woensdag 4 december 2024

Georgië, a Pawin in the Geopolitical Games between Russia and the USA


WILD! About ONE THIRD of those detained at protests in Tbilisi 🇬🇪 are foreigners, according to Georgian Dream’s executive secretary Mamuka Mdinaradze. Can the protest orchestrators make their intentions any more obvious? On the other hand, Georgia is lucky to have lost its most extreme people as “volunteers” in the war in Ukraine, so these protests could’ve been worse.

Afbeelding
233,9K
Weergaven



Washington tries coûte que coûte to completely isolate Russia, and uses its CIA to create chaos to attain this goal. But this fact the Western mainstream-media ignore.




De nacht nadat de toenmalige Georgische president

Micheil Saakashvili had besloten de afgescheiden provincie Zuid Ossetië aan te vallen werd ik vanuit Peking gebeld door zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs, die daar was in verband met de opening van de Olympische Spelen. Zij vroeg mij wat zij moest doen nu er tussen Georgie en Rusland een oorlog was uitgebroken.  Ik zei haar dat Rusland deze oorlog snel zou winnen, en dat ze het beste in Peking kon blijven. Aldus gebeurde. Zij vertelde ook nog dat de Bush-regering haar man had verzekerd dat het Witte Huis hem tot het bitter einde zou steunen. Wkipedia:


'Enkele uren later reden Russische troepen, die paraat stonden aan de Russisch-Zuid-Osseetse grens, het gebied in via de Roki-tunnel en was de Russisch-Georgische Oorlog een feit. De oorlog verliep dramatisch voor Georgië, dat na vijf dagen het laatste stuk controle over Zuid-Ossetië en Abchazië kwijtraakte. Rusland erkende twee weken later de onafhankelijkheid van de twee zelfverklaarde republieken en stationeerde er duizenden manschappen. Aanvankelijk werd Saakasjvili door bondgenoten verweten zich mee te hebben laten sleuren in de Zuid-Osseetse provocaties.[6]

In november 2013 werd Saakasjvili als president opgevolgd door Giorgi Margvelasjvili. Sindsdien bracht hij zijn tijd vooral door in de Verenigde Staten en Oekraïne. In eigen land werd Saakasjvili vervolgd in verband met de invallen bij de tv-zenders en het neerslaan van de anti-regeringsdemonstraties in november 2007, waarvoor hij vijf tot acht jaar gevangenisstraf kon krijgen.

Oekraïne 
Gouverneur in Odessa

Saakasjvili werd door president Porosjenko benoemd als gouverneur van Odessa.
Op 30 mei 2015 werd Saakasjvili door de Oekraïense president Petro Porosjenko geïnstalleerd als gouverneur van de regio Odessa. Tegelijkertijd verkreeg hij het Oekraïense staatsburgerschap.[7] In december 2015 maakten de Georgische autoriteiten bekend dat Saakasjvili per presidentieel decreet het Georgische staatsburgerschap was afgenomen, vanwege het aannemen van de Oekraïense nationaliteit.[8]

Op 7 november 2016 trad Saakasjvili terug als gouverneur van Odessa. Hij zei dat onder president Porosjenko het bestrijden van corruptie een onmogelijke taak was en dat hij constant werd tegengewerkt bij zijn pogingen hervormingen door te voeren.[9] Na zijn ontslag begon hij de partij Beweging voor Nieuwe Krachten.

Intrekking Oekraïens staatsburgerschap
Terwijl Saakasjvili in de Verenigde Staten was, werd op 26 juli 2017 zijn Oekraïens staatsburgerschap ontnomen, waardoor hij formeel staatloos werd.[10][11] De beslissing kwam per decreet van president Porosjenko zelf en zou gebaseerd zijn op fraude door Saakasjvili bij zijn aanvraag van de Oekraïense nationaliteit. Saakasjvili sprak van een politiek gemotiveerde beslissing en zei zich te zullen verzetten tegen de maatregel.[12][11] Hij ondernam diverse pogingen om vanuit Polen de grens met Oekraïne over te steken, wat uiteindelijk op 10 september 2017 lukte toen hij door honderden aanhangers geholpen werd.[13] Uiteindelijk werd Saakasjvili op 12 februari 2018 alsnog het land uitgezet naar Polen.[14]

Verblijf in Nederland

Saakasjvili keert in 2019 weer terug in Oekraïne.
Na zijn uitzetting uit Oekraïne reisde Saakasjvili als statenloos burger naar Nederland, dat in december 2017 zich al bereid had getoond de oud-president op te nemen.[15] Vanwege zijn Nederlandse echtgenote kreeg hij een verblijfsvergunning op basis van gezinshereniging. In Nederland zette hij zijn activiteiten voor de Oekraïense oppositie voort, tot hij in voorjaar 2019 weer naar Oekraïne terugkeerde om voor president Zelensky te gaan werken.[16]

Anti-corruptie-adviseur voor Zelensky
Eind mei 2019 kreeg Saakasjvili het Oekraïens staatsburgerschap terug van de eerder die maand aangetreden president Zelensky.[16][17] Saakasjvili ging vervolgens voor president Zelensky werken als hoofd van het uitvoerend comité van de Nationale Hervormingsraad, een presidentieel adviesorgaan.

Arrestatie in Georgië

Saakasjvili centraal op een anti-oppositie billboard boven de straten van Tbilisi tijdens de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2021.
Op 2 oktober 2021 werd Saakasjvili gearresteerd, nadat hij voor het eerst sinds 2013 naar Georgië was teruggekeerd door clandestien de grens te passeren. Met zijn aankomst vlak voor de gemeentelijke verkiezingen hoopte hij die naar de hand te zetten van de Verenigde Nationale Beweging, zijn partij waar hij nog altijd bij betrokken was en die de belangrijkste oppositie was tegen de regerende Georgische Droom.[18][19][20] Na zijn arrestatie werd hij in staat van beschuldiging gesteld wegens illegale grensoverschrijding en werden de lopende zaken tegen hem opgepakt.[21]

Uit protest tegen het gevangenschap, dat hij als politiek gemotiveerd beschouwde, ging Saakasjvili vijftig dagen in hongerstaking. Dit schaadde zijn gezondheid en na aandringen van de Georgische ombudspersoon en internationale actoren werd hij in de loop van 2022 overgeplaatst naar een privékliniek. In 2022 en 2023 werd de roep om amnestie of een transfer naar het buitenland vanwege zijn verslechterde gezondheid steeds luider, ook vanuit de Europese Unie. Deze laatste stelde ook dat de Europese relatie van het land onder druk zou komen te staan mocht Saakasjvili in gevangenschap en door nalatigheid van de autoriteiten komen te overlijden.[22]


Saakashvili’s announcement of new relationship ‘unexpected’ to his wife
 

6 October 2021 
By 
Shota Kincha
 

Mikheil Saakashvili announced his relationship with Lisa Yasko in a video posted by Yasko on Facebook. 
The former First Lady of Georgia, Sandra Roelofs, has broken her silence on her relationship with Georgian ex-President Mikheil Saakashvili, stating that his announcement of a new relationship with a Ukrainian MP was ‘unexpected’. 


Around an hour after Saakashvili, who is 53, was arrested in Georgia, Lisa Yasko, a 31-year-old parliamentarian from Ukraine’s ruling Servant of the People party, published a video on Facebook in which Saakashvili spoke about ‘starting a new life’ with her, explaining it in Georgian, Ukrainian, and English languages.






The end of the road for the American pawn 
Saakashvili 
in the geopolitical game between Russia and the USA. Jail.










Geen opmerkingen: