maandag 28 januari 2019

The Rights Forum

The Rights Forum
Nieuwsbrief 28 jan 2019
Beste lezer,

Benny is de naam. Benny Gantz. Hij is de belangrijkste uitdager van premier Netanyahu bij de komende verkiezingen in Israël. Hoewel Netanyahu in de verkiezingspeilingen nog steeds aan kop ligt, is Gantz niet geheel kansloos in april.
Gantz is voor het Israëlische publiek geen onbekende. Hij was jarenlang stafchef van het Israëlische leger. En dat wil hij weten ook. In zijn verkiezingsspotjes op tv en sociale media lanceerde hij als slogan ‘Alleen de sterke wint’.

In vier korte video’s laat Gantz trots de verschrikkelijke verwoestingen in de Gazastrook zien. Tegen die achtergrond verschijnen korte teksten in beeld: ‘Hamas krijgt klap na klap’, ‘6231 doelen vernietigd’, ‘1364 terroristen gedood’ – een cijfer dat ver uit gaat boven het aantal van 936 gedode Palestijnse ‘terroristen’ dat de Israëlische regering officieel hanteert.
Verkiezingsspotje van Benny Gantz

Benny voor Nederlandse rechter?

Testosteron-Benny schept dus maar wat graag op over de hoeveelheid dood en verderf waar hij voor verantwoordelijk is in Gaza. Dat treft: hij moet zich wellicht binnenkort verantwoorden voor een Nederlandse rechter.
De Palestijnse Nederlander Ismail Ziada spande een rechtszaak tegen hem aan vanwege het Israëlische bombardement op het huis van zijn familie in Gaza op 20 juli 2014. Daarbij kwamen Ziada’s zeventig jaar oude moeder, drie broers, een schoonzus en een neefje van twaalf om het leven, alsmede een vriend van de familie die op bezoek was.

Ziada houdt Gantz, destijds stafchef, en generaal Amir Eshel, ten tijde van de aanval commandant van de luchtmacht, verantwoordelijk voor het besluit het huis zonder voorafgaande waarschuwing aan de bewoners te bombarderen.
Ziada’s advocaten dienden een aanklacht tegen Gantz en Eshel in bij de rechtbank in Den Haag. Volgens de advocaten is het bombarderen van het huis onder internationaal recht verboden en een oorlogsmisdaad. Ziada eist compensatie voor de door hem geleden materiële en immateriële schade.

Eén van de advocaten is overigens Liesbeth Zegveld, lid van onze Raad van Advies.
In maart zal er de eerste zitting plaatsvinden. Mocht het resultaat positief zijn voor Ismail Ziada, dan wordt verwacht dat de Israëlische militaire beklaagden de zaak tot aan de Nederlandse Hoge Raad zullen brengen, wat enkele jaren kan duren en veel geld kost.

Help mee!

De familie Ziada gebruikt eigen geld en enkele genereuze bijdragen van vrienden en supporters om hun zaak voort te zetten namens alle slachtoffers van Israëlische oorlogsmisdaden.

Om gerechtigheid te verkrijgen voor de Palestijnse slachtoffers, heeft de zaak onze morele en financiële steun nodig. Het doel is € 50.000. Er is inmiddels rond € 15.000 ingezameld via een crowdfundingsactie.

Draag jij ook bij? Help mee >

Yesilgöz kletst, Jinek zwijgt

Ons meest gelezen verhaal de afgelopen dagen ging over het VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz, die in het programma van Eva Jinek zonder blikken of blozen verkondigde dat het boycotten van Israëlische wijn antisemitisch zou zijn.

Yesilgöz was met haar collega-Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) aangeschoven om een initiatiefnota over antisemitisme aan te kondigen. In haar ijver de opkomst van het antisemitisme te duiden, zei zij onder meer het volgende:
"Een wijnzaak in Den Haag begon onlangs wijnen uit Israël te verkopen, en kreeg vervolgens van klanten te horen: ‘Als je hiermee doorgaat, kom ik geen wijn meer bij je halen. We gaan je boycotten.’

Het [antisemitisme] sijpelt onze samenleving in, en op het moment dat je niet gaat zeggen ‘Dit accepteer ik niet’, begint het allemaal normaal te worden en dat is waar wij zo bezorgd over zijn."
Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) te gast bij Jinek (vanaf 07:00)
Het incident toont aan hoezeer misbruik van het begrip antisemitisme ‘normaal’ is geworden.
Wijn is een van de producten die in Israëls illegale kolonies op de bezette Westoever – en ook op de Syrische Golan Hoogvlakte – wordt geproduceerd en onder het misleidende label ‘Made in Israel’ naar Nederland en andere landen wordt geëxporteerd.

Gevolg van dit bedrog is dat het opschrift ‘Made in Israel’ niet te vertrouwen is. Consumenten die niet het risico willen lopen met hun aankopen bij te dragen aan de economie van de kolonies hebben daarom geen andere keus dan Israëlische wijnen links te laten liggen.
Met het kopen van deze “Israëlische” wijn steun je dus de economie van de illegale nederzettingen. In een eerder artikel noemden we deze wijn plunderwijn.
Shilo Winery Wijn
'Plunderwijn' uit de nederzetting Shilo, wordt verkocht als "Wijn uit Israël".
Er is niets antisemitisch aan om niet mee te willen doen aan dit bedrog. Door de herkomst van producten niet accuraat te vermelden maakt de producent/exporteur zich schuldig aan een strafbaar feit.

Sorry Dilan, je kunt kletsen wat je wilt, maar wij laten die wijn dus echt in de schappen staan.

Geen opmerkingen: