Foto om de Dag: Een stukje marketing naar de mensen toe. Al ruim vier jaar maak ik de Presidential Podcast. Een podcast over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die ooit, ten tijde van de conceptie, bedoeld was om in samenspraak met de vigerende NRC-correspondent de verkiezingen van 2016 te volgen. We dachten dat we met de verkiezing van Hillary Clinton in november 2016 weer afscheid zouden nemen van de luisteraars. Vanmiddag namen we de 100ste aflevering op van ons veelbeluisterde prachtprogramma, met Bas Blokker namens de NRC en yours truly vanuit Hilversum. Én een mystery guest waar ik dus niks over zeg.
Het is, afgezien van één van de leukste journalistieke dingen die ik heb gedaan - omdat het over Amerika gaat, over die volkomen gemankeerde en des ondanks altijd inspirerende democratie, omdat het radio is zoals radio was en zou moeten zijn: gedreven door inhoud en niet door formats of zenderkleuring en andere Hilversumse heilloosheid - tot nu toe ook één van de meest verbijsterende journalistieke ervaringen van mijn leven geweest.
Het tempo waarin ik de politiek in een land dat, met alles wat erop aan te merken is, toch altijd ook een baken was van de waarden waar het in de politiek om gaat sinds de invoering van de parlementaire democratie, heb zien instorten, degenereren, ontsporen, geef het maar een naam, heb zien verworden tot een door en door gepolariseerde, doodzieke, excusez le mot, kolerezooi: het was adembenemend en diep angstaanjagend.
En dus zijn we, in aflevering honderd, hier aangeland: twee partijen die allebei de overwinning van de ander afschilderen als de apocalyps, armageddon, het einde van Amerika. Een totale patstelling, een volkomen vastgelopen politiek systeem, een situatie die alles in zich heeft een selfulfilling prophecy te worden. Want inderdaad: als de politiek zó functioneert, is er geen redden meer aan.
En het gebeurt allemaal tegen het decor van rassenrellen die dit soort beelden opleveren. Beter kan je de Amerikaanse apocalyps niet verbeelden. (Foto: Stephen Maturen/Reuters)
donderdag 27 augustus 2020, 19:13 uur
Op 10 maart 2016 stond de eerste Presidential Podcast, toen gemaakt door NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne, online. In een politiek landschap dat, na acht jaar Obama, voor verreweg de meeste Amerika-watchers, af leek te stevenen op een rustige consolidatie van het Democratische leiderschap, met steeds meer oog voor minderheden, ongelijkheid en praktische zaken als goede gezondheidszorg. Vandaag presenteren we u de honderdste aflevering, na bijna vier jaar president Trump, in een politiek landschap dat door beide partijen als apocalyptisch wordt beschreven. Het is nu of nooit meer, zeggen ze allebei, zo constateren de huidige NRC-correspondent Bas Blokker en Chris Kijne én voor deze speciale gelegenheid: Guus Valk.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/the-presidential-podcast/76802-100-de-verkiezingen-van-de-apocalyps
Dit is een schoolvoorbeeld van het gebrek aan kwaliteit bij de polderpers. Kijne schrijft:1. We dachten dat we met de verkiezing van Hillary Clinton in november 2016 weer afscheid zouden nemen van de luisteraars.
Kortom, deze 'Amerika-deskundigen' waren in 2016 er rotsvast van overtuigd dat Hillary Clinton zou worden gekozen. Waarom? Wel, omdat zij geloofden in hun eigen propaganda en die van de voltallige 'corporate press.' Hoe is dit te verklaren? Omdat mijn mainstream-collega's in een bubbel leven, hermetisch afgesloten van de werkelijkheid. Zodoende konden ze onmogelijk de realiteit registreren, die zich elders voltrok. Hen ontbreekt één van de belangrijkste kwaliteiten van een echte journalist, namelijk nieuwgierigheid. Daarom is de vraag waarom onder andere Chris Kijne nu opnieuw zijn onkunde mag uitzenden? Wie heeft hem al dat belastinggeld gegeven om programma's over de Amerikaanse presidentsverkiezing te maken? Waarom die enorme verspilling van geld? Is er echt niemand in Hilversum die meer weet dan Kijne, die de mainstream-pers napraat?
Volgende keer meer.
1 opmerking:
Verbijsterend toch telkens hoe de corporate for-profit media Amerika afschilderen, radio, tv, internetkrant, nos, npo, nrc/volkskrant en de nederlander denkt op de hoogte te zijn van hetgeen in amerika gebeurt, diep triest dat vooral het gros van diegenen dat scherper zou moeten zijn hier volledig aan meewerken: journalisten. Ondertussen zijn deze journalisten vooral bezig om alternatieve media als complotdenkers te framen waarbij alles op een hoop gegoid wordt, ufo sightings, graancirkels, 9/11, flat earth en dat de werkelijke complotfeiten niet aan bod komen, wmd irak, russiagate dnc, mh17, epstein mossad pedo spy ring, apartheidstaat israel, en tal van bankschandalen en schimmige financieringsmodellen en afspraken in big pharma-overheidland et cetera, ik ben best wel een beetje teleurgesteld in de kritische journalist
Een reactie posten