Nu ook Abenomics in Japan en de super Qantitive Easing programma's lijken uitgewerkt , even dit "World economy so damaged it may need permanent QE" lezen.
Bedenk daarbij de reuze schulden per hoofd van de bevolking in Nederland die eerder dit jaar in dit artikel Everything You Think You Own Has Been Borrowed onder de loep werden genomen met prachtige grafiekjes. Naast het feit dat rendement op het spaargeld van burgers voor 100% via belasting geïnd wordt en voor wie meer dan een ton op een rekening heeft staan bestaan geen garanties dat wanneer de pleuris uitbreekt er nog iets van over is, de inflatie, gaan er geen alarmbellen rinkelen. Help meer mensen aan een hypotheek om wonen onbetaalbaar te maken en noem het een aantrekkende woningmarkt. Wie is hier gestoord?
Alsof de grotesk-heid de The World Debt Clock aanschouwend, niet genoeg is. Veroorzaakt is, ingetikt is op een toetsenbord en ze daar geschapen werd.
Ik moest denken aan een klein berichtje woensdag in het pariool over een dierentuin directeur die een kameel bezat. Die directeur ging de pijp uit toen de kameel hem bezat, er moest een SUV aan te pas komen om de kameel van hem af te krijgen maar toen was het natuurlijk al te laat.
World debt comparison
Our interactive overview of government debt across the planet
- This interactive graphic displays gross government debt for the globe. The clock covers 99% of the world based upon GDP. It uses latest available data and assumes that the fiscal year ends in December.
- Debt figures are derived from national definitions and therefore may vary from country to country.
- The clock shows the estimated debt at the point corresponding to the current date and time in whatever year you are viewing; this is why it increases even when you view past or future years.
- All data is mapped on modern borders (Montenegro split from Serbia in 2006, Kosovo in 2008. South Sudan split from Sudan in 2011. Data for these countries are included in their parent nations' prior to these dates).
Zowel de overheid als de banken maken geld uit het niets. De banken maken het geld om klanten schulden (hypotheken) te verkopen. De overheid kan zorgen (dient te zorgen) voor productieve investeringen. Zoals Michael Hudson zegt: de moderne economie is hoe dan ook een geplande economie. De vraag is: wie mag de planning doen, de banken of de overheid? Door overheidstekorten te verbieden valt de planningsfunctie automatisch toe aan de banken. Het resultaat is de zeepbeleconomie met torenhoge privéschulden die uiteindelijk de vraagkant van de markt verzieken.
Overheidsschuld in je eigen valuta kan geen probleem zijn omdat de de overheid als uitgever van de valuta onbeperkt de beschikking heeft over die valuta. Dus de hysterie over overheidsschulden is nergens voor nodig. (Dat betekent niet dat overheidsschulden tot in het oneindige moeten worden opgevoerd want dan wordt inflatie een probleem. Wat nodig is een verantwoord beleid gebaseerd op de erkenning dat de overheidsschulden heel vaak nodig zijn en (bijna) nooit een probleem. De 3% en 60% regel binnen de Euro zone is een daarom een heel slecht idee.)
Modern Money Theory gaat over hoe het echt werkt met overheidstekorten en hun verhouding tot de privésector. Omdat de overheid de uitgever is van de valuta is, anders dan vrijwel iedereen denkt, de overheid voor haar uitgaven niet afhankelijk van belastinginkomsten. Warren Mosler en Stephanie Kelton leggen dit allemaal heel helder uit in deze video: http://www.youtube.com/watch?v=ba8XdDqZ-Jg
De video duurt bijna 2 uur maar is de moeite meer dan waard. Hij helpt je begrijpen hoe slecht het gesteld is met het inzicht in de economie van het grote merendeel van de economen.
Voor de Euro geldt overigens dat individuele landen niet meer de uitgever zijn van de valuta. Door de gestelde regels zijn individuele Euro-landen wel afhankelijk van kapitaalmarkten voor financiering van overheidstekorten. Om dit te begrijpen bv deze video (de eerste spreker Randall Wray):
http://www.youtube.com/watch?v=0zEbo8PIPSc