vrijdag 4 juni 2021

The Rights Forum

 

The Rights Forum
4 juni 2021

Beste lezer,

Vijf predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland doen in een open brief een klemmend beroep op hun synode tot het aanbieden van een kerkelijk excuus aan het Palestijnse volk. Volgens Harmen Jansen, Jan den Hertog, Hans Baart, Bram Grandia en Willemien Keuning heeft de Protestantse Kerk 'meegewerkt aan het in stand houden van de zonde van bezetting en onderdrukking.’

In een toelichting op de brief schrijven de predikanten: 'Deze maand bestaat de staat Israël 73 jaar. Een eigen staat moest Joden vrijwaren voor het antisemitisme, dat in de Tweede Wereldoorlog in ons Europa zijn vernietigende gruwelijkheid heeft getoond. Helaas is er een keerzijde: 73 jaar Nakba, ‘de ramp’ die de oprichting van de staat Israël voor Palestijnen inhoudt. Levend in een apartheidsstaat of lijdend onder bezetting worden Palestijnen beroofd van hun menselijke waardigheid. Land wordt stelselmatig geannexeerd, bewegingsvrijheid ingeperkt, terreur van Joodse kolonisten wordt gedoogd, Gaza wordt afgeknepen.'

'Wij vinden het hoog tijd dat onze kerk erkent dat ze het te weinig heeft opgenomen voor wie lijden aan dit onrecht. Wij geloven dat jood, moslim, christen en niet-gelovige evenveel waard zijn. Wij hopen dat onze kerk zich in woord én daad sterk gaat maken voor vrede en recht voor elk mens, en dat zij discriminatie eensgezind zal bestrijden omdat Jood en Palestijn voor haar gelijk zijn.'

De vijf auteurs zijn predikant van de Protestantse Kerk in Nederland, en lid van een theologencollectief van Kairos-Sabeel Nederland. Hun oproep tot een kerkelijk excuus aan het Palestijnse volk kan door sympathisanten online worden mede-ondertekend.

Lees hier de oproep en de hele brief van de vijf predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland.
Steun de strijd voor rechtvaardigheid >

Kijk terug Videogesprek Tweede Kamer over huisuitzettingen in Oost-Jerusalem

Afgelopen woensdag vond er een videogesprek plaats tussen de leden van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken en inwoners van Sheikh Jarrah, Oost-Jeruzalem, over de geplande huisuitzettingen in de wijk. De vergadering vond plaats op verzoek van de Palestijnse Missie in Nederland. De Tweede Kamerleden gingen in gesprek met Zakaria Odeh, coördinator van de Civic Coalition for Palestinian Rights in Jeruzalem, met Mohammed El-Kurd, een schrijver en activist uit Sheikh Jarrah wiens familie dreigt uitgezet te worden ten gunste van kolonisten, en met Rawan Sulaiman, hoofd van de Palestijnse missie in Den Haag.

Tijdens het gesprek dienden de Palestijnse sprekers een aantal Kamerleden, met name Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Ruben Brekelmans (VVD), van stevige repliek op hun ondoordachte en eenzijdige vragen. Zij leverden daarmee een sterk betoog waarin ze vroegen om rechtvaardigheid voor de Palestijnen, een volk onder bezetting. Om die situatie van rechtvaardigheid te bereiken is politieke wil nodig. Zoals uit de vragen van genoemde Kamerleden maar ook uit een eerder gehouden debat in de Tweede Kamer blijkt ontbreekt die wil (en soms het lef) bij een aantal partijen in de Tweede Kamer. Waar de Nederlandse bevolking, blijkens de vele demonstraties die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden en de vele reacties die wij de afgelopen weken hebben gekregen, in steeds grotere aantallen de kant van het internationaal recht en de rechtvaardigheid kiezen, moet een aantal partijen in de Tweede Kamer, na 73 jaar, nog steeds het licht zien. 

Podcast De Kaarten op Tafel - de IHRA-definitie

In De Kaarten op Tafel – Israël & Palestina in podcastformaat gaan Maarten en Wytze samen met een divers palet aan gasten op zoek naar nieuwe en grensverleggende manieren om het Israëlisch-Palestijns conflict te begrijpen. Maandelijks gaan zij in gesprek met sprekers die zich, ieder op hun eigen manier, engageren met Israël en Palestina. Stichting The Rights Forum stuurt Maarten en Wytze, twee onbevangen doch geëngageerde studenten op pad om een nieuw geluid te laten horen, de prangende vragen te stellen, en om voor de luisteraar de kaarten op tafel te leggen.

In de tweede aflevering van de podcast gaat Wytze in gesprek met Anja Meulenbelt (schrijfster, activiste, feministe, bestuurslid Bij1) en Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid, bestuur The Rights Forum) over een van de meest controversiële documenten in de geschiedenis van pogingen om antisemitisme te bestrijden: de antisemitismedefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance - de IHRA-definitie. De IHRA-definitie speelt de afgelopen jaren een hoofdrol in het systematisch censureren van critici van de politiek van de staat Israël, met de beschuldiging van antisemitisme als wapen. In de aflevering staan Wytze en zijn gasten stil bij de grenzen tussen legitieme kritiek op Israël en antisemitisme, en bespreken zij hoe er vanuit de Israëlische regering en Israëlische lobbygroepen actief wordt gepoogd deze grenzen schimmiger te maken. 

Beluister hier de tweede aflevering van De Kaarten op Tafel

Online conferentie Silwan & Sheikh Jarrah - Not a 'Real-Estate Dispute'

Op woensdag 9 juni organiseert Ir Amim, een Israëlische mensenrechtenorganisatie die zich met name richt op Jeruzalem, een online conferentie over de etnische zuivering van Palestijnen uit Oost-Jeruzalem. De conferentie is gratis te volgen en zal plaatsvinden in het Hebreeuws met simultaanvertaling in het Engels. De conferentie begint om 17.00 uur Nederlandse tijd.

De conferentie zal bestaan uit drie verschillende sessies met twee pauzes. Tijdens de eerste sessie zullen inwoners van Sheikh Jarrah vertellen over de huidige situatie. In het tweede blok wordt ingegaan op de rol van sociale media en mainstream media in recente gebeurtenissen. De conferentie sluit af met een gesprek over mogelijke oplossingen. 

Via deze link kunt u zich inschrijven en meer te weten komen over het programma. 

Kijk terug Online lezing PAX met Jack Munayer


Op donderdag 27 mei organiseerde PAX een webinar met PAX-partner Jack Munayer. Jack Munayer is geboren en getogen in Jeruzalem als zoon van een Britse moeder en een Palestijnse christelijke inwoner van Israël als vader. Hij voltooide onder andere een MA in Mensenrechten en Transitional Justice aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Munayer beheert momenteel het oecumenische begeleidingsprogramma van de Wereldraad van Kerken in Palestina en Israël (WCC-EAPPI). Munayer is een echte bruggenbouwer en is onder andere actief op platforms als Christ at the Checkpoint en The Jerusalem-Belfast Initiative.
 

Opinie 'Mag je het bevolkingsbeleid van Israël wel ‘etnisch zuiveren’ noemen?'

Oud-ambassadeur, schrijver en lid van de Raad van Advies van The Rights Forum Nikolaos van Dam schreef voor Wynia's week een drieluik over ‘Schuivende Panelen in het Midden-Oosten’. Het tweede deel, getiteld Israël: met militaire suprematie kun je nog geen vrede opleggenheeft diverse reacties ontketend, voornamelijk uit de hoek van de pro-Israël-lobby. 

De meeste daarvan vormen een soort ‘framing’, intimidatie, zwartmakerij en laster, aldus Van Dam. 'Het gaat daarbij niet om inhoudelijke argumenten, want dan zouden critici zich op moeilijker terrein bevinden. Lastercampagnes en verdachtmakingen zijn vaak effectiever; zeker in de sociale media. Het doel is natuurlijk om iedere kritiek op Israël, hoe terecht ook, in de kiem te smoren.'

In zijn reactie op de kritiek, die nu ook op de website van The Rights Forum is gepubliceerd, gaat Van Dam onder andere in op de BDS-beweging, het werk van The Rights Forum en Oost-Jeruzalem. Het hele stuk is hier te lezen. 

Geen opmerkingen:

Land of the Free. Home of the Brave

  Going Underground @GUnderground_TV From the country that lectures the world on freedom and press and democracy: State troopers are sent to...