zaterdag 19 april 2008

Robuust Optreden Taliban



Bij een robuuste actie van de Taliban gisteren werden twee Nederlandse militairen gedood en twee zwaar gewond. Onder de de doden is de zoon van de Commandant der Stijdkrachten, de 23-jarige Dennis van Uhm, zijn portret ziet u hier. Door de robuuste actie met een bermbom vloog een open terreinwagen de lucht in en raakten de vier slachtoffers zwaar verminkt. Volgens de Volkskrant is de "Politiek ontzet na verlies militairen." Nederland is geschokt door de robuuste actie, zo laten de commerciele massamedia ons weten. Robuust dus. Telkens viel dat woord in het verleden zodra het om door Nederlandse militairen gedode Taliban strijders ging en soms ook door Nederlandse militairen gedode Afghaanse burgers. Waarom wordt het woord ROBUUST nu niet gebruikt? U en ik weten dat. Omdat het een misselijk makend eufemistisch woord is, gebruikt door corrupte politici en onnadenkende militairen, om zo de werkelijkheid te verhullen, om zo dapperder te lijken dan ze zijn. Misschien kunnen mijn collega journalisten degenen die dit woord gebruiken de volgende keer eens vragen wat ze precies met robuust bedoelen. Misschien een bombardement waarbij ook onschuldige mensen aan flarden worden gerukt? Zeg dat dan ook. En laat de Nederlandse politiek dan net zo ontzet zijn over de dood van Afghanen, vooral als ze onbewapende burgers zijn. Een dergelijke medeleven verwacht ik zeker van een poepchristelijke minister van Defensie die rotsvast ervan overtuigd is dat de mens door God is geschapen. Welk recht heeft Eimert van Middelkoop om voor God te spelen en mensen te laten doden, al dan niet op Gods rustdag? Vraag het onze rentmeester van God op aarde eens, beste collega's. Dat is jullie taak, daar worden jullie voor betaald. Jullie worden toch niet betaald om propaganda te bedrijven?

En nu ik toch bezig ben en mijn collega's deze vraag niet durven stellen, stel ik hem maar. Beste Eimert, de mens wikt en God beschikt. God op zijn troon in de hoge hemel, en jij hier op de verdoemde aarde. Jij beschikt nu over over leven en dood van anderen. Op welk recht baseer jij je als christen? Op welk heilig geschrift? Niet op de bijbel van de tien geboden, want daar staat expliciet dat wij en dus ook jij Eimert juist niet mogen doden. Vanwaar dus jouw hovaardij, die ijdele daden? Hoe heb jij het Goddelijke recht op het doden verkregen? Ik zag in de Volkskrant naast de portretten van de twee gesneuvelde militairen de volgende kop: "Uitbraak van bof in Bijbelbelt," het gebied waar jouw achterban woont, christenen die weigeren hun kinderen te laten vaccineren. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en zelden aangenaam is altijd het stille devies geweest van de orthodoxen, zoals jij. Als je aanstaande zondag de Heere prijst en God looft, daar vooraan in jouw godshuis, moet het bij nadere beschouwing toch lijken alsof de gesneuvelde militairen die uiteindelijk onder jouw bevel stonden en je achterban die jij vertegenwoordigt, ineens gestraft worden voor jouw ijdelheid, jouw hybris, de aloude Griekse hoogmoed, het recht dat jij je toegeeigend hebt om het schepsel Gods te laten doden. Vergeet niet Eimert dat jouw Augustinus nog eens heeft gewaarschuwd voor de hoogmoed: hij citeert immers uit Sirach 10:12-13, "Hoogmoed begint wanneer de mens de Heer verlaat, zijn hart zich verwijdert van hem door wie hij gemaakt is. Hoogmoed begint met zonde, wie zich daarin verliest loopt over van gruwelijkheden…" Ik zou zeggen Eimert, de zonde van het moorden, het zesde gebod: Gij zult niet doodslaan! Denk daar morgen over na, terwijl de dominee zijn preek geeft.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoals bij zoveel van dit soort woorden is dit gebruik van het woord "robuust" ontleend aan de manier waarop dat in Spin Country, de VS gaat.

Bij militaire eufemismen is altijd een directe vertaling mogelijk van een eufemere woord.
"Robust": "ongekend gewelddadig, niet kijkend op een fosforgranaatje of raketje meer of minder";
"Friendly fire": "in je rug geschoten door je eigen matties";
"Collateral damage": "heel veel burgers aan flarden geschoten of kapotgebombardeerd".
e.d.

Anoniem zei

Beste Stan,

Heb jij vrijdag Pauw&Witteman (geen journalisten) gezien? Arnold Karskens was daar te gast.
Hij besprak o.a. de situatie in Afghanistan en over de dood van de zoon van de generaal zei hij het volgende: “Onze commandant der strijdkrachten kan naar huis, die kan nooit meer zonder schijn van wraak opereren.”

Het ging o.a. ook om de ware situatie daar. Karskens bracht mijn inziens gewoon de best beschikbare waarheid naar voren. Zie:
http://pauwenwitteman.vara.nl/uitzending.php?id=352

Ik vond het een interessant contrast. Karskens die op mij overkomt als integere journalist. Tegenover de 'popular media'.
gr,
Merijn

Anoniem zei

Inderdaad Merijn, het was ook grappig te zien hoe Erica Terpstra als door een wesp gestoken reageerde op Karskens' suggestie dat de vader van de gesneuvelde nu niet meer geloofwaardig kan zijn als commandant daar. Terwijl hij helemaal gelijk heeft.

Anoniem zei

Hierbij laat ik u weten dat Jezus Christus nooit een clusterbom zou gebruiken ook geen zwaard! zoals elke
Bijbel kenner weet.
Waar geen aandacht aan wordt besteed
door zgn GGGGristenen is dat hij waarschuwde voor valse Christenen.
DE kunst in deze tijd is de ware christenen te onderscheiden!
Kijk eens op de site van Amnestie international waar mensen onder bijvoorbeeld de Christelijke generaal Franco 12 jaar de gevangenis in gingen omdat zij niet kunnen doden op basis van Jezus leer? weten onze christenen dit?
Je hoort ze er in ieder geval niet over.
Openbaring 18:4

Anoniem zei

De regering gelooft in het Eufemisme. Een nieuwe religie ontstaan eind 20e eeuw. Het zijn allemaal Eufemisten.

Waar ik mij vooral aan gestoord heb, is de term een "laffe daad". Het zou om een laffe daad gaan van de Taliban.

En hoe moeten we het oorlog voeren van Nederland en Amerika dan kwalificeren met uiterst geavanceerde apparatuur? Hoe laf kun je worden?

Anoniem zei

Het woord laf.. weer zoiets.
Men noemt ook zelfmoordterroristen steevast "laf".
Nu kun je van zelfmoordterroristen een hoop zeggen.. maar laf?
Dat is welhaast "aantoonbaar onjuist". :P

Anoniem zei

Dit schreef Driek van Wissen op gedichten.nl over laf:

Laf

Wij schieten graag raketten op u af,
Wij hebben tanks, geachte Taliban,
En vliegtuigbommen zijn ook toegestaan,
Maar bermbommen vindt Balkenende laf.

Dus als u onze jongens toch wilt doden
Gebruik dan wel een dappere methode!

Anoniem zei

O jee, hoe lang zal die nog Dichter des Vaderlands zijn? :P

Anoniem zei

Anzi: Vers oo1 uit het Anzigeschrift

O wee zij, die met 2 tongen spreken, die mijn getuigenis in twijfel trekken, die het bloederig zaad plant in onbedorven grond!! Voor diegene zal geen genade gelden, hij zal ten onder gaan aan zijn zelfveroorzaakte verdoemenis!

Anoniem zei

Zie website christelijk dagblad
"Ruzie over Israel in eindtijdscenario,s".

Anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...