Voordat de strijd is begonnen heeft de Nederlandse journalistiek de zaak al verraden, net als voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog.
Dinsdag 28 januari 2003, bijna twee maanden voor het begin van de Amerikaanse en Britse agressie-oorlog tegen Irak interviewde NRC-journalist Folkert Jensma de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Een fragment eruit:
INTERVIEW. Colin Powell over Irak en Europa
-- Hoe lang blijven de VS in Irak?
Intussen wisten toen al goed geinformeerde bronnen dat Powell loog en zich liet gebruiken voor de economische en geopolitieke belangen van de VS.
Zie: http://home.planet.nl/~houck006/oorlogomolie.html http://home.planet.nl/~houck006/oorlogomolie2.html
en in een serie radioprogramma's voor de VPRO.
Afgelopen februari 2013 berichtte Huffington Post in een samenvatting het volgende:
Lie After Lie After Lie: What Colin Powell Knew Ten Years Ago Today and What He Said
On that February 5 in front of the UN Security Council, was Colin Powell certain what he was saying was accurate? He certainly was:
POWELL: My colleagues, every statement I make today is backed up by sources, solid sources. These are not assertions. What we're giving you are facts and conclusions based on solid intelligence.
Later, regarding whether Iraq had reconstituted a nuclear weapons program, he said:
POWELL: [T]here is no doubt in my mind...
That's in public. What about in private? According to Larry Wilkerson, Powell's chief of staff, here's what Powell was thinking at the time:
http://www.huffingtonpost.com/jonathan-schwarz/colin-powell-wmd-iraq-war_b_2624620.htmlWILKERSON: [Powell] had walked into my office musing and he said words to the effect of, I wonder how we'll all feel if we put half a million troops in Iraq and march from one end of the country to the other and find nothing.
En in 2012 verontschuldigde Powell zich voor zijn leugens:
During an interview with The Daily Show host Jon Stewart, former Secretary of State Colin Powell said he regretted telling the United Nations that Iraq was harboring weapons of mass destruction.
Ondanks dat hij beter wist, adviseerde hoofdredacteur Folkert Jensma op 20 maart 2003 het volgende:
Nu de oorlog is begonnen, moeten president Bush en premier Blair worden gesteund. Die steun kan niet blijven steken in verbale vrijblijvendheid. Dat betekent dus politieke steun - en als het moet ook militaire.
En dit terwijl de redactie en de hoofdredacteur tegelijkertijd stelden:
AAN DE casus belli tegen Irak twijfelen we,
namelijk dat Irak over massavernietigingswapens beschikte die in 45 minuten via raketten gelanceerd konden worden. Maar de feiten behoren nu, na alle leugens en het grootscheepse bloedbad waarin de illegale inval is geeindigd tot de categorie'onwelgevallig nieuws' en wordt dus door de NRC verzwegen. Toen rechtvaardigde de 'kwaliteitskrant' de terreur van 'shock and awe' nog als volgt:
Het Iraakse volk heeft recht op eerbiediging van de mensenrechten en moet kunnen profiteren van de rijkdommen van het land.
De oliebronnen dus, die inmiddels in handen zijn gevallen van westerse oliemaatschappijen. Niet voor niets werd het ministerie van Olie in Baghdad als eerste beschermd door Amerikaanse mariniers, terwijl verderop in de hoofdstad de millennia-oude onbeschermde kunstschatten van de mensheid konden worden geplunderd.
Maar olie als belangrijke reden van de VS om het op één na olierijkste land ter wereld binnen te vallen komt in het interview van Jensma met Colin Powell niet voor. De Nederlandse mainstream journalistiek weet wat het wel en vooral ook wat het niet mag vragen. Toch kon de hoofdredacteur van de toen nog in Rotterdam gevestigde krant niet volledig zwijgen over olie, per slot van rekening zijn Shell en de Maasstad onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dus vroeg Folkert Jensma of er voor Shell nog wat in het vat zat:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST28012003_037
Ook nu wist Folkert Jensma dat hij tegenover Powell diende te zwijgen als het graf. Dus geen enkele vraag over de door de VS georchestreerde staatsgreep in Iran toen in 1953 de CIA de democratische regering met geweld ten val bracht nadat zij de oliebronnen had genationaliseerd. En ziedaar: ook vandaag de dag worden de westerse oliemaatschappijen beloond. Want ondanks Powell's en de NRC's stellige bewering dat
Ook nu wist Folkert Jensma dat hij tegenover Powell diende te zwijgen als het graf. Dus geen enkele vraag over de door de VS georchestreerde staatsgreep in Iran toen in 1953 de CIA de democratische regering met geweld ten val bracht nadat zij de oliebronnen had genationaliseerd. En ziedaar: ook vandaag de dag worden de westerse oliemaatschappijen beloond. Want ondanks Powell's en de NRC's stellige bewering dat
Het Iraakse volk... moet kunnen profiteren van de rijkdommen van het land.
is de werkelijkheid als volgt:
Western oil firms remain as US exits Iraq. |
The end of the US military occupation does not mean Iraqis have full control of their oil.
|
Het zal inmiddels duidelijk zijn waarom kritische journalisten nooit hoofdredacteur van de 'kwaliteitskrant' zullen worden en Folkert Jensma wel. De commerciele massamedia worden op talloze manieren beloond voor hun deelname aan wat in de Angelsaksische wereld de 'conspiracy of silence' wordt genoemd. En zo schnabbelt de mainstream her en der een vorstelijk inkomen bij elkaar, zoals ondermeer uit het volgende blijkt:
Deze week is Folkert Jensma te gast bij de HBO-Rechten+. Hij zal onder andere vertellen over het weblog Recht en Bestuur van NRC Handelsblad.
Recht en Bestuur
Folkert Jensma is niet alleen journalist en oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, maar ook jurist. Op dit moment is hij redacteur van het weblog Recht en Bestuur. Dit weblog biedt in samenwerking met het Nederlands Juristenblad een doorlopende stroom van informatieve juridische nieuwsberichten, inclusief links naar juridische bronnen.
Schrijven
Jensma vertelt over het nut van het lezen van de krant en natuurlijk het weblog. Het streven is dat de studenten van HBO-Rechten+ reacties gaan schrijven voor het blog. Als ervaren journalist zal Jensma de studenten op weg helpen bij het schrijven.
Jensma vertelt over het nut van het lezen van de krant en natuurlijk het weblog.
En over welk 'nut' het hier gaat kan geen twijfel meer bestaan.
Seldom aware of the intricate connection between the patterns of their own lives and the course of world history, ordinary men do not usually know what this connection means for the kind of men they are becoming and for the kind of history-making in which they might take part. They do not possess the quality of mind essential to grasp the interplay of man and society, of biography and history, of self and world. They cannot cope with their personal troubles in such ways as to control the structural transformations that usually lie behind them… What they need… is a quality of mind that will help them to use information and to develop reason in order to achieve lucid summations of what is going on in the world and of what may be happening within themselves,
aldus al meer dan een halve eeuw geleden de gezaghebbende Amerikaanse socioloog C. Wright Mills. En als het aan de mainstream-journalisten ligt blijft deze status quo gehandhaafd, want
het doel van de opinie-organisatoren [is] om de bevolking in een voortdurende staat van emotionele onderworpenheid te houden... Immers, als het maar eenmaal gelukt is om een mentaliteit van volgzaamheid en gehoorzaamheid te kweken, is het niet moeilijk meer om de mensen te doen geloven en te doen voelen wat men maar wil... hun opinies zijn parallel omdat ze alle uit één bron afkomstig zijn: die van de media.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten