07 februari 13 00:18 Reageer (46) POLITIEK
Miljardair Soros beschuldigt Nederland van corruptie
Nederland zou zich in de EU verzetten tegen transparantiewet om corrupte praktijken van Shell af te schermen
De Amerikaanse multimiljardair en filantroop George Soros denkt dat de Nederlandse regering tegen de transparantiewet van de EU is onder druk van Shell. De oliemaatschappij zou niet gebaat zijn bij het openbaar maken van de uitgaven omdat dan duidelijk wordt dat Shell steekpenningen aan ontwikkelingslanden betaalt.
Soros vermoedt dat de EU-wetgeving wordt geblokkeerd op verzoek van Shell. "Ik heb geen harde bewijzen, maar de Nederlandse regering neemt het standpunt van Shell over", zegt hij.
"Transparantie is van enorm groot belang voor de Derde Wereld. De oliemaatschappijen zeggen wel dat ze tegen corruptie en vriendjespolitiek zijn, maar als het gaat om het verkrijgen van concessies en licenties nemen ze desondanks hun toevlucht tot alle middelen die er zijn. Corruptie heeft zo'n grote invloed in de wereld. Het onttrekt miljarden, vooral aan de armste landen, en slechts enkele leiders worden er beter van", zegt Soros tegen Nieuwsuur.
De Hongaar verdiende zijn geld met beursspeculaties. Met de miljarden die hij daaraan overhield richtte hij de organisatie Publish What You Pay op. Daarmee ondersteunt hij al jarenlang democratische ontwikkelingen in de wereld. Nu richt hij vooral zijn pijlen op de rol van oliemaatschappijen in ontwikkelingslanden.
Nederland houdt nu vol niet aan de transparantiewet te willen voldoen omdat de eisen te gedetailleerd zijn. Ook gebruiken ze het argument dat het inzichtelijk maken van de geldstromen te veel geld kost.
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.
AOW'ers zijn bang voor uitkeringsfraude
Sociale Verzekeringsbank speurt naar tandborstels in de badkamer ...SP-Kamerlid: Nieuwe maatregel leidt tot vereenzaming van ouderen
De nieuwe AOW-regel die ouderen verplicht om samenwonen op te geven leidt tot angst bij ouderen. Veel ouderen vinden dat de Sociale Verzekeringsbank onduidelijk is over het begrip 'samenwonen'. Dat hoeft namelijk niet per se om een liefdesrelatie of fysiek samenwonen te gaan. Intussen worden alleenstaande ouderen gewaarschuwd voor de inspectie en fikse boetes
Volgens de Sociale Verzekeringsbank moet je samenwonen opgeven, ook als je 'veel' en 'vaak' bij elkaar bent en bijvoorbeeld een auto deelt. In Eén Vandaag kon de Sociale Verzekeringsbank overigens geen éénduidig antwoord geven wat zij verstaan onder dat 'samenwonen'.
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is mordicus tegen de nieuwe wet en meent dat die leidt tot vereenzaming van ouderen. Hij wil staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) vragen de wet te herzien. Het strenge boeteregime zou plaats moeten maken voor een heldere omschrijving van het begrip samenwonen.
"Het moeten regels zijn die gaan over objectieve zaken: heb je een huis? Maak je daar kosten aan? Sta je ingeschreven op dat adres? En als jij kunt aantonen dat je die kosten maakt, krijg jij gewoon een alleenstaande AOW. En dan is dat gesnuffel in badkamers en naar tandenborstels voorbij."
Een alleenstaande AOW bedraagt 1023 euro, terwijl een samenwonende AOW’er 707 euro per maand krijgt. Vanwege bezuinigingen wil de overheid het aantal alleenstaande AOW-uitkeringen terugdringen. Inmiddels is dat aantal bijna opgelopen naar 1,2 miljoen ouderen. Begin dit jaar stuurde de Sociale Verzekeringsbank alleenstaande ouderen een brief met de waarschuwing voor boetes en inspectie. De ouderenombudsman is sindsdien overspoelt met telefoontjes van verontruste ouderen.
Janne Romme, directeur Nationaal Ouderenfonds zegt in Eén Vandaag dat veel ouderen zich wel netjes aan de regels willen houden, maar dat die regels niet duidelijk zijn. Daar moet volgens hem verandering in komen.
Eén Vandaag: Angst voor AOW’ers voor uitkeringsfraude
Geen opmerkingen:
Een reactie posten