Nederlandse lucht behoort tot vuilste ter wereld
In Europa sterven jaarlijks bijna een half miljoen mensen een vroegtijdige dood vanwege luchtvervuiling. 422.000 mensen verspreid over 41 landen stierven aan de gevolgen van het inademen van PM2.5, een vorm van fijnstof die vooral door het verkeer in de lucht wordt gebracht. In EU-landen is er sprake van 391.000 doden. Dat is overigens de helft minder dan in 1990, stelt het Europees milieu-agentschap dat de cijfers bekend maakte. Het terugdringen is te danken aan milieuregelgeving, zoals het opleggen van standaarden. Veel winst zou nog kunnen worden geboekt door dieselauto’s te verbieden of uit te rusten met filters.
De uitstoot van stikstof dioxide (NO2) door voertuigen is verantwoordelijk voor 79.000 voortijdige sterfgevallen. Via analyses van satellietmetingen ontdekte Greenpeace dat Nederland op dat gebied tot een van de vuilste regio’s ter wereld behoort. In Antwerpen, Londen en het Roergebied is de situatie nog slechter. Ozon aan de grond zorgde voor nog eens 16.400 doden.
Bekijk de interactie kaart met NO2 bij Unearthed van Greenpeace.
Blootstelling aan luchtvervuiling leidt niet altijd tot de dood maar ook tot niet-dodelijke hart- en ademhalingsproblemen, kanker en beroertes. Zwangere vrouwen lopen extra risico omdat de luchtvervuiling de ontwikkeling van hun kind schaadt. De Wereldgezondheidsorganisatie maakte maandag bekend dat wereldwijd jaarlijks 600.000 kinderen onder de 15 sterven als gevolg van ademhalingsproblemen door luchtvervuiling. 93 procent van de kinderen wordt blootgesteld aan fijnstof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten