Waar blijft de Palestijnse vlag in Amsterdam en Den Haag?
Op 9 oktober lieten premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) op Nederlandse overheidsgebouwen en het Amsterdamse gemeentehuis de Israëlische vlag hijsen. Aanleiding was de gruwelijke aanslag van Hamas van twee dagen eerder.
Rutte motiveerde zijn besluit als volgt: ‘Er zijn daar mensen afgeslacht. Dan is het hijsen van de vlag toch het minste wat we kunnen doen?’ De gemeente Amsterdam stelde namens burgemeester Halsema: 'De vlag is een steunbetuiging aan de Israëlische bevolking en aan Amsterdammers met vrienden en familie in Israël die in angst en onzekerheid verkeren [...]'
Hun argumenten zijn letterlijk van toepassing op de onschuldige Palestijnse burgers in Gaza. Die worden onder ieders ogen afgeslacht. Een ongekende catastrofe voltrekt zich onder de ogen van Nederlanders met ‘vrienden en familie’ in Palestina of elders. Dat die in ‘angst en onzekerheid verkeren’ is een understatement.
Vandaar de simpele vraag aan Rutte en Halsema: waar blijft de Palestijnse vlag? Is het ene mensenleven jullie evenveel waard als het andere? En zijn de angst en onzekerheid van de ene burger jullie evenveel waard als die van een andere? We zien jullie antwoord graag wapperen.
|
|
Beste lezer,
De oorlog in Gaza woedt in alle hevigheid door. Kerken, moskeeën, ziekenhuizen, bakkerijen, woontorens, alles wordt gebombardeerd. De burgerbevolking van Gaza kan geen kant op. Water, voedsel en elektriciteit zijn niet of nauwelijks meer voorhanden. De humanitaire catastrofe is enorm, en blijft ernstiger worden.
Inmiddels zijn in Gaza ruim 3.700 Palestijnen gedood, en is het dodental aan Israëlische zijde tot meer dan 1.300 opgelopen. Met name in Gaza blijft het aantal slachtoffers door de aanhoudende bombardementen snel oplopen.
Ook op de Westelijke Jordaanoever is de situatie dramatisch. Daar zijn sinds 7 oktober minimaal 64 Palestijnen door Israëlische bezettingstroepen of kolonisten gedood. Ook zijn daar hele gemeenschappen als gevolg van de voortdurende aanvallen door kolonisten verdreven.
The Rights Forum roept op tot respect voor het oorlogsrecht, een onmiddellijk staakt-het-vuren, vrijlating van ontvoerden en gegijzelden, onderzoek naar oorlogsmisdaden en bestraffing van degenen die deze misdaden hebben begaan. Ook dringen wij er bij de internationaal gemeenschap op aan om eindelijk te gaan werken aan de grondoorzaken van dit “conflict”. |
|
Video 'Den Haag: werk nú aan vrede!'Gisteren publiceerden we onderstaande video ter begeleiding van onze petitieaan de Nederlandse politiek. Onze boodschap is simpel: Den Haag, maak nú werk van vrede. Alle burgers, Israëli's en Palestijnen, verdienen bescherming.
Wij roepen al onze volgers op om de video en petitie zo breed mogelijk te verspreiden. Tot nu toe ondertekenden al bijna 15 duizend Nederlanders onze petitie. De video kan ook via Instagram en X gedeeld worden. | |
|
Eerste Kamer moet stekker uit militaire samenwerking met Israël trekkenMet een leger dat zich onder ieders ogen te buiten gaat aan geweld tegen onschuldige burgers kun je niet samenwerken. Ook kun je geen wapens aanschaffen van een bedrijf dat de Gazastrook gebruikt als laboratorium om die te testen. Toch is Nederland bezig een intensieve samenwerking op te tuigen met het Israëlische defensie-apparaat.
Alle grenzen gepasseerd In april van dit jaar sloot Nederland een defensieverdrag met Israël. Het stapte in bed met een – in de woorden van een Israëlische deskundige – ‘door en door verrot’ leger dat zich dagelijks te buiten gaat aan structureel geweld tegen de Palestijnse burgerbevolking. Ook het verdrag zelf is omgeven met vragen.
Vlak daarna werd een wapendeal met de Israëlische wapen- en techleverancier Elbit Systems door de Tweede Kamer aangenomen. Dat bedrijf staat bekend als paria vanwege zijn directe betrokkenheid bij (en profiteren van) de onderdrukking van de Palestijnen.
Eerste Kamer: trek de stekker eruit! Het dossier ligt nu in de Eerste Kamer die het moet goedkeuren. Dat proces dient nu direct te worden bevroren. Eerder besloot politiek Den Haag zich niets aan te trekken van het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof naar Israëlische oorlogsmisdaden. Nu die zich onder onze ogen verder opstapelen is de maat vol. Militaire samenwerking met Israël is op geen enkele manier te rechtvaardigen.
Lees hier het hele artikel. |
|
Wij strijden tegen oorlogsmisdaden, annexatie, bezetting en onderdrukking. Helpt u mee? |
|
Onduidelijkheid over bombardement op ziekenhuis in GazaOver de toedracht van het bombardement van afgelopen dinsdag op het Al-Ahli al-Arabi ziekenhuis is Gaza-stad bestaat nog steeds onzekerheid. Enkele lezers van onze vorige nieuwsbrief vonden dat wij daarin te vroeg een oordeel velden. Wij wezen erop dat de video die Israël binnen veertig minuten na de explosie in omloop bracht nog diezelfde avond als fake was ontmaskerd. Daaruit had moeten blijken dat het ziekenhuis getroffen was door een afgezwaaide raket van een Palestijnse militie.
Ons bericht was geen oordeel over de toedracht en was ook niet zo bedoeld. Wij vonden het belangrijk de aandacht te vestigen op het grootschalige verspreiden van desinformatie door Israël. Dat is geen incident, maar een patroon, en de invloed ervan is groot.
Ons standpunt is onveranderd dat zowel het afschieten van raketten op burgerdoelen in Israël door Palestijnse milities als de Israëlische bombardementen op Gaza grove schendingen van het internationaal recht zijn. Het geweld tegen de burgerbevolking van Gaza gaat alle perken te buiten en een Israëlisch grondoffensief zal tot een catastrofe van ongekende proporties leiden.
Onafhankelijke analyse nodig Het Engelse Channel 4 News maakte onderstaande analyse van de verschillende theorieën die tot nu toe zijn geopperd (en weer weerlegd) met betrekking tot het bombardement van het ziekenhuis. Alleen gedegen onafhankelijk onderzoek zal tot een definitief oordeel kunnen leiden, luidt de conclusie. En dat zal vanwege de aanhoudende Israëlische bombardementen voorlopig onmogelijk zijn. | |
|
Waar blijft de Palestijnse vlag in Amsterdam en Den Haag?Op 9 oktober lieten premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) op Nederlandse overheidsgebouwen en het Amsterdamse gemeentehuis de Israëlische vlag hijsen. Aanleiding was de gruwelijke aanslag van Hamas van twee dagen eerder.
Rutte motiveerde zijn besluit als volgt: ‘Er zijn daar mensen afgeslacht. Dan is het hijsen van de vlag toch het minste wat we kunnen doen?’ De gemeente Amsterdam stelde namens burgemeester Halsema: 'De vlag is een steunbetuiging aan de Israëlische bevolking en aan Amsterdammers met vrienden en familie in Israël die in angst en onzekerheid verkeren [...]'
Hun argumenten zijn letterlijk van toepassing op de onschuldige Palestijnse burgers in Gaza. Die worden onder ieders ogen afgeslacht. Een ongekende catastrofe voltrekt zich onder de ogen van Nederlanders met ‘vrienden en familie’ in Palestina of elders. Dat die in ‘angst en onzekerheid verkeren’ is een understatement.
Vandaar de simpele vraag aan Rutte en Halsema: waar blijft de Palestijnse vlag? Is het ene mensenleven jullie evenveel waard als het andere? En zijn de angst en onzekerheid van de ene burger jullie evenveel waard als die van een andere? We zien jullie antwoord graag wapperen. |
|
| Agenda Palestina-protesten in NederlandDe afgelopen dagen namen Nederlanders in groten getale deel aan georganiseerde en spontane manifestaties in solidariteit met de Palestijnen. Vorige week zondag trok een demonstratie op de Dam in Amsterdam ruim 15 duizend mensen aan. In Utrecht kwamen donderdagavond zo'n 7000 mensen bijeen - flink meer dan de vooraf verwachte 1500.
Ook dit weekend worden op een groot aantal plekken in Nederland bijeenkomsten georganiseerd. Bovenstaande lijst werd opgesteld door Migreat NL, de organisator van de demonstratie op het Mercatorplein in Amsterdam, en geeft een inzicht in de verschillende demonstraties.
Let op, de demonstraties worden door verschillende organisaties georganiseerd en de precieze boodschap kan per protest verschillen. Wij raden onze volgers aan ook de agenda op onze website in de gaten te houden. Die proberen wij regelmatig bij te werken. Zodra er meer informatie over de demonstraties beschikbaar is, zullen we dat daarin opnemen. |
|
Opinie Israël wil een ander regime in Gaza, maar dat tast het zelfbeschikkingsrecht van Palestina aanIsraël mag zijn burgers beschermen, maar noem het geen zelfverdediging, zegt André Nollkaemper in een opiniestuk. Op heldere wijze zet de UvA-hoogleraar en lid van de Raad van Advies van The Rights Forum uiteen waarom. Het artikel verscheen op 16 oktober op NRC.nl, en is nu ook op onze website te lezen.
'Het internationaal recht erkent uiteraard het recht van Israël om zijn burgers te beschermen tegen de aanval van Hamas op 7 oktober,' schrijft Nollkaemper. 'Maar het is wel van belang om helder te zijn over de rechtsgrond die Israël daarvoor mag gebruiken. De keuze voor het predicaat ‘zelfverdediging’ is niet de juiste, en kan (bedoeld of onbedoeld) gevolgen hebben voor de uitoefening van zelfbeschikking door het Palestijnse volk.'
'Het door een bezettende macht inzetten van geweld tegen een bezet volk valt nadrukkelijk niet onder het recht op zelfverdediging. Als bezettende macht heeft Israël wel het recht om op te treden om de orde in bezet gebied te handhaven – ook om eigen burgers te beschermen. Maar dat is wat anders dan het recht op zelfverdediging.'
'De landen die nu de brede lijn van zelfverdediging hebben gekozen, zouden een sterkere bijdrage bieden aan veiligheid in de regio op de lange termijn, door zich te voegen in een consensus in de Veiligheidsraad die de aanslagen van Hamas veroordeelt, die het recht van Israël om binnen de grenzen van internationaal recht haar burgers te beschermen erkent, maar die ook aanzet tot een politiek proces voor zelfbeschikking in een eigen Palestijnse staat. Dat zou op termijn de beste garanties bieden om een herhaling van het drama op 7 oktober te voorkomen.'
Lees hier het hele opiniestuk.
Meer weten over de manier waarop Nederlandse politici blijven hameren op Israëls recht op zelfverdediging? Lees dan dit artikel. |
|
|
|
|
1 opmerking:
Beide vlaggen hijsen , of gewoon niks hijsen , als je vermoedt dat het niets bijdraagt tot een humanitaire oplossing voor de burgers van beide betrokken partijen.
Een reactie posten