vrijdag 30 maart 2007

Eric O.


Eerst meldde Elservier:
'Eric O. eist eerherstel en schadevergoeding
woensdag 19 april 2006 08:35
Eric O. stapt naar de rechter. Volgens zijn advocaat Geert Jan Knoops wil de sergeant-majoor eerherstel en een schadevergoeding van de staat. Informatie van de marechaussee over een missie in Bosnië had nooit bij het Openbaar Ministerie (OM) terecht mogen komen.
Tijdens een geheime operatie in Bosnië in 1997 schakelde Eric O., die door het OM werd beschuldigd van het onopzettelijk doodschieten van een plunderaar in irak en door de rechter is vrijgesproken, een van oorlogsmisdaden verdachte Kroaat uit.
Schietgraag Het OM gebruikte dat incident in de rechtszaal tegen de marinier om hem af te schilderen als schietgraag. Hoewel de rechter hem tot twee keer toe vrijsprak, hebben het OM noch de Marechaussee hun fout publiekelijk willen erkennen (lees ook Gerechtshof spreekt marinier Eric O. vrij).
In het tv-programma Netwerk zei Knoops dat O. deze maand 400.000 euro schadevergoeding en eerherstel zal eisen. De informatie over de geheime missie in Bosnië had niet in de openbaarheid mogen komen. De reputatie van O., die zich wel aan zijn geheimhoudingsplicht houdt, is nu geschaad.
Eerder zond Netwerk een reconstructie uit van de missie in Bosnië. Generaal-majoor Patrick Cammaert zei in die uitzending dat O. publiekelijk eerherstel verdient (lees ook Berlijn: Cammaert niet berispt om Eric O.).'
95263/zoeken/ja/index.html+eric+o+eist+schadevergoeding&hl=nl&ct=clnk&cd=4

Vandaag bericht de Volkskrant:
'Valse verklaringen in zaak-Eric O.
Van onze verslaggevers Jan Hoedeman, Theo Koelé
DEN HAAG - Nederlandse mariniers hebben onder dwang valse verklaringen afgelegd over het optreden van Eric O., de sergeant-majoor die tijdens een vredesmissie in Irak in 2003 een plunderaar zou hebben doodgeschoten.
Een collega van O. heeft donderdag aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee. De kans bestaat dat O., die in hoger beroep werd vrijgesproken, wegens nieuwe feiten wederom voor de rechter moet verschijnen.
In het tv-programma NOVA zeiden twee mariniers dat ze onder druk van leidinggevenden tegenover de marechaussee verklaringen hebben afgelegd ten gunste van Eric O. Volgens hun advocaat Peters is er sprake geweest van bedreiging, dwang en het achterhouden van bewijsmateriaal. Zo zouden foto’s van de omgekomen Irakees verdonkeremaand zijn.'
Valse_verklaringen_in_zaak-Eric_O.
Hiervan moeten talloze autoriteiten op de hoogte zijn geweest, zowel militairen als hoge ambtenaren en politiek verantwoordelijken, zoals de voormalige wethouder van Borculo en voormalig minister van Defensie, de VVDer Kamp. We zullen nooit weten wie allemaal wist van welke autoriteiten mijneed hebben gepleegd en een jusitieel onderzoek hebben belemmerd. Iedereen was verantwoordelijk, maar niemand kan verantwoordelijk worden gesteld, zo gaat dat altijd in Nederland. En zeker geen politici. Ben benieuwd of Eric O zijn schadevergoeding wegens en eerherstel zal krijgen.
Deze zin uit Elsevier is kenmerkend: 'Tijdens een geheime operatie in Bosnië in 1997 schakelde Eric O., die door het OM werd beschuldigd van het onopzettelijk doodschieten van een plunderaar in irak en door de rechter is vrijgesproken, een van oorlogsmisdaden verdachte Kroaat uit.' 'Uitschakelen' is vakjargon onder militairen voor het doden van een mens, klakkeloos door Elsevier overgenomen. Leve de Nederlandse journalistiek!
Hoe ligt dat trouwens juridisch? Nederland kent de doodstraf niet. Hoe kan dan een Nederlandse militair zonder zelfs ook maar een of ander gerechtelijk vonnis opdracht krijgen bij een 'geheime operatie in Bosnie...een van oorlogsmisdaden verdachte Kroaat' uit te schakelen? Een verdachte die niet veroordeeld was dus en toch doden bij een geheime operatie. Waarom was die 'operatie' geheim? En waarom is die operatie nog steeds geheim? Komop jongens en meisjes, het gaat hier niet om niks, het gaat niet om het eeuwige politieke gezever op dat Haagse pleintje waar jullie altijd als de kippen bij zijn, maar het gaat hier om leven en dood en de veel geroemde vrijheid van meningsuiting, persvrijheid ook. Waarom zoekt Elsevier dat niet eens uit, of een van mijn andere immer wakkere collega's die zo geinteresseerd zijn in oorlogshandelingen?

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...