zondag 24 september 2006

The Empire 6
















De geschiedschrijver Sallustius schreef dat de oosterse vorst Mithridates over de Romeinen had gezegd: 'De Romeinen hebben maar 1 reden om oorlog te voeren met alle landen, alle volkeren en alle koningen: hun onverzadigbare honger naar macht en rijkdom. Vroeger, toen ze nog gewoon een stelletje struikrovers waren, hebben ze zich alleen maar in een stad verenigd om op die manier een plaag voor de hele aarde te kunnen worden. Geen enkele goddelijke of menselijke wet zou hen kunnen verhinderen te plunderen, hun bondgenoten en vrienden te overvallen en iedereen als vijand te behandelen die hun slaaf niet is. De Romeinen strijden het hardnekkigst tegen degenen van wie de nederlaag hun de rijkste buit belooft.'

11 opmerkingen:

Keesjemaduraatje zei

Ja Stan, dat mag allemaal in een democratie. Jij mag gerust een oude geschiedschrijver Sallustius citeren, zonder dat er hier allemaal mensen met poppen op straat gaan staan die verbrand moeten worden enzo. Dat geeft allemaal niets.
Waarom voel je je toch steeds aangetrokken door gegenen die dat "boze rijk" omver willen gooien? En waarom zie je niet in dat de democratie, en het westerse leven het mooiste is wat de mensheid tot nu toe heeft voortgebracht?

stan zei

omdat ik als journalist, in tegenstelling tot jij, veel door de wereld heb gereisd en gezien heb welke misdaden namens de westerse democratie worden gepleegd. terreur op grote schaal, bedoel ik. vandaar dat ik kritisch sta tegenover mijn eigen systeem. het klakkeloos voor waar aannemen van vooronderstellingen leidt uiteindelijk niet tot meer democratie maar tot dictatuur.

Anoniem zei

@keesje, ben wel erg benieuwd wat je onder 'het mooiste' verstaat? Ik zie wel een paar uitdagingen voor onze cultuur waar onze democratie vooralsnog niet mee uit de voeten kan (klimaatverandering om maar wat te noemen).

Keesjemaduraatje zei

ja, dat is ook geweldig dat je dat allemaal bekritiseerd en aan de kaak stelt. Daar is de journalistiek voor. Maar helaas breng je de misdaden van Syrië en Iran niet in beeld.
Of ik nou wel of niet veel heb gereisd, dat weet jij helemaal niet. We hebben wel naast elkaar gestaan bij de "Vondelstraat", en de "Grote Bankenactie", maar toen hebben we het helemaal niet over reizen gehad.

stan zei

die islamofobie van je neemt ernstige vormen aan. in syrie en iran kunnen wij westerlingen niets veranderen, hoewel de britten, fransen en amerikanen zich met geweld met deze landen hebben bemoeid.
de amerikanen bijvoorbeeld hebben het democratisch gekozen bewind van mossadeq in 1953 ten val gebracht en vervangen voor de terreur van de sjah. en dat alleen omdat mossadeq de olie van iran wilde nationaliseren.
waar we wel iets kunnen veranderen is in ons eigen werelddeel. vandaar mijn nadruk op de misdaden van het westen.
en wat jouw reizen betreft, daar weet ik inmiddels genoeg over. ik heb wat betreft een enorme voorsprong.

Anoniem zei

Ik denk dat de romeinen uit het citaat te vervangen zijn door allerlei volkeren. Wie leest vult in.
Ten tijde van Sallustius was mohammed en islam nog eeuwen weg. En de gewelddadige export van democratie nog verder.
Ik hoop dat de romeinen winnen. Goed voor brood en spelen.

Keesjemaduraatje zei

@Stan:dat lijkt een beetje op mijn ooms die zeiden: als je niet in Zuid-Afrika geweest bent, dan kan je er niet over oordelen. Het feit dat jij veel gereisd hebt, wil niet zeggen dat je het altijd bij het rechte eind hebt. Ik heb bijvoorbeeld 3 maanden onderzoek in Tunesie gedaan en dat wil niet zeggen dat ik alles van dat land weet. Maar ik weet wel wat diktatuur is. Dat maakt niet uit of dat linkse-, rechtse- of islamitische diktatuur is. De kenmerken zijn hetzelfde. Maar jij ziet blijkbaar alleen de nadelen van de westerse democratie en niet de moordadigheid van andere regimes.

stan zei

keesje
jouw stijl van redeneren is uitspraken in iemand anders mond leggen of mensen bepaalde opvattingen toedichten. waarom ik mijn eigen cultuur aanval heb ik hierboven beschreven. lees het en hou verder op met je gezever. het begint vervelend te worden. je lijkt wel een dreinend kind.ga op argumenten in of reageer anders niet. ik heb je al eerder de uitspraak van henry miller laten weten. hou je daar svp aan.

Anoniem zei

@'stan
Mijn geliefde broer schrijft op zijn weblog dit over je: Natuurlijk heb ik Stan op zijn eenzijdigheid aangesproken en ik zag dat ook Peter Breedveld af en toe commentaar op Stan zijn weblog geeft. En ik moet toegeven, dat Stan onze commentaren niet wist en ons niet blokt, maar hij gaat steeds persoonlijker en aanvallender commentaren schrijven. Ik werd laatst al uitgescholden als "kinderlijk" en "Islamofoob’’...

Feit is dat hij mijn toegang op zijn weblog geblokeerd heeft en op alle pc's waar vandaan ik posts stuurde, zoals die van mijn vriendin, kunnen dit niet meer.
Als verslaggever voor de Nederlandse Moslim Omroep hield er wellicht een zeer andere mening op na, maar droevig is het wel dat hij jou nu een veer in je kont steekt voor het tegenovergestelde. Meneer keesje kan niet zo goed tegen kritiek, zeker niet van zijn eigen familie blijkbaar.

Het is ook niet raar om te zien dat de meeste van zijn bezoekers Wilders zeggen te stemmen.

@keesje
Je was het zeker ook helemaal met Phillipe de Winter eens bij buitenhof?
Pas maar op straks ben je niet meer welkom bij de D'66
Wat is je standpunt over de Armeense genocide? Camiel Eurlings, die binnen de EU dit onderwerp heeft aangezwengeld heeft nu opeens het roer omgegooid en voor gestemd bij het punt of erkenning door Turkije nog een voorwaarde is voor toetreding. Lekker die Turkse kandidaten die net gewipt zijn uit het CDA.

Salaam Steadyfreddy

Anoniem zei

ik denk inderdaad dat ik de volgende keer maar wilders ga stemmen na 20 jaar pvda, steadyfreddie, breng jij ondertussen je kleinkinderen verplicht naar de zwarte school
kan het daar fijn terroristisch geschoold worden en later dienstdoen in de harem van deze en gene
ps mn dochter net van n zwarte school gehaald

stan zei

gek, zo'n verlate reactie van een racist. uw volgende reactie haal ik van mijn site. u moet maar ergens anders uw rancune spuien.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...