vrijdag 11 maart 2016

Ons Geld


["Ons Geld"]
 
 
Ons Geld in de Tweede Kamer
 
Woensdag 16 maart om 15:15 wordt ons geldstelsel besproken in de Tweede Kamer. Minister Dijsselbloem zal daarbij aanwezig zijn. Er is drie uur gereserveerd voor dit debat. Aanleiding is burgerinitiatief ‘Ons Geld’, dat wij in samenwerking met theatergroep De Verleiders hebben genomen. 
 
 
‘Ons Geld’ zal de Kamer 5 minuten toespreken, waarna deze met de minister in debat gaat. Wij zijn benieuwd wat de Kamerleden naar voren gaan brengen. De minister heeft al een voorzet gedaan in een kabinetsreactie. Hij houdt de boot af, net als de Zwitserse regering. Deze verklaarde onlangs het Zwitserse burgerinitiatief voor geldhervorming niet te steunen, wat overigens niet betekent dat het is afgewezen. In Zwitserland komt een referendum over de geldhervorming. Regeringen lijken echter vooral begaan met gevestigde bankbelangen. Het maatschappelijk belang van een verantwoord geldstelsel is daar kennelijk ondergeschikt aan.
 
 
Kleur bekennen
 
Onze ‘volksvertegenwoordigers’ krijgen woensdag de kans zich hierover uit te spreken. Gaan zij de regering ‘aan de eigen haren uit het moeras trekken’, zoals Joris Luyendijk voorstelt in zijn boek? Of buigen ze het hoofd voor de status quo? We leven op een monetaire tijdbom waarmee financiële machten de maatschappij gegijzeld houden, en op de knieën dwingen. Sinds de crisis is er niets gedaan om deze bom onschadelijk te maken.

In drie rondes hebben we getracht de Kamerleden de ogen te openen. Daarbij hebben we uiteengezet wat er mis is met ons geldstelsel, en hoe het stabiel en gezond kan worden.
 
In de eerste ronde hebben we de tekst en toelichting van burgerinitiatief ‘Ons Geld’ingediend. Dat was op 21 april 2015. De tweede ronde volgde met de hoorzitting over ons geldstelsel op 14 oktober 2015. Deze is na te zien op YouTube.

Onlangs volgde op uitnodiging van de vaste Kamercommissie voor Financien een derde ronde. Daarin hebben wij onze aanbevelingen aan de Kamer bij brief van 10 februari 2016aangescherpt, en nader toegelicht in een memorandum over het Geldstelsel. Ook zonden wij de Kamercommissie ons commentaar op de kabinetsreactie, die kort daarvoor was verschenen.

Alle partijen in de Kamer zijn nu ingelicht over het geld-debat en de achtergronden daarvan. Komende woensdag gaan ze kleur bekennen.
 
 
Tijd en plaats
 
Het Kamerdebat begint om 15:15 uur. Het debat is live te volgen via de website van de Tweede Kamer. De vergadering kan ook vanaf de publieke tribune worden gevolgd. Wij zien natuurlijk graag dat die helemaal vol zit. Dan zien minister en Kamerleden dat het ons ernst is.
 
 
Depositobank
 
Door onze vorige nieuwsbrief kwam er veel bijval voor de depositobank. Daar zijn wij trots op. Wij weten ons gesteund door een sterke achterban, die opkomt voor de geldhervorming. Dat motiveert ons om door te pakken.
 
Depositobank heeft scherp aan de wind gevaren door het woord ‘bank’ in de naam te gebruiken. Die moest zij veranderen en zo ging het initiatief verder onder de naam “Full Reserve”. De Nederlandse Bank is door de inspanningen van Full Reserve tot de conclusie gekomen dat ze zelf niet in staat is om een ‘full reserve’ bank van een passende vergunning te voorzien. Het antwoord van minister Dijsselbloem op Kamervragen van lid Koolmees (D66) bevestigt dat. Naar de huidige stand lijkt het erop dat de wetgever aan zet is om ‘full reserve’ banken in Nederland mogelijk te gaan maken.
 
 
Vervolg
 
Toen wij ruim 3 jaar geleden begonnen besefte bijna niemand waar geld vandaan komt. Zonder kennis van het geldstelsel is dat stelsel niet goed te regelen. Dat verklaart de stuurloosheid van het geldstelsel en de gebrekkige monetaire wetgeving.
 
Wij hebben echter succes. De belangstelling voor het geldstelsel neemt zienderogen toe. De infantiele overtuiging dat geld er gewoon is, en dat ‘onzichtbare handen’ dit optimaal voor ons sturen, wordt zo langzamerhand weggehoond. Wat ervoor in de plaats komt, is nog onzeker. Wij willen zorgen dat transparantie, dienstbaarheid en maatschappelijke verantwoording de boventoon gaan voeren in ons geldstelsel. Helpt u ons mee?
 
 
Bent u onder de indruk wat wij met vrijwilligers tot nu toe voor elkaar hebben gekregen? Steun ons dan nu met een donatie om onze slagkracht verder te vergroten.
 
Doneer
 
 
Deze email is verzonden naar stekb000@planet.nl.
U ontvangt deze email omdat u bent aangemeld voor de nieuwsbrief van Stichting Ons Geld.
 



 

1 opmerking:

Bauke Jan Douma zei

En maar initiatieven nemen, burgerfora, ze schieten
als bloeiende bloemen uit de grond.

Maar in het stemhokje, als het erop aan komt,
reactionair stemmen, want ja -- terrorisme, en files
en hypotheek, hè.