De zeespiegel stijgt harder dan gedacht door een toenemend ijsverlies op Antarctica. Vooral in de afgelopen vijf jaar is veel ijs gesmolten, blijkt uit een nieuw onderzoek.
Het onderzoek is uitgevoerd door 84 wetenschappers en geldt tot dusver als het compleetste onderzoek naar de staat van het Arctische ijs. De bevindingen zijn woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.
Tot 2100 kan de zeespiegel met 15 centimeter stijgen door het smeltende ijs van Antarctica. Dat is flink meer dan alle oude modellen laten zien.
Op het bevroren continent is genoeg ijs aanwezig om de zeespiegel in totaal met 58 meter te laten stijgen. Sinds 1992 is het waterpeil in de wereldzeeën met 7,6 millimeter gestegen door het ijsverlies op Antarctica.
Een zeespiegelstijging van 1 millimeter staat gelijk aan het verlies van 360 miljard ton landijs. Dat is een ijskubus met zijden van 7 kilometer.
Ruimtevaartorganisaties NASA en ESA steunen het internationale onderzoek. ''Volgens het onderzoek zorgt het ijsverlies op Antarctica ervoor dat de zeespiegel tegenwoordig sneller stijgt dan op enig ander moment in de afgelopen 25 jaar'', waarschuwt NASA.

Koraal

Veel koraalriffen kunnen de verwachte stijging van de zeespiegel niet bijbenen. Een onderzoek hierover, waar de Nederlandse onderzoeker Aimée Slangen van NIOZ Zeeonderzoek aan heeft meegewerkt, is ook gepubliceerd in Nature.
Het internationale onderzoeksteam heeft tweehonderd koraalriffen in de Caribische Zee en de Indische Oceaan onderzocht. De onderzoekers hebben de snelheid waarmee de riffen in de hoogte kunnen groeien vergeleken met de verwachte zeespiegelstijging.
De onderzoekers stelden vast dat aan het eind van deze eeuw zelfs bij gematigde scenario's slechts 3 procent van de riffen de vermoedelijke zeespiegelstijging kan bijhouden. Op dit moment heeft 45 procent van de koraalriffen die capaciteit.

Dieper

Zeespiegelspecialist Slangen verwacht dat als de uitstoot van broeikasgassen niet afneemt, de meeste riffen in 2100 ruim 50 centimeter dieper onder water komen te staan.
''Riffen zijn natuurlijke golfbrekers. Als zij dieper komen te liggen, kunnen ze de golven minder goed afremmen, waardoor de golven dichter bij de kust kunnen komen." Volgens Slangen neemt de kans op erosie en overstromingen hierdoor toe.
https://www.nu.nl/wetenschap/5311823/zeespiegel-stijgt-sneller-toenemend-ijsverlies-antarctica.html