Times oordeelt tot volle tevredenheid van de Nederlandse mainstream-pers dat Amerikaans terrorisme niet meer is dan 'niet conventionele tactieken.'  Ziehier de propaganda, de 'fake news' van de 'vrije pers.'


De 'onconventionele tactieken' van de door de VS opgeleide doodseskaders in Midden-Amerika.



Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...