Volkskrant: 'Tijd tikt voor Syrie'
De Volkskrant loopt met zijn oorlogspropaganda weer achter de feiten aan door op de voorpagina de volgende mededeling te plaatsen:
Tijd tikt voor Syrie
Maar dat is geen nieuws, want de afgelopen drie weken werd dit feit door de mainstream media uitgebreid gemeld. Sterker nog: alles was al in kannen en kruiken, elke dag kon de aanval beginnen, want, zoals de Volkskrant al elf dagen geleden op de voorpagina berichtte:
Amerika presenteert bewijzen en bereidt een beperkte aanval voor.
Dat die 'bewijzen' volgens talloze Amerikaanse bronnen zelf, onder wie medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten, niet onomstotelijk zijn, verzweeg de Volkskrant in de opbouw naar het grootscheepse geweld waarvan, zoals bij elke Amerikaanse aanval, de burgerbevolking de eerste slachtoffers zullen zijn. Het feit dat een aanzienlijke meerderheid van de Amerikaanse bevolking tegen een aanval op het Assad regime is speelde in de beschouwingen van de Volkskrant geen rol van betekenis, evenmin was voor de krant belangrijk dat de Amerikaanse strijdkrachten tegen een aanval op Syrie zijn, en ook niet dat het Witte Huis zelfs bereid is om zonder een VN-mandaat een agressieoorlog te beginnen. Volgens de Volkskrant-redactie zijn de 'bewijzen' er en kan er begonnen worden met een -- in de terminologie van Volkskrant-opiniemaker Paul Brill 'een puur militaire strafactie tegen het regime van president Bashar al-Assad vanwege het gebruik van gifgas.'
Kortom, in het kader van man bijt hond, is het bericht vandaag dat 'Tijd tikt voor Syrie,' geen nieuws. Wat daarentegen wel nieuws is, is het feit van 'America's new isolationism,' zoals de New York Times-commentator Bill Keller vandaag schrijft in de International Herald Tribune. Omdat de Nederlandse mainstream pers niet beseft dat er sprake is van 'imperial overstretch,' waarvoor de Britse historicus Paul Kennedy al in 1987 waarschuwde in zijn studie The Rise and Fall of the Great Powers. Het Amerikaans imperium is al geruime tijd in verval, de macht van Washington slinkt, ondanks het feit dat de helft van de federale begroting waarover het Congres kan beschikken naar de National Security gaat. De Nederlandse commerciele massamedia hebben, zoals maar al te vaak, geen rekening gehouden met de werkelijkheid, met het simpele feit ‘dat men geen heerschappij kan uitoefenen tegen de publieke opinie in,’ zoals Ortega y Gasset al in het interbellum keer op keer benadrukte:
In de fysica van Newton is de gravitatie de kracht die de beweging veroorzaakt. Op dezelfde wijze is de wet van de publieke opinie de universele gravitatie van de politieke geschiedenis. Zonder haar zou zelfs de wetenschap der geschiedenis niet mogelijk zijn. Daarom wijst Hume er ook heel scherpzinnig op dat de taak van de geschiedenis bestaat in het aantonen van de souvereiniteit van de openbare mening, verre van een utopische aspiratie te zijn, een voortdurend feit is geweest, dat zich ten allen tijd in de maatschappij van de mensen voltrekt. Want wie wil regeren met behulp van de Janitsaren, is afhankelijk van hun mening...
De waarheid is dat men met de Janitsaren geen heerschappij kan uitoefenen. Zo zei dan ook Tayllerand tot Napoleon: ‘Met de bajonetten, Sire, kan men van alles doen, alleen kan men er niet op gaan zitten.’ De heerschappij is niet de greep naar de macht, maar is de rustige uitoefening van de macht. Heerschappij voeren wil zeggen gezeten zijn, dus gezeten zijn op een troon, een curulis, een azuren bank, een ministersfauteuil, een pauselijke stoel. De Staat is tenslotte de stand van de openbare mening, het is een evenwichtstoestand, een geval van evenwicht.
Volkskrant: 'Tijd tikt voor Syrie'
Het ware nieuws is dat de VS, als militair industrieel complex waarvoor president Eisenhouwer al meer dan een halve eeuw geleden waarschuwde, in een legitimiteits-crisis is beland. De macht in Washington is niet meer in staat de de aandacht af te leiden door weer eens een oorlog te beginnen. De binnenlandse problemen zijn te groot, het falen van het neoliberale bestel is veel belangrijker voor de almaar armer wordende massa dan het starten van opnieuw een vele miljarden verslindende in chaos eindigende oorlog. Bill Keller wijst er daarnaast op dat:
The United States has just spent thousands of American lives in a distant land for a victory that now seems hollow, if indeed it can be called a victory at all.
Bovendien is er de economische crisis en de bevolking is onder andere daardoor
dispirited and self-absorbed, worried about the fragility of the recovery and the state of our democracy,
die geen democratie meer is. Keller:
To be sure, nothing has done more to discredit an activist foreign policy than the blind missionary arrogance of the Bush administration. But the isolationist temper is not just about the legacy of Iraq. Economic troubles and political dysfunction have contributed to a loss of confidence.
De VS is niet alleen ideologisch en moreel failliet maar ook financieel. Het land moet elke dag weer miljarden lenen om overeind te blijven. Het is alleen nog een supermacht door zijn strijdkrachten. Het is alleen nog koploper in de productie van wapens. De rijken worden er steeds rijker de armen steeds armer, de infrastructuur brokkelt steeds meer af. Dat is het grote nieuws, beste collega's van de Volkskrant. Besteedt daar nu eens aandacht aan. De overigens uiterst gematigde Bill Keller merkt ook het volgende op:
Many pro-Israel and Jewish groups last week endorsed an attack on Syria, but only after agonizing about a likely backlash. And sure enough, the first comment posted on The Washington Post version of this story was, 'So how many Americans will die for Israel this time around?'
Hier geldt de volgende uitspraak die wordt toegeschreven aan president Lincoln:
Volkskrant: 'Tijd tikt voor Syrie'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten