zaterdag 28 april 2012

Dirk-Jan van Baar. Praatjesmaker. 2


Sonja wees me op het volgende opiniestuk in de Volkskrant:

 ‘'Europa moet zijn ongemak niet op Israël projecteren'’
OPINIE - Dirk-Jan van Baar − 28/04/12, 12:03

VK OPINIE Als er al één kernprobleem in het Midden-Oosten is, is het de suïcidale politiek van de Palestijnen, schrijft historicus Dirk-Jan van Baar. En voor oplossing van de problemen hoeft Israël niet op Europa te rekenen.

Dit schreef ik twee jaar geleden over de auteur van deze mening, the one and only Dirk-Jan van Baar:


'MAANDAG 1 FEBRUARI 2010
Dirk-Jan van Baar. Praatjesmaker.




U kijkt nu naar het gelaat van Dirk-Jan van Baar. Voor degenen die Dirk-Jan niet kennen, Van Baar is een historicus die in de toekomst kan kijken. Dat is heel knap, bijna onmogelijk zou je denken, zeker als men weet dat Dirk-Jan het volgende schreef in de Volkskrant van 16 december 2008: 'JPB heeft niets te vrezen van Irak-onderzoek... Op grond van wat we nu weten, lijkt het er veel op dat de Nederlandse opstelling inzake Irak voorbeeldig was, zeker in vergelijking met de blunders uit de jaren negentig. Geen westerse regering heeft zo bekwaam langs alle klippen gelaveerd.' Zo, die zit. Dirk-Jan is een praatjesmaker, en praatjesmakers zijn graag geziene gasten in Nederlandse programma's die zich als serieus presenteren.

Aangezien mijn historisch archief goed is bijgehouden weet ik dat Dirk-Jan in het programma Buitenhof op 17 oktober 2004 het volgende verklaarde:

"Advocaat van de Duivel
Dirk-Jan van Baar
Je moet wel een briljant advocaat zijn om nu een goed woordje te doen voor George W. Bush, de Amerikaanse president die door de meeste Europeanen als een stuk onbenul wordt gezien. En dan laden advocaten ook nog de verdenking op zich recht te praten wat krom is. Toch denk ik dat de wereld beter af is met George Bush dan met John Kerry, de zoveelste kloon van John F. Kennedy. Even voor wie het vergeten is: de oorlog in Vietnam is onder de Democratische presidenten Kennedy en Johnson begonnen en geëscaleerd. Het is mij een raadsel hoe Kerry president denkt te worden door aan een trauma van veertig jaar geleden te herinneren.
Maar op 2 november gaat het niet over Kerry, maar over Bush. Waarom zou een man die de rest van de wereld op de zenuwen werkt en een ontspoorde oorlog is begonnen, het voordeel van de twijfel moeten worden gegund?
Allereerst is het goed dat Amerika zich niet door de VN heeft laten ringeloren en eindelijk het bewind van Saddam Hoessein heeft verdreven. Saddam en zonen waren niet blijvend in quarantaine te houden. Te veel landen, waaronder Frankrijk, waren weer tot zaken doen bereid. Het is een diplomatieke doorbraak dat Amerika het Franse veto niet langer erkent.
Verder zie ik wel degelijk een strategisch verband tussen Irak en ‘911’. Op die fatale dag is Amerika aangevallen door terroristen uit het hart van de Arabische wereld. De ‘War on Terror’ heeft alleen zin als de Arabische wereld structureel wordt opgeschud en de eigen crisis onder ogen gaat zien. Dan is het logisch om met de grootste beerput – Irak dus - te beginnen. Natuurlijk is Irak een avontuur, maar Bush heeft een experiment aangedurfd dat nodig eens moest worden geprobeerd. De chaos van nu biedt kansen voor iets beters, terwijl de critici van de Irakoorlog aan een status-quo bleven vasthouden die na ‘911’ niet meer levensvatbaar was.
De officiële reden voor de oorlog, Saddams vermeende bezit van massavernietigingswapens, bleek op verkeerde informatie te berusten. Maar die wetenschap achteraf danken we aan het feit dat er in Irak is ingegrepen. Irak was voor iedereen een zwart gat, en we zien nu dagelijks wat voor obscurantistische krachten daar actief zijn. Dankzij Bush wordt onze onwetendheid opnieuw in kaart gebracht.
Voordeel is ook dat Bush een cowboy is, niet het slechtste soort om op schurken te jagen. Dat Bush dit desnoods op eigen houtje doet, is prettig voor ons, dan hoeven wij het niet te doen.
Anders dan vader Bush in 1992, heeft zoon Bush nog geen oorlog gewonnen, waardoor het nog te vroeg is om de president weg te stemmen. Halverwege een oorlog van leider wisselen is een slecht idee. Laat George Bush zijn karwei afmaken, dat geeft Amerika de kans om over vier jaar met Hillary Clinton een echte en misschien ook betere advocaat in het Witte Huis te kiezen."
Ondanks of beter nog juist dankzij zijn hoog onbenulligheidsgehalte krijgt Dirk-Jan van Baar nu de kans bij de Volkskrant met hetzelfde onbenullige resultaat. Dat kan in Nederland, poldermodel.

Geen opmerkingen:

Footage of Russian forces interrogating a shifty-looking Australian mercenary.

  https://x.com/Blackrussiantv/status/1870793642467840103 Blackrussian @Blackrussiantv · 6 u Footage of Russian forces interrogating a shift...