vrijdag 22 september 2023

Speculerende Banken verliezen miljarden aan waarde


Banken verliezen miljarden aan waarde na politieke handjeklap

Van onze redacteuren

 Nederlandse banken zagen hun winsten dit jaar verdubbelen vanwege de hoge rente. 

Nederlandse banken zijn vrijdag heel hard onderuit gegaan op de effectenbeurs in Amsterdam. Beleggers leken daarmee te reageren op de dreigende verhoging van de bankenbelasting. De Tweede Kamer wil zo plannen voor vergroting van de koopkracht van lagere en middeninkomens financieren. Dit gebeurde met een zelden vertoond staaltje van politieke handjeklap.

Het aandeel ING kwam in een duikvlucht terecht en sloot met een verlies van 6,3%. ABN Amro, dat nog voor circa 50% in handen is van de Nederlandse staat, daalde 4,5% in koers. Verzekeraar ASR verloor ook flink (2,6%). Aegon en NN Group daalden 1,1%. De AEX-index sloot maar 0,2% lager.

In totaal ging er €4 mrd aan beurswaarde in de Nederlandse financiële sector in rook op. Alleen al ING verloor €3 mrd aan waarde. Volgens zakenbank Jefferies schat ING in dat de verhoging van de bankbelasting een extra rekening van ongeveer €140 mln oplevert. Jefferies noemde de koersreactie op de beurs 'buitensporig'.

Belasting op aandeleninkoop

Er ligt ook nog een plan van de Tweede Kamer om een belasting op de inkoop van aandelen in te voeren. Dit kan eveneens nadelig zijn voor banken, die met inkoopprogramma's juist beleggers willen trekken. ING maakte eerder dit jaar bekend voor €1,5 mrd aan eigen aandelen te willen inkopen, nadat er vorig jaar al €3,3 mrd aan was besteed. ABN Amro startte begin dit jaar een programma van €500 mln.

Met de koersdalingen ontvouwt zich een scenario dat eerder zichtbaar was in Italië. De populistische premier Giorgia Meloni presenteerde in augustus plannen om banken zwaarder te belasten nadat die grote winsten hadden geboekt. Italiaanse banken gingen daardoor op de beurs massaal in de verkoop, de Italiaanse beursindex verloor toen zelfs meer dan 2%, waarna de Italiaanse regering de noodzaak voelde om de plannen bij te sturen.

'Achteloos belangen in gevaar brengen'

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelde donderdag al tegen het FD dat de Tweede Kamer 'met vuur speelt'. Zij wijst erop dat het gaat om een verhoging van 80% van de bankenbelasting. 'De Kamermotie waarin dit wordt voorgesteld, heeft een opbrengst op korte termijn, maar leidt tot groot verlies op langere termijn. Nederland wordt onaantrekkelijker als vestigingsplaats, waardoor achteloos economische belangen in gevaar worden gebracht.'

De NVB wijst ook op de situatie die eerder in Italië is ontstaan. 'Een voorstel in Italië om de banken extra aan te slaan, heeft daar voor grote onrust gezorgd. Autoriteiten zoals de Europese Centrale Bank waarschuwen voor de weerbaarheid en stabiliteit van het financiële stelsel, gezien de grote onzekerheden in de economie.'

Nederlandse banken zagen dit jaar hun winsten verdubbelen. Ze profiteerden daarbij van de hogere rente. De winsten zorgden al voor politieke commotie, omdat de banken hun klanten te weinig spaarrente zouden bieden.

Knot ook tegenstander

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, stelde gisteren in een interview met Radio 1 dat de politiek niet banken extra moet belasten op een manier 'die de weerbaarheid van banken ondermijnt'. Volgens de bankpresident is het beter om een belasting in te voeren die afhankelijk is van de winsten van de banken en niet een die er ook nog is 'als de winsten straks weer structureel lager zijn'.

Knot waarschuwde overigens dit jaar ook dat banken moeten oppassen met de inkoop van eigen aandelen door de onzekerheid op de financiële markten. 'Let op uw zaak', zei hij toen. 'Als dit een patroon gaat worden, dan denk ik dat deze financiële instellingen zelf moeten nadenken in welke richting de financiële risico's zich aan het bewegen zijn.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/financiele-markten/1490583/banken-op-beurs-onderuit-door-dreigende-verhoging-bankbelasting



1 opmerking:

Anoniem zei

Het Engelse begrip voor het inkopen van aandelen van het eigen bedrijf is "share buybacks".
Het heeft vanaf 2008 a.g.v. een structurele rentedaling een hoge vlucht genomen , wat een belangrijke impuls omhoog voor de prijs van diezelfde aandelen was. De winst die uitgekeerd wordt als dividend hoeft immers slechts over minder aandelen verdeeld te worden.
Andere kant van het verhaal is , dat het kapitaal van een bedrijf meer verschuift naar leningen van bank i.p.v. kapitaal door aandelen uitgifte.
Iemand als Varoufakis stelt dat dit fenomeen mede het gevolg is van het feit , dat bedrijven er sinds 2008 geen brood in zagen om geleend geld voor daadwerkelijke productieve imvesteringen te gebruiken.
Er zijn tijden geweest dat alles zo gereguleert was dat sharebuybacks illegaal waren.
Ikzelf ben , gedeeltelijk om ethische overwegingen, ben nooit in aandelen gestapt. Die overwegingen zijn een restant uit de jaren '70 geloof ik.
Groetjes van de Real Geert Mak vanuit mijn Friese stolp! Mèh!

Wie is Sander Sassen met zijn 'Vinger aan de pols van de GEWONE Nederlander'

De vraag is  Sander Sassen 13K posts Nieuwe posts bekijken D Sander Sassen @SanderSassen Ingenieur (MSc) | Vinger aan de pols van de GEWONE ...