vrijdag 23 november 2007

Verarmd Uranium 15


Deze email kreeg ik vanochtend van de SP:
'Beste Stan van Houcke,

Stom van me maar ik had het idee dat ik jou wel een tonque in cheek mailtje kon sturen. Helaas ik ben inderdaad al na een halfjaar Den Haag mijn feeling kwijt. Het was goed bedoeld. Ik vind het alleen maar toe te juichen dat mensen van buiten Den Haag brieven sturen over onderwerpen waar ik me mee bezig hou, maar het had net iets beter gekund. Dat is wat ik bedoelde. Een dagje eerder had kunnen schelen.

Ik ken de verhalen ook over verarmd uranium. Ben nooit in Irak geweest, maar was wel geschokt door de verhalen van Pilger in 'the New Rulers of the World', dat je vast wel kent? Ik zie ook dat Nederland zich schadalig gedraagt.

Op het moment dat ik het mailtje verstuurde dacht ik nog zal ik er nog even de motie bij stoppen, maar dat leek me overbodig bij iemand met jou staat van dienst. Maar hierbij. Hij komt volgende week dinsdag in stemming.


Vriendelijke groet,

Martin Broek
SP fractiemedewerker Defensie'
Dit is de tekst van de SP-motie:


'31 200 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het
Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2008

Nr. 33 MOTIE VAN HET LID VAN VELZEN
Voorgesteld tijdens het Wetgevingsoverleg van 12 november 2007
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende, dat Nederland op 1 november in het Eerste Comité van de
Verenigde Naties tegen resolutie A/C.1/62/L.18/Rev.1 heeft gestemd,
waarin de secretaris-generaal werd verzocht om onderzoek te doen op
basis van input van VN-lidstaten en ngo’s naar het militaire gebruik van
verarmd uranium en de effecten daarvan op milieu en gezondheid en dit
op de agenda van de volgende algemene vergadering van de VN te
zetten;
roept de regering op bij de eindstemming van de algemene vergadering
van de VN in december/januari vóór dit voorstel te stemmen,
en gaat over tot de orde van de dag.
Van Velzen
Tweede Kamer der Staten-Generaal 2

Vergaderjaar 2007–2008
KST112186
0708tkkst31200X-33
ISSN 0921 - 7371
Sdu Uitgevers
’s-Gravenhage 2007 Tweede Kamer, vergaderjaar 2007–2008, 31 200 X, nr. 33'


Maar nu weet ik nog niet wat er gisteravond precies besproken is over verarmd uranium en welk besluit er is genomen, als er uberhaupt een besluit is gevallen. Op de website van de Tweede Kamer is alleen dit te lezen:
'Krijgsmacht kan missie Uruzgan volhouden
22 november, begroting Defensie - De krijgsmacht kan deze kabinetsperiode de bestaande ambities op het huidige niveau zeker volhouden. Minister Van Middelkoop: "Defensie is een robuuste organisatie met een budget van ruim 8 miljard en 65.000 professionals". Er wordt volgens hem geen mens met onvoldoende training of materieel naar Uruzgan gestuurd.
"Uruzgan is een gevaarlijke missie, maar wel een waarop wij ons leger hebben voorbereid", aldus minister Van Middelkoop. Het leger is er volgens hem niet om op de Veluwe te zitten. De missie verloopt in het algemeen naar verwachting. Er is bij deze missie steeds rekening gehouden met gevechtshandelingen. Nederland heeft tot nu toe duizend Afghanen voor politietaken opgeleid. Volgens Peters (GroenLinks) is 80% van hen alweer weggelopen. De minister is het ermee eens dat de opleiding van Afghaanse hulppolitie te traag gaat.
Werkgever Defensie is een van de grootste werkgevers van Nederland. Scheidend staatssecretaris Van der Knaap stelt dat Defensie op personeelsbeleid in Nederland toonaangevend is. Werving van nieuw personeel krijgt alle aandacht. Eijsink (PvdA) vraagt hoe het mogelijk is dat Defensie met 85% van de mensen 100% van de ambities waarmaakt. Volgens de staatssecretaris zijn er relatief veel mensen in opleiding en worden mensen extern ingehuurd.
PvdA-voorstellen De PvdA heeft een visie op de Nederlandse defensie voor de lange termijn ontwikkeld. Vooral op het punt van het personeelsbeleid is dit rapport volgens minister Van Middelkoop interessant. De voorgestelde ingrijpende vermindering van wapens waardeert hij minder. "Je kunt de krijgsmacht niet in stand houden zonder materieel." Volgens Knops (CDA) is het PvdA-rapport onverenigbaar met het beleid van de minister.
JSF Eijsink vraagt aan staatssecretaris Van der Knaap om opnieuw onderzoek te doen naar alternatieven voor de JSF. Die is daar niet toe bereid. De staatssecretaris vindt dat die onderzoeken al genoeg zijn gedaan. Knops dient een motie in die de regering aanspoort, samen met NAVO-partners militaire transportvliegtuigen aan te schaffen. Boekestijn (VVD) pleit er in een motie voor om zo'n vliegtuig voor een deel door particuliere partijen te laten financieren.
Het kabinet reageert dinsdag 27 november op de ingediende moties.'
Zie: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/krijgsmacht.jsp#0
Behalve Groen Links en de SP hebben de andere fracties nog geen antwoord gegeven op de vraag welk standpunt ze innemen met betrekking tot verarmd uranium. Ik hou u op de hoogte.

Geen opmerkingen: