vrijdag 18 mei 2007

Nederlandse Leger Martelt 11

De actie van Nederlandse mariniers op 21 oktober 2003 op de schapenmarkt te As Samawah.

De Volkskrant blijft de zaak over het martelen van Nederlandse militairen in Irak goed volgen:

'Marechaussee meldt wangedrag in Irak.
Van onze verslaggevers Jan Hoedeman, Theo Koelé

DEN HAAG - Marechaussees hebben ‘schendingen van mensenrechten’ door mariniers in Zuid-Irak gemeld bij de onderzoekscommissie-Van den Berg. Een kleine honderd Iraakse verdachten zijn in oktober 2003 een dag zonder eten en drinken geblinddoekt gevangen houden. Plastic handboeien zijn bij een aantal zo strak aangetrokken dat de handen niet meer doorbloedden, toiletbezoek was niet mogelijk. De waardigheid van gedetineerden werd geschonden doordat leidinggevenden voor privégebruik kiekjes maakten.
De onderzoekscommissie-Van den Berg is ingesteld na berichten in de Volkskrant over wangedrag van Nederlandse militairen bij de behandeling van Iraakse gevangenen. Volgens meldingen die ook de top van de Koninklijke Marechaussee hebben bereikt, was er sprake van strafbare feiten tijdens en na een actie van mariniers op 21 oktober 2003 op een schapenmarkt te As Samawah, gericht tegen illegale wapenhandel.'

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article426612.ece/
Marechaussee_meldt_wangedrag_in_Irak

Het is te prijzen dat de twee Volkskrant-journalisten deze zaak boven water hebben gebracht en blijven volgen. Van een geheel ander journalistiek niveau is NOS Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes.

Een tijd geleden schreef ik op deze weblog:

'Vanochtend schreef Laroes een directief voor zijn ondergeschikten, de radio en televisieredacties van de NOS, waarin hij zonder overleg met deze redacties bepaalde dat de Nederlandse militaire schendingen van de mensenrechten 'wangedrag' moesten worden genoemd. Dus geen marteling, maar 'wangedrag.' Hans is geen jurist maar toch dacht hij de juiste benaming te hebben gevonden. Zijn ondergeschikten lachten er besmuikt over, toen ze juristen vroegen hoe dit 'wangedrag' genoemd moest worden, want deze deskundigen antwoordden onmiddellijk dat deze militaire handelingen in strijd zijn met het internationaal recht. Het maakt in wezen niet uit wat men het precies noemt, wrede behandeling of onmenselijke behandeling, vernederende behandeling, het is absoluut in strijd met de normen en waarden van het internationaal recht. Sommige juristen noemen het dan ook marteling. Zeker is dat het woord wangedrag in dit verband absurd is. Zie ook Amnesty International.' Waarom spindoctorde jij dit woord? Het ging hier niet over een uit de hand gelopen studenten feestje, of het urineren op de dansvloer, maar over mishandeling van mensen in gevangenschap, burgers die alleen nog maar verdacht werden van iets!'

Ik ben benieuwd hoe de oekaze van Hans zal luiden zodra het onderzoeksresultaat officieel bekend wordt gemaakt. Wangedrag? Martelen? Oorlogsmisaden? Schendingen van de mensenrechten?

Geen opmerkingen: