dinsdag 30 september 2008

Ewout Irrgang van de SP


Ewout Irrgang, de financieel woordvoerder van de SP-fractie in de Tweede Kamer in zijn bankierspak.
Bij de SP zijn ze helemaal in de war geraakt. De SP begrijpt werkelijk niet wat er werkelijk aan de hand is. Geachte SP, belt u me even, en ik zal het u kort maar krachtig uitleggen door namen te geven van mensen die in tegenstelling tot u deze zwendel al lang geleden gedocumenteerd hebben geanalyseerd. Sonja wees me erop dat de SP dit schrijft:

'''Einde aan het graaikapitalisme'
29-09-2008 • “Uit de val van Fortis is duidelijk geworden dat zelfregulering van de financiële sector niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in de Benelux, zijn langste tijd heeft gehad. Dit is het Waterloo van het neoliberalisme.” [...] Hoe typeer je Bos zijn handelen in de Fortis-crisis?“Er moest worden ingegrepen, dat was onvermijdelijk. De belangen van de Nederlandse burger in de vorm van spaartegoeden, verzekeringspolissen en het vertrouwen in ons financieel systeem zelf waren simpelweg te groot. Wat mij verbaasd is dat het slechts een gedeeltelijke nationalisatie is. Doordat hij maar 49 procent van de aandelen koopt, krijgt hij het niet echt voor het zeggen bij de bank. Hij pompt vier miljard euro in een minderheidsaandeel, terwijl een meerderheidsbelang had geleid tot aanzienlijk meer controle op het publieke belang."

Beste SP, waarom PVDA-minister Bos dat heeft gedaan is simpel, hij wil geen 'meerderheidsbelang' en 'aanzienlijk meer controle op het publieke belang.' De staat is er niet om de zwakken tegen de sterken te beschermen, maar juist andersom! Zo is het altijg geweest. En dat jullie dat nog niet weten is een teken van verregaande onnozelheid en voor mij de reden om zeker niet op jullie te stemmen. Onnozelheid in de politiek moet men nooit belonen. Nee SP, die vier miljard euro is er nu juist om 'het graaikapitalisme', de handel in lucht draaiende te houden. Meer dan 90 procent van alle geldhandelingen in de wereld hebben al decennialang niets meer te maken met goederen en diensten, maar met handel in lucht. Het geld bestaat zelfs niet eens, het zijn digits op een computerscherm. Als jullie de kleine spaarders hadden willen beschermen, had hen dan het geld gegeven dat ze mogelijk hadden verloren. Nee, beste SP, jullie steunen de handel in lucht, het in jullie woorden 'graaikapitalisme.' Wees daar eerlijk over. De argumentatie achter jullie stelling dat 'Reddingspoging Fortis onvermijdelijk' is, is klinkklare nonsens.

5 opmerkingen:

yelamdenu zei

Zeer teleurstellend.
De SP heeft een intellectueel-kapitaalinjectie nodig, ben ik bang.

Economische onnozelheid is de vloek van elke linkse beweging.

Sonja zei

Eigenlijk is het heel frappant: het kapitalistische systeem is failliet, maar links Nederland meteen ook! Hebben ze elkaar al die tijd dan echt nodig gehad?...

yelamdenu zei

Ik dacht dat links Nederland al een paar decennia failliet was, omdat ze geen antwoord konden formuleren op het neoliberale intellectuele terrorisme?

Nou krijgt de SP nog best wat credits van mij, maar toch, kennis is macht. :-)

Anoniem zei

Links Rechts is natuurlijk een farce van de Macht. Een geloofssysteem.

Verdeel en Heers en laat het klootjesvolk geloven dat het ooit beter wordt en er ooit recht komt... in het hiernamaals...

Sonja zei

Irrgang gaat in 2005 voor de SP werken: 'Een rebelse bankier voor de armen' (1 oktober 2005, Financieele Dagblad)

In mei van dit jaar begon Irrgang bij DNB als medewerker bij de afdeling monetair en economisch beleid. Een goede dossierkennisbasis voor zijn portefeuille financiën, economie en binnenlandse zaken.
...
"Ik had het naar mijn zin bij DNB en er was geen dringende reden om daar weg te gaan." Maar na een weekend bedenktijd wilde Irrgang het toch doen. "Dit is zo'n bijzondere kans, dat moet je doen. Ik heb mij altijd beziggehouden met het voorbereiden van beleid, nu kan ik aan de touwtjes trekken."
...
Irrgang wordt voornamelijk politiek gedreven door het feit dat hij "het niet goed kan aanzien dat er onnodig armoede wordt geleden in de wereld. Bijzonder van de tijd waarin wij leven is namelijk dat wij daar een einde aan kunnen maken".