vrijdag 23 juni 2006

Propaganda 25


De journalistiek heeft een moreel aspect, waarvan men zich vaak niet bewust is. Vroeger kenden de mensen de wereld door eigen ervaring. Maar sinds de komst van de massamedia is men steeds afhankelijker van wat anderen over die wereld berichten. Het merendeel van wat men weet, komt niet uit eigen ervaring, die men kan toetsen, maar uit de pen of mond van anderen, die we niet persoonlijk kennen, en wiens motieven wij niet weten. Vandaar dat een journalist zelf strakke morele normen moet aanleggen. Kent u de onderste tekening nog? Die kregen miljarden mensen te zien om de oorlog in Afghanistan te rechtvaardigen. De bovenste foto toont hoe die grotten er in werkelijkheid uitzagen. Toch hebben ontelbare mensen deze propaganda voor zoete koek geslikt. En daar deed de overgrote meerderheid van de journalisten graag aan mee. Op die manier waren ze onderdeel van de rechtvaardigingscampagne om anderen te vermoorden. Informatie in een massamaatschappij is een zaak van leven of dood. En dat maakt journalistiek een moreel vraagstuk. Zonder propaganda zijn moderne oorlogen niet meer mogelijk. En het zijn de politici en hun ideologen die dat het best weten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is werkelijk absurd dat we nog doen alsof we een hoogstaande opleiding kennen in ons land dat mensen dat slikken als verhaal.

19 kapers, een laptop en een hypermoderne grot. Alice in Wonderland heeft nog meer waarheidsgehalte dan dat.

Alle serieuze media hebben 911 waarheid al afgedaan als tenenlezerij. Mocht de draai ooit komen, komt deze media vanzelf weer in beeld (maar dan op een andere manier).

Soms komen veranderingen slechts tot stand via revolutie. Misschien dat we dat nog mogen meemaken aan de hand van een serieuze dollar-crisis (waar ook niet serieus over wordt bericht -> goud onder je matras).