De Volkskrant bericht over de christen-democraat Jan Kees de Jager:
'Staatssecretaris De Jager overtrad arbeidswet
Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl
AMSTERDAM - Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën, hield zich als softwareondernemer niet aan de arbeidswetgeving. De Jager, eigenaar en directeur van het Rotterdamse softwarebedrijf ISM, betaalde stelselmatig pensioenpremies te laat, werkte de oprichting van een ondernemingsraad tegen, sloot arbeidscontracten waarin onwettige passages staan en verbood personeelsleden om in werktijd over hun rechten te vergaderen.
Dat blijkt uit officiële documenten en gesprekken met betrokkenen. Die tonen aan dat de conflicten tussen De Jager en zijn personeel over arbeidsvoorwaarden groter en structureler waren dan naar buiten kwam vlak na zijn benoeming tot staatssecretaris.
Eerder in opspraak
Toen raakte De Jager in opspraak over de pensioenafdracht bij één van zijn bedrijven. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde ISM-dochter Codim, omdat de onderneming de ontslagvergoedingen en pensioenpremies van 4 oud-medewerkers niet had betaald.'
Lees verder: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article425528.ece/
Staatssecretaris_De_Jager_overtrad_arbeidswet
Dat is de eerste uit het kabinet dat lekker alles samen met ons wil doen.
Ik kijk naar het portret, hij heeft een vlezig gezicht, maar verder zie ik er niets in. Wat zou deze christen, die het evangelie van christus, zijn belangrijkste overtuiging vindt, in werkelijkheid bezielen? Wat gaat er in zijn hersenen om? Hij is op veel geld uit, dat is duidelijk. Maar waarom? Waarom zou hij daarvoor de wet willen schenden en toch staatssecretaris willen zijn? Waarom kent deze man niet de normen en waarden van een democratisch burger? Een raadsel. Eens kijken of hij gedwongen wordt door zijn christelijke en socialistische collega's om op te stappen.
Waarom werd hij gevraagd staatssecretaris te worden terwijl het CDA en de PVDA hier toch van geweten moeten hebben. Ik bedoel, elke werknemer bij de overheid wordt tegenwoordig gescreend, dus ik ga er blind vanuit dat de antecedenten van De Jager ook gecheckt zijn.
En nu we toch bezig zijn: Waarom werd nu juist Jan Kees gevraagd en niet een ander? Ik heb van de parlementaire pers begrepen dat de leden van dit kabinet naar de mensen in het land wil luisteren. Naar wie luistert De Jager 100 dagen lang? En dan de vraag: gezien zijn verleden, is het verstandig om de kat op het spek te binden? Hij is bij Financien de op 1 na hoogste baas. 'We are only in it for the money!'
Let u op welke van deze vragen mijn wakkere collega's van de parlementaire pers gaan stellen. Misschien kunnen de jongens en meisjes in Den Haag eens een serieus onderzoek instellen naar de achtergronden van onze ministers en staatssecretarissen. Dat lijkt me nu juist een taak van de pers in een parlemenaire democratie. De jacht op quootjes kunnen ze aan de stageaire overlaten. Per slot van rekening kan iedere amateur met een microfoon of een aantekenboekje in de hand urenlang in een gang staan wachten om 1 regeltje uit de mond van een politicus op te vangen. Ondertussen kunnen de journalisten die in het vak gepokt en gemazeld zijn het serieuse onderzoekswerk doen.
Waarom zouden mijn collega's dit nou juist nauwelijks of niet doen? Zouden ze de democratie niet zo belangrijk vinden? Een raadsel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten