The Shocking Consequences of the World’s Meat Addiction
- More than 9 billion animals are slaughtered in the U.S. every year for meat with global demand skyrocketing. Animal agriculture is putting an ever-increasing strain on world resources, particularly global water supplies, according to VICE’s two-part episode, Meathooked and End of Water, which premieres March 4 at 11 p.m. on HBO.
In Vice’s fifth episode of season 4, Isobel Yeung traveled to feedlots, farms and slaughterhouses to learn where our meat comes from and to uncover its true costs, and Vikram Gandhi traveled to the Central Valley in California and São Paulo, Brazil to find out just how severe the global water crisis has become.
In California’s Central Valley, farmers are quickly depleting the state’s groundwater as the state remains mired in a drought, despite El Niño rains. São Paulo’s drought has become so bad that water in at least one of the area’s reservoirs is below what engineers consider zero, meaning that they have to pipe the remaining water uphill just to get it to the intake pipes.
“Meat production, globally, is an environmental disaster now,” Ken Cook, president of Environmental Working Group, said. “If we try and expand production to reach 9 billion people by 2050, it will be a complete and unthinkable disaster.”
“Let’s assume the population will reach 9 billion by 2050,” Cook said. “There isn’t enough land, there isn’t enough water, there isn’t the capacity for the Earth’s atmosphere to absorb all of the CO2 and the methane that would come out of animal agriculture. The problem is that our focus is on making the meat as cheap as possible, and as they cut those corners, that’s where we often have environmental catastrophes.”
But there are agricultural innovators hoping to change the way we raise animals for food. Yeung met with Joel Salatin of Polyface Farms in Virginia. Salatin uses a sustainable system of raising animals called “rotational grazing.”
Young also met with Dr. Mark Post, professor of physiology at Maastricht University in the Netherlands, to discuss his work on creating the first synthetic burger. He has grown meat in a lab from stem cells in just seven weeks—”much, much faster” than raising a cow for slaughter, he noted. The first trial cost $325,000, but he hopes to grow it cheaper and faster soon.
Watch a preview of the episode here:
YOU MIGHT ALSO LIKE
2 opmerkingen:
De titel klinkt goed, het verwijst naar iets wat ik al geruime vermoed waar naar mijn weten nooit gedegen onderzoek naar gedaan is. Wat gewoon zeer moeilijk te bewijzen is: 'dat vlees eten 'n verslaving zou zijn'. Die 'Addiction' daar wordt in het artikel nauwelijks verder op ingegaan, wel op de consequenties van de toename van het schaamteloze meer consumeren terwijl men eigenlijk wel gedeeltelijk weet dat het 'zo' slechts kan omdat het zo goedkoop en betaalbaar (lees: gesubsidieerd) is en de dieren dusdanig fabrieksmatig en grootschalig gehouden worden dat ze het daglicht soms nooit zien, dat er eigenlijk geen sprake is van een 'natuurlijk' stuk vlees, dat veehouders de toegang tot ziekenhuizen ontzegd wordt, slechts poliklinisch behandeld worden vanwege het feit dat zoveel veehouders drager zijn van resistente virusstammen als MSRI spreekt ook boekdelen maar de vleesconsument is slechts geïnteresseerd in de dosis waarnaar men hunkert en blijkt keer op keer kort van memorie. Ongeveer zoals een junk steeds excuses verzint en argumenten ter rationalisatie vanwege de behoefte en afhankelijkheid aan een stofje. De breedgedragen maatschappelijke kosten van deze verslaving wuift men eenvoudig weg met een stompzinnig dat dat er nu eenmaal bij hoort of zoiets. En dan heb ik het nog niet over de prijs die de derde wereld betaalt voor de ermee gepaard gaande milieuproblemen en verbouwing van - monocultuur - GMO gewassen waar het de veevoederproductie betreft.
Eigenlijk vrij maf om het dan weer over 'laboratorium' vlees van stamcellen te hebben, laat staan het voor te stellen als alternatief voor bio-industrieel vlees, omdat wat onze volksgezondheid met name bedreigd, 'de zoönose' voortkomt uit het gebruik van antibiotica in massapopulaties (bijna analoog wanneer men in een laboratorium virussen kweekt in Petri-schalen). Wat ook het bestrijden van Q koorts bijvoorbeeld kost of die samenhangend met vogelgriep varianten of varkenspest, is dat soms in de prijs van vlees verdisconteerd? Allesbehalve! Is het omdat we zo massaal verslaafd zijn of de industrie zo machtig is geworden? Een de kip of het ei discussie imho. Buiten kijf echter het aloude gezegde je bent wat je eet. Het zal de junk 'n worst zijn hoe en waar z'n spul geproduceerd wordt.
Overigens is het eveneens opmerkelijk hoe fel vleesliefhebbers van leer trekken tegen vegetariërs die ze doorgaans betichten van extremisme en fundamentalisme terwijl daar in de praktijk zelden sprake van is. Men voelt zich zo erg in zijn behoeftigheid aangetast dat door de argumentloze manier van reageren de vergelijking met junkies, die dreigen zonder te komen zitten, zich opdringt.
Het zal de dealer 'n zorg zijn. Vroeger, vroeger zat er nog wel eenseen slak in de sla of een worm, kom daar nu eens om. De huidige en aspirant consument wordt doodgegooid met kant en klare maaltijdsalades waar standaard vaker wel dan geen vlees inzit. Kip, geit, rund, varken, zalm, tonijn of wat dan ook. De industrie van het verslavend goedje heeft dusdanig goed geboerd dat de slager de groenteboer heeft overgenomen. Maar waag het niet om het vermoeden uit te spreken dat vlees eten verslavend is, dan blijkt de reaktie er een van 'n kinderlijke verongelijktheid gespeend van valide argumenten anders dan: 'Mensen zijn omnivoor, en vlees is lekker, motten we volgens jullie allemaal alleen nog maar planten vreten!' Alsof vegetariërs geloven dat iedereen vegetariër zou kunnen worden..., en bovendien gaat het erom de inname te beperken en de productie te verduurzamen maar dat gaat er niet in als god in een ouderling of worst in 'n slagerszoon denk ik dan. Vreemd, afkicken van snoep in de snoepwinkel, het valt niet mee, vooral als er sprake is van verslaving. Protest! Verboden het zo te noemen! Vanwege het recht op de hunkering. Goddelijk genieten? Als de hunkering kosjer of halal is en besnijden te benijden zonder genot te bestrijden de ander in het vervolg als een god te berijden. Wat zeg je? Of je worst lust! Wellicht dat de gemiddelde vleesjunk niet alleen hallucineert maar evengoed fabuleert.
Een reactie posten