zondag 25 februari 2007

De Volkskrant 17

De Volkskrant Bericht:

'Steeds meer Amerikanen in diepe armoede
ANP

WASHINGTON - De verschillen tussen arm en rijk zijn groter dan ooit in de Verenigde Staten en het aantal allerarmsten is in drie decennia niet zo hoog geweest. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoeksrapport van het Amerikaanse krantenconcern McClatchy.
Bijna zestien miljoen Amerikanen leven in diepe armoede, blijkt uit de laatst beschikbare bevolkingsgegevens uit 2005 die zijn geanalyseerd. Dat is ruim een kwart meer dan in 2000.
Als maatstaf voor armoede is in het onderzoek genomen een gezin van vier met twee kinderen dat van minder dan 9903 dollar (7540 euro) per jaar moet rondkomen. Dat bedrag is de helft van de door de overheid vastgestelde armoedegrens. Voor individuen is het criterium 5080 dollar (3868 euro) of minder.
Deze groep vormt 43 procent van de in totaal 37 miljoen Amerikanen die in 2005 onder de armoedegrens leefden. Dat percentage was sinds 1975 niet zo hoog. De VS hadden in 2005 bijna 300 miljoen inwoners. Afro-Amerikanen en Spaanstalige Amerikanen zijn relatief oververtegenwoordigd in de groep allerarmsten.
De toegenomen armoede staat in scherp contrast met de economische opleving sinds 2001. De gemiddelde lonen blijven achter bij de flink toegenomen arbeidsproductiviteit, terwijl de bedrijfswinsten en topinkomens maar blijven stijgen.'

Zie: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article400809.ece/
Steeds_meer_Amerikanen_in_diepe_armoede

Dit is nu weer eens een illustrerend voorbeeld van berichtgeving zonder context. Waarom geeft de Volkskrant nooit een serieuze analyse van de armoede in 's werelds machtigste 'democratie'. Hebben die 40 miljoen Amerikanen onder de armoedegrens hier serieus voor gekozen? Waarom meldt de Volkskrant er niet bij dat een aanzienlijk deel van de armen in de VS werkt. Waarom meldt de Volskrant niet dat in de machtigste 'democratie' ter wereld al een halve eeuw lang 50 procent van de kiezers niet meer stemt en bij de locale en deelstaatsverkiezingen 75 procent niet meer? Waarom trekt de Volkskrant niet door het land om zelf eens te kijken hoeveel fabrieken en bedrijven er gesloten zijn, omdat het werk naar lage-lonen-landen is overgeheveld? Waarom buigt de Volkskrant zich niet over de vraag hoe het komt dat in de machtigste 'democratie' ter wereld 1 procent van de inwoners tenminste 40 procent van de rijkdommen bezit? Waarom geeft de Volkskrant geen context? Waarom schrijft de VS-correspondentvan de Volkskrant, Jan Tromp, wel een uitgebreid artikel over Britney Spears en niet over de armen? Waarom is voor de Volkskrant-correspondent een geflipt zangeresje relevanter dan een aanzienlijke groep armen in de machtigste 'democratie' ter wereld?

Zie ook: http://www.realcities.com/mld/krwashington/16760690.htm

Geen opmerkingen: