woensdag 18 december 2019

Het Yuppen-Beleid van Femke Halsema


Het Yuppen-paar Femke Halsema en haar onlangs veroordeelde echtgenoot.

De reden waarom Halsema uit Den Haag vertrok was omdat ze geen minister kon worden. De GroenLinkse yup probeert nu in Amsterdam het neoliberale beleid vorm te geven: 

Historische beleidswijziging: Halsema’s geduld met krakers is op

Voor krakers, asielactivisten en stadsnomaden is steeds minder begrip in het stadhuis. Door het succes van de stad is voor hen minder ruimte. Ook speelt mee dat Halsema minder geduld heeft met buitenbeentjes.


Het is met recht een historische beleidswijziging te noemen. Bijna tien jaar na de introductie van het landelijke kraakverbod komt Amsterdam met regels waardoor kraken zeer onaantrekkelijk wordt voor hen die zich er nog schuldig aan maken.
Het gaat om drie kleine aanpassingen. De juridische procedures worden met enkele weken verkort, zodat pandeigenaren sneller een rechterlijke uitspraak krijgen. Ook zal de politie ontruimingen niet langer vooraf aankondigen, zodat krakers makkelijker kunnen worden aangehouden. Vooralsnog niet om hen te straffen, maar wel om hen te kunnen registeren, zodat veelplegers in beeld komen. Bovendien grijpt de politie in het vervolg in als zij een kraakactie ziet. Nu is de gewoonte dat de politie alleen de-escalerend optreedt en het vestigen van ‘huisrecht’ door krakers niet voorkomt. Hierdoor kunnen krakers ergens al snel twee, drie maanden blijven. Burgemeester Femke Halsema: “Omdat kraken zelden tot aanhoudingen leidt, wordt het als risicoloos en anoniem ervaren.”
https://www.at5.nl/artikelen/196298/stijging-aantal-daklozen-in-amsterdam-nog-groter-dan-landelijk


'Stijging aantal daklozen in Amsterdam nog groter dan landelijk'

23 augustus 2019, 13.49 uur · Aangepast 23 augustus 2019, 14.33 uur
In Amsterdam is de stijging van het aantal daklozen nog groter dan in de rest van het land. Dat zegt Taeke Damstra van de belangenvereniging voor druggebruikers en dak- en thuislozen MDHG. 'De daklozenopvangplekken in de stad barsten momenteel uit hun voegen.' 
Het aantal mensen dat geen vaste woon- of verblijfplaats heeft in Nederland, is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar in Amsterdam is de situatie waarschijnlijk nog schrijnender.  
Gebrek aan betaalbare woningen'Exacte cijfers hebben we niet maar vanuit de vraag die we dagelijks krijgen kunnen we wel stellen dat de nood voor huisvesting in Amsterdam nog groter is dan het landelijke probleem', aldus Damstra tegen AT5. Dit komt mede door het gebrek aan betaalbare woningen maar ook door de steeds strengere regelgeving. Zo wordt er steeds harder opgetreden tegen kraken en verdwijnen alternatieve woonomgevingen zoals het ADM-terrein, stelt Damstra.
Nieuwe groepOok ziet hij sinds twee jaar de economische daklozen, een relatief nieuwe groep, steeds groter worden. Deze mensen hebben vaak geen drug- of psychische problemen waardoor ze bij de hulpverlening tussen wal en schip vallen, maar hebben wel huisvestingsproblemen.

Lees ook: Daklozen slapen uit protest op de stoep voor de Stopera: 'We willen meer aandacht'
Overvolle daklozenopvang
Van de 39.300 daklozen in 2018 die in Nederland wonen, verbleef 37 procent in één van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. 'Dat is ook niet zo gek, grote steden hebben een aantrekkingskracht omdat mensen vaak denken dat de hulpinstanties en faciliteiten beter zijn. Maar de realiteit is dat de vraag groter is dan het aanbod, de daklozenopvangplekken in de stad barsten momenteel uit hun voegen.'

Lees ook: 'Te zelfredzame' daklozen tussen wal en schip: 'Altijd bezig met overleven'

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...