Eens kijken hoe lang de populariteit van minister Bos blijft voortduren, nu duidelijk wordt dat de sociaal-democraat de samenleving in het moeras van de financiele crisis heeft gestort. De Volkskrant opent op de voorpagina met 'Fortis wil staat laten opdraaien voor claims. Bank vindt dat alleen Nederlandse staat schuldig is aan schade aandeelhouders. Klanten van Fortis haalden tientallen miljarden weg. Het is de schuld van premier Balkenende, minister Bos van Financien en centrale bankpresident Wellink dat alle Fortis-aandelen nagenoeg waardeloos zijn geworden. Wat Fortis betreft moeten aandeelhouders hun schadeclaim bij de Nederlandse staat indienen. De schade is ''niet het gevolg van beleid van Fortis''. De bank-verzekeraar is ''slachtoffer geworden van extreme externe omstandigheden''. Dat stelt Fortis in een verklaring die het vandaag inbrengt bij het gerechtshof in Amsterdam.'
Lees verder: http://www.volkskrant.nl/economie/article1084589.ece/
Fortis_wil_staat_laten_opdraaien_voor_claims
Dat krijgt men nu als de politiek in de prive-sector ingrijpt, dan worden de belastingbetalers automastisch verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van, in dit geval, een genationaliseerde bank. Wie anders zouden de claims moeten betalen dan de eigenaars, dus de belastingbetalers? De concierge van het bankgebouw, de koffiejuffrouw en de directeur hebben niet genoeg geld om die miljardenclaims te betalen!
Ik was als kind nogal impulsief en mijn moeder zei altijd wanneer ik me weer eens in de nesten had gewerkt: eerst denken, dan doen. Dat een regering dat niet gedaan heeft is natuurlijk onvergeeflijk stupide. Het gaat immers om belastinggeld. En het feit dat mijn collega's dit allemaal hebben toegejuicht, maakt het zeker niet acceptabel. Het toont alleen aan hoe onnozel ze zijn. Alleen politici die eerst alles hebben gedereguleerd zodat de overheid geen enkele greep meer op de vrije markt had zijn zo stom om vervolgens miljarden in de bodemloze put te storten die dankzij de door politici verzonnen deregulering onvermijdelijk moest ontstaan. Ik zou dus nooit op die domoren stemmen. Nu afwachten hoeveel kiezers nog op de PVDA gaan stemmen en het CDA en de Christen Unie. God zij met ons.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
The Real Terror Network, Terrorism in Fact and Propaganda
De hypocriete suggestie dat het genocidale geweld tegen de Palestijnse bevolking in feite pas op 7 oktober 2023 begon, zoals de westerse mai...
-
Ziehier Yoeri Albrecht, die door een jonge journalist van het mediakanaal Left Laser betrapt werd tijdens een privé-onderonsje met twee ...
-
NUCLEAR ARMS AND PROLIFERATION ANTI-NUCLEAR ACTIVISM MILITARY-INDUSTRIAL COMPLEX A Women state legislators and advocacy group...
-
https://russiatruth.co/lviv-on-fire-british-canadian-military-instructors-took-off-in-the-air-along-with-training-center/ LVIV on FIRE: Br...
1 opmerking:
Het propaganda-apparaat draait op volle toeren:
GELD EN JE LEVEN!
De eerste interactieve lifestyle tentoonstelling voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Met als boodschap ’Ga bewust om met geldzaken. Geef het een plek in je leven. Denk vooraf na over de gevolgen van je beslissingen.’ Met andere woorden: Zorg nu dat het geen zorg wordt!
Financiële opvoeding van jongeren heeft een groot maatschappelijk belang, het staat op de politieke agenda en het is een van de taken van het Geldmuseum. Immers steeds meer jongeren hebben schulden. Zij zwichten voor de vele verleidingen en het gemak van lenen. Daarnaast is er veel schooluitval, waardoor hun financiële situatie ook later niet optimaal is. ‘Geld en je leven!’ is speciaal gemaakt voor leerlingen in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Van groep 8 in het basisonderwijs tot en met het voortgezet onderwijs VMBO (en HAVO/ VWO).
‘Geld en je leven!’ is vanaf 9 september 2008 zowel in het Geldmuseum als in de Nederlandsche Bank te zien.
Voor docenten is deze tentoonstelling zowel educatief als inhoudelijk interessant. Een bezoek aan de tentoonstelling past namelijk bij verschillende kerndoelen in het onderwijs en kan aansluiten bij een aantal vakken, zoals mens- en maatschappij, economie en bedrijfseconomie en Nederlands. De jongeren oefenen daarnaast met samenwerken en discussiëren. ‘Geld en je leven!’ is daarom bij uitstek geschikt voor een vakoverschrijdende aanpak.
http://www.geldmuseum.nl/museum/content/geldenjeleven
-------------------
(8 oktober) Geld en je leven!
De middag werd geopend door de directeur van de Nederlandsche Bank, mevrouw Kellerman, waarna upcoming rapper Dio een optreden gaf. Speciaal voor deze expositie schreef Dio een nummer. Hierna kwam dan eindelijk prinses Máxima het podium op, om samen met drie jongeren munten in een oranje spaarvarken te gooien: de expo is geopend.
De ruimtes zijn alles behalve saai en stoffig, de expositie is echt leuk. Je stapt in de wereld van drie jongeren, Moes, Emily en Joshua. Het is een soort soapspel, geschreven door de makers van Goede Tijden Slechte Tijden. Máxima liet het ons met drie jongeren zien: als Moes, Emily en Joshua voor financiële keuzes komen te staan, mag jij beslissen wat er gebeurt. Koopt Emily die mooie laarzen? Gaat Moes naar school of gaat hij een extra dag werken in de kroeg? Je krijgt feedback op de keuzes die je maakt en hoe je het beste de balans kunt maken tussen geluk en een gezond financiële balans.
http://www.pauze.nl/artikel/2481
---------
(gedeeltelijk)
Amsterdam, dinsdag 7 oktober 2008
Hemelse glimlach
Zowaar een feestje bij De Nederlandsche Bank, mét prinses Máxima.
...
Geld stinkt niet, zeggen ze, maar de putlucht is zo langzamerhand niet te harden.
De wraak van de mammon is zoet.
Maar geld moet blijven rollen, en dus vierde De Nederlandsche Bank deze maandag, crisis of geen crisis, een vrolijk feestje. In het bezoekerscentrum aan de Achtergracht opende Máxima Geld en je leven!, 'een interactieve lifestyle-expositie' voor jongeren van twaalf tot zestien jaar.
In de hal van het streng beveiligde pakhuis hing een soort beginselverklaring. 'De meeste Nederlanders staan er niet bij stil dat ze leven in een land met een goed geolied financieel stelsel. We vinden het vanzelfsprekend dat iedereen de euro accepteert en dat onze koopkracht niet door inflatie wordt uitgehold. Dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen betrouwbare instellingen zijn, die hun afspraken netjes nakomen.'
Ik veegde de tranen uit mijn ogen en mengde me onder de journalisten die op de prinses stonden te wachten. Dat is normaal al een nerveus gedoe, maar nu koningshuis en bankwezen gezamenlijk optrokken, verkeerde iedereen in de grootste staat van paraatheid. De voorlichters van het Geldmuseum en de bank drentelden zenuwachtig heen en weer, doch de strenge meesteres van de Rijksvoorlichtingsdienst was kalm als altijd. "Zijn we klaar voor de briefing?"
Nadat ook de collega's van Cosmo Girl, Blauw Bloed en Fancy waren gearriveerd, mochten we naar binnen. In de gang hing een tegeltjeswijsheid van Henri Ford: 'Als iemand het geldprobleem oplost, heeft hij meer voor de mensheid gedaan dan alle veldheren samen.'
We kropen en slopen door de catacomben en kwamen uiteindelijk in een piepklein zaaltje terecht. Vooraan zaten de jongeren, onder de indruk van het gewicht van de bijeenkomst, daarachter de notabelen, uitgezonderd bankpresident Nout Wellink, want die was op het laatste moment verhinderd.
...
Na de plichtplegingen bracht Máxima met de jongeren een bezoek aan de tentoonstelling. Ze bekeek een soap, speelde een spelletje en probeerde de scholieren op hun gemak te stellen. Maar niemand had geldproblemen, niemand pokerde, en ze spaarden allemaal voor een scooter. Máxima: "Heeft niemand van jullie een boekje waarin je je uitgaven en inkomsten noteert?"
En zo werd het op deze zwarte maandag toch nog gezellig. Er was wijn in overvloed en de heerlijke hapjes - 'tartaar van coquilles op een bedje van avocado; Japanse visbouillon met gamba's' - gleden naar binnen als Gods woord in een ouderling. Maar ik dacht aan de belasting, en de hypotheek, en het doorlopende krediet.
Herfst 2008. Zie de banken vallen.
--------------------------------
Dit laatste stond in het Parool, maar is op mysterieuze wijze van de website verdwenen. Is nog wel in Google cache te vinden.
Ik moet denken aan de tafelgast van Mullah Nasruddin. Die wordt benadeeld omdat hij belang hecht aan ethisch handelen. 'Geld maakt niet gelukkig' is een eeuwenoud (christelijk) dogma. Scholieren moeten daar altijd over discussiëren, en degene die concludeert dat geld inderdaad niet gelukkig maakt wordt dan geprezen. Degene die meent dat geld wel gelukkig maakt wordt weggezet als domoor of egoïst. Maar vreemd genoeg geldt dit alles niet voor bankiers, en de rijke klasse. 'Geld maakt niet gelukkig' is een moraal die de lagere klasse wordt opgelegd zodat ze tevreden blijven. Ook mijn dochter heeft het vak 'economie' in haar pakket. Ik hou het in de gaten.
Een reactie posten