zaterdag 13 juni 2020

Het Corrupte Poldermodel in Amsterdam West

16 december 2019 plaatste ik het volgende bericht uit Het Parool op mijn weblog:

Hendrikus Colijn weer zonder oorlogsverleden op straatnaambord

Een straatnaambord over het oorlogsverleden van Hendrikus Colijn is weer verwijderd. Een kwestie van voortschrijdend inzicht, stelt het bestuur van Nieuw-West.


Patrick Meershoek 16 december 2019, 16:34



Het inmiddels verwijderde naambord van de Dr. H. Colijnstraat in Geuzenveld met ondertitel. 

Even geruisloos als het was verschenen, is het ook weer verdwenen: het naambord van de Dr. H. Colijnstraat in Geuzenveld. Op het onlangs verwijderde bord werd Hendrikus Colijn niet alleen omschreven als politicus en staatsman, maar ook als deelnemer aan gewelddadige militaire expedities in voormalig Nederlands-Indië.

Een kwestie van voortschrijdend inzicht, schrijft het dagelijks bestuur van Nieuw-West in een brief aan de stadsdeelcommissie. De kwestie was aangekaart door een bewoner van het stadsdeel, die zich ergerde aan de selectieve verontwaardiging. Colijn is de enige naamgever in het stadsdeel met een dergelijke bijsluiter.


In de brief geeft het stadsdeel voor het eerst ook openheid van zaken over hoe het initiatief tot stand is gekomen. Dat begon in 2012 met een brief van een niet nader genoemde schrijver-journalist die reageerde op de vijftien jaar eerder verschenen biografie van Colijn, geschreven door historicus Herman Langeveld.

De schrijver-journalist blijkt Stan van Houcke te zijn, voorheen actief bij de VPRO en Radio Stad. De binnenstadbewoner diende indertijd een voorstel in om een paar regels toe te voegen over het oorlogsverleden van Colijn, die eind negentiende eeuw als officier had gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.

‘Gewelddadige optreden’

Met name een in de biografie afgedrukte brief van de jonge officier aan zijn echtgenote had veel stof doen opwaaien. In de brief schreef Colijn hoe hij negen vrouwen en drie kinderen had laten doden. ‘Het was onaangenaam werk, maar ’t kon niet anders. (…) De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten.’

Het stadsdeelbestuur nam na rijp beraad het voorstel van Van Houcke over, zij het in aangepaste vorm. De omschrijving oorlogsmisdadiger was te gortig. Dat werd: ‘Wordt bekritiseerd vanwege zijn gewelddadig optreden als officier tijdens de Atjeh-oorlog en de Lombok-expedie waarbij veel burgerslachtoffers vielen.’

De bordjes werden verhangen zonder voor grote beroering te zorgen. Dat veranderde begin dit jaar, toen GeenStijl- en Telegraaf-columnist Rob Hoogland tegelijkertijd lucht kregen van de zaak. Zij lieten in hun stukken de knuppel dansen op de rug van GroenLinks dat in hun ogen weer eens bewees er een sport van te maken vaderlandse helden van hun voetstuk te duwen.

Dat was enigszins voorbarig, want in werkelijkheid was het PvdA-bestuurder Els Verdonk die in Nieuw-West de nieuwe aanduiding van Colijn voor haar rekening had genomen. ‘Het opschrift is opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de toenmalige portefeuillehouder,’ benadrukte ook het huidige bestuur in de brief.

Over het voortschrijdend inzicht worden door het stadsdeel helaas geen nadere mededelingen gedaan. Het zorgde er immers eerst voor dat het oorlogsverleden van Colijn op diens straatnaambord kwam, en enkele jaren later dat het weer verdwijnt. Het bestuur wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor de onderborden tegenwoordig op de Stopera ligt.

Strategisch

Wellicht speelt daarbij ook nog een strategisch belang. Burgemeester Femke Halsema heeft zich het afgelopen jaar persoonlijk ontfermd over een hele serie inclusieve straatnamen op IJburg, een poging om het verzet tegen de Nederlandse kolonisator een plek te geven in de Amsterdamse stratengids.

Die materie is gevoelig genoeg en kan prima zonder post-koloniaal containerbrandje in een van de stadsdelen. In de brief schrijft het bestuur van Nieuw-West dan ook niet te verwachten dat er nog veel nieuwe onderborden zullen verschijnen, ook vanwege de kosten die verbonden zijn aan het maken van nieuwe borden.

Ook in de Colijnstraat in Geuzenveld is de rust teruggekeerd. De naamgever is nu, tot nader order, weer gewoon de opvolger van Abraham Kuyper als leider van de Anti Revolutionaire Partij (ARP) en een minister-president die een reputatie verwierf als bezuinigingsminister, net als bij de oplevering van de straat in 1955.

https://www.parool.nl/amsterdam/hendrikus-colijn-weer-zonder-oorlogsverleden-op-straatnaambord~bd7124f6/

Dat Colijn een oorlogsmisdadiger was bevestigde hij in een brief aan zijn vrouw, waarin hij schreef:

Ik heb er een vrouw gezien die, met een kind van ongeveer 1/2 jaar op den linkerarm, en een lange lans in de rechterhand op ons aanstormde. Een kogel van ons doodde moeder en kind. We mochten toen geen genade meer geven. Ik heb 9 vrouwen en 3 kinderen, die genade vroegen, op een hoop moeten zetten, en zo dood laten schieten. Het was onaangenaam werk, maar 't kon niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten. 't Was een verschrikkelijk werk. Ik zal er maar over eindigen.
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrikus_Colijn

Opvallend is dat Hendrikus Colijn dezelfde rechtvaardiging voor zijn oorlogsmisdaden gebruikte als de SS, namelijk 'Befehl wist Befehl,' oftewel: 'We mochten toen geen genade meer geven.'

Vrijdag 12 juni 2020 berichtte Het Parool:

Een straatnaambord over het oorlogsverleden van Hendrikus Colijn is weer verwijderd. Een kwestie van voortschrijdend inzicht, stelt het bestuur van Nieuw-West.

Een woordvoerder van het college van b en w geeft aan vernieling niet te accepteren. 'We zijn geen voorstander van uitwissen, maar wel van uitleggen en duiden zodat mensen zelf een geïnformeerd oordeel kunnen vormen. Het is niet aan de politiek om voor te schrijven wat omstreden is, het moet onderwerp van de maatschappelijke discussie zijn.' 
Daarom worden er wel stappen genomen om de historische context toe te lichten. 'We gaan in kaart brengen welke standbeelden, gevelbeelden, straatnamen en gebouwen er zijn met een link naar het koloniale verleden en kijken naar de mogelijkheid informatie te geven waarin de historische context van deze personen wordt toegelicht. De Amsterdamse geschiedenis is rijk en soms pijnlijk. Dat verstoppen we niet maar bespreken we.'
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zei eerder op vrijdag ‘dat het niet helpt als mensen standbeelden van controversiële historische figuren omverhalen.’ Ze juicht het wel toe dat er een discussie op gang komt over institutioneel racisme en discriminatie.
https://www.parool.nl/amsterdam/tropenmuseum-bekogeld-met-verfbommen-door-activisten~b13a2895/?fbclid=IwAR2SvF514NnePG3D6qKi5UBgpGfqBudx7NdcP7eeh2PY-495CDVpKZG39A8 

Ik kom hier op terug, want wie heeft nu bepaald dat door 'voortschrijdend inzicht' het vermoorden van burgers geen oorlogsmisdaad is? 

Het Dagelijks Bestuur West:

bestaat uit drie personen. De leden van het dagelijks bestuur zijn benoemd door het college van burgemeester en wethouders. Zij voeren taken en bevoegdheden uit namens het college.
Voor de periode 2018 - 2022 zijn de volgende leden benoemd:
Fenna Ulichki (GroenLinks, Voorzitter)  f.ulichki@amsterdam.nl
Melanie van der Horst (D66) m.vanderhorst@amsterdam.nl
Jeroen van Berkel  (PvdA) j.van.berkel@amsterdam.nl
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/stadsdelen/stadsdeel-west/db-west/

Ik  heb eerder al aan het 'dagelijks bestuur' gevraagd wat dit betekent, maar met de bekende onverschilligheid en botheid van de meeste politici en bestuurders heb ik geen antwoord gekregen. Ik verzoek mijn lezers mij te steunen om dat bord weer op zijn plaats te krijgen door de drie leden van het Dagelijks Bestuur West te mailen. Laten we kijken in hoeverre deze politieke bestuurders autistisch zijn met betrekking tot hun eigen tijd.



2 opmerkingen:

Rene Westermann zei

In dit stuk staat geschreven:

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zei eerder op vrijdag ‘dat het niet helpt als mensen standbeelden van controversiële historische figuren omverhalen.’ Ze juicht het wel toe dat er een discussie op gang komt over institutioneel racisme en discriminatie.

Welnu, ik vraag mij af hoe mevrouw van Engelshoven zou reageren als er in Nederland in augustus 1942 in Amsterdam, pontificaal op het plein voor het centraal station van Amsterdam eeb standbeeld van Seyss-Inquart werd opgericht met de tekst:' heeft mede geholpen het Joodsche vraagstuk op te lossen'. Zou ze dan ook reageren met het commentaar:‘dat het niet helpt als mensen standbeelden van controversiële historische figuren omverhalen.’ ? Ik vrees dat iedereen, Federatief Joods Nederland, Likoed Nederland, Rob Hoogland en Geen Stijl, en niet te vergeten alle 'mainstream' politieke partijen voorop, een rel doen ontstaan die zijn weerga niet kent.

Kees Bakker zei

Rond 1945 kreeg Colijn een straat in de ministersbuurt. Dat werd de Colijnlaan, Colijn niet geliefd bij PvdA Delft kreeg een laan zonder adressen. Een duidelijk signaal.

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...