donderdag 18 februari 2016

Waarom Geheim Hubert Smeets?



1 uur 28 minuten geleden, in: 

Strategie rond referendum gelekt

Rutte 'hopeloos' over gelekte strategie: Echt niets blijft geheim



"Het is om hopeloos van te worden. Echt niets blijft geheim." Premier Mark Rutte lijkt in zijn maag te zitten met de gelekte communicatiestrategie van het kabinet rond het Oekraïne-referendum.
Eerder vandaag publiceerde RTL Nieuws uit de uitgebreide communicatiestrategie van het kabinet rond het referendum. Daaruit blijkt onder meer dat het kabinet Bekende Nederlanders inzet voor zijn campagne om Nederland op 6 april 'ja' te laten stemmen en bestaan er standaardantwoorden op lastige vragen van journalisten. Zo'n lastige vraag is bijvoorbeeld 'wat heeft Nederland aan dit akkoord?'
Het goede antwoord zou zijn: 'dit akkoord zorgt voor makkelijkere handel voor Nederland'. Maar toen hem de vraag vanmiddag werd voorgelegd door onze politieke redactie, antwoordde Rutte lachend: "Echt niets blijft geheim. Het is om hopeloos van te worden." En daarna op serieuze toon: "Het akkoord is belangrijk, want Nederland is een handelsland."
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/fritsvlog-de-voorgekookte-antwoorden-over-het-oekraine-referendum


18 februari 2016 12:23, in: 

Strategie rond referendum gelekt

Strategie uitgelekt: zo promoot het kabinet een 'ja' bij het Oekraïne-referendum


Hoe probeert het kabinet ervoor te zorgen dat Nederland op 6 april vóór het handelsverdrag stemt tussen Oekraïne en de EU? Politiek verslaggever Roel Geeraedts heeft de uitgebreide communicatiestrategie rond het referendum in handen. "Een fraai staaltje overheidspropaganda."
Het referendum gaat écht niet over ruzie met Rusland en Vladimir Poetin. En waag het niet om het referendum aan te grijpen om je onvrede te uiten over de EU of het falende kabinetsbeleid. Daar is dit referendum niet voor bedoeld. Nee: Het associatieverdrag is vooral goed voor de Nederlandse handel en voor 'de gewone Oekraïners'. Dat is de strekking van de uitgelekte communicatiestrategie van het kabinet over het aanstaande Oekraïne-referendum.
Het is altijd leuk om een kijkje te nemen in de keuken van overheidsvoorlichters. Alle ministers krijgen binnenkort een uitgebreide communicatiestrategie. Morgen wordt die strategie besproken in de ministerraad. Het doel ervan is dat we straks 'Ja' zeggen bij het referendum over het associatieakkoord met Oekraïne. 
"Dit samenwerkingsakkoord is in het belang van Nederland en Oekraïne. Het gaat over makkelijkere handel en een democratisch, vrij Oekraïne."
Volgens de communicatiestrategie van het kabinet gaat het om een gewoon handelsverdrag met een buurland van de EU: Oekraïne. Niets meer en niets minder. Een 'ja'-stem opent de deur naar 'een markt van 45 miljoen mensen' en is dus goed voor onze economie.

Volgens het projectteam dat deze strategie opstelde, moet je het trouwens geen Associatieakkoord noemen. Dat is een veel te ingewikkeld woord. De voorlichters en ministers moeten de term 'samenwerkingsakkoord' gebruiken, want: 'Associatieakkoord wordt niet begrepen'.
Voorgekookte antwoorden
De documenten bevatten panklare antwoorden op zowat alle mogelijke vragen die je kunt bedenken. 
"Wat doet het kabinet bij een nee?" In een 12-pagina-lange Q&A (pdf) staat het standaardantwoord dat alle politici en voorlichters moeten geven: "Bij een geldig nee zal het kabinet nadenken over de vervolgstappen en daarover ook met het parlement spreken. De inhoud van het maatschappelijk debat over het akkoord zal daarbij een belangrijke rol spelen."
Op altijd lastige als/dan vragen zoals 'Wat gebeurt er als Nederland het verdrag definitief niet ratificeert' is een standaard ontwijkende reactie geformuleerd: "Deze eventuele situatie is onontgonnen terrein." Dit voorgekookte antwoord komt maar liefst zeven keer voor op de 46 voorbereide vragen in de uitgelekte communicatiestrategie. 
Uit de documenten blijkt dat het kabinet blaakt van het vertrouwen dat wij bij het referendum vóór het verdrag met Oekraïne stemmen. Mocht er toch een 'nee' uit het referendum rollen, dan moet de Tweede Kamer beslissen of aan die 'nee'-stem gehoor wordt gegeven en het verdrag dus niet ondertekend wordt. Wat er daarna gaat gebeuren is dus 'onontgonnen terrein'.
Oud-voetballer Evgeniy Levchenko stemt 'ja' (ANP Kippa)
Victoria 'steunzender' Koblenko
Tientallen bekende Nederlanders en opiniemakers zijn in kaart gebracht die straks zoveel mogelijk mensen kunnen overhalen om 'Ja' te stemmen, zo blijkt uit de communicatiestrategie. Ze worden 'Steunzenders' genoemd. 
Als je straks actrice Victoria Koblenko of oud-voetballer Evgeniy Levchenko voorbij ziet komen in de onvermijdelijke talkshows over het referendum: weet dan dat ze het kabinet een dienst bewijzen.
Ook de burgemeester van Hilversum en oud-hoofredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes, publicist en D66-senator Petra Stienen, het COC en het instituut Clingendael zijn door het kabinet aangemerkt als ideale verkopers van de 'Ja'-stem. Klik hier voor de hele lijst (pdf) BN’ers/opiniemakers/steunzenders.
Oekraïne niet in de EU
Volgens GeenPeil, de club die het referendum voor elkaar kreeg, is het associatieverdrag het begin van een Oekraïens lidmaatschap van de EU. Premier Rutte gaat de komende tijd het tegenovergestelde benadrukken: "Ik ken de aspiraties van sommige Oekraïense/Europese politici, maar Nederland is tegen lidmaatschap van Oekraïne en heeft een veto. Het woord EU-lidmaatschap staat nergens in het akkoord en is ook niet het doel."
"De gewone Oekraïner wil gewoon een wasmachine en geen steekpenningen hoeven te betalen bij de dokter"
Nou voelt zowat iedereen –ook het kabinet- aan z'n theewater dat het referendum door de Nederlandse kiezers aangegrepen kan worden om onvrede te uiten over de Europese Unie en/of het kabinetsbeleid. Dat is natuurlijk niet de bedoeling: "Het referendum gaat over het associatieakkoord met Oekraïne. Niet over het functioneren van de EU. De kiezer en het referendum zijn niet geholpen bij een discussie over een ander onderwerp. Want waar kies je dan eigenlijk voor?"
Buitenlandse financiers
Het kabinet heeft geen problemen met buitenlandse inmenging in het referendum. De stichting Stem voor Nederland van Joshua Livestro bijvoorbeeld, krijgt van miljardair George Soros 200.000 euro om de 'Ja'-stem te promoten. 
Ook de Amerikanen (CIA) roeren zich in het debat en zouden onderzoek doen naar Russische financiering van GeenPeil, het 'Nee'-kamp. 
"Het is goed om de mening van burgers te horen over een belangrijk buitenlands onderwerp."
Mocht iemand vragen naar een kabinetsreactie op deze vormen van buitenlandse inmenging dan luidt de standaardreactie: "Als Rusland en/of de Verenigde Staten zich met het referendum bemoeien, dan moet dat in elk geval 'helder' en 'transparant' zijn."

Geen machtspelletjes!
In de uitgelekte documenten staat ook haarfijn beschreven wat het kabinet absoluut niet wil. Hoewel Oekraïne onderdeel is van een geopolitieke strijd tussen Europa en Rusland -beiden willen meer invloed in Oekraïne- is het niet de bedoeling dat de discussie daar over gaat.
"Het kabinet heeft besloten geen extra geld uit te trekken voor een dure campagne."
Het kabinet wil niet het 'veiligheidsargument (Rusland) te zwaar aanzetten, voor/tegen Poetin frame'. Dat zouden wij - de Nederlandse burgers - namelijk alleen maar opvatten als 'machtspelletjes' en 'bangmakerij'.
Kortom: als je nog vragen hebt over het Oekraïne-referendum, of gewoon het fijne wil weten van een fraai staaltje overheidspropaganda, klik dan op de linkjes hieronder. Da's ook handig voor journalisten: je weet meteen welk voorgekookt antwoord je krijgt op zowat elke vraag die je stelt. Er staan in de communicatiestrategie zelfs tips aan politici voor het geval dat een journalist doorvraagt.
De uitgekookte communicatiestrategie van het kabinet rond het Oekraïne-referendum op 6 april:
Antwoorden op 46 vragen over het Oekraïne-referendum (pdf).
Geen bangmakerij. De zaken niet mooier weerspiegelen dan ze zijn. Maar benadrukken dat Nederlandse bedrijven toegang krijgen tot een markt van 45 miljoen mensen. Een uitgebreide lijst 'do's en don'ts' (pdf) voor het aanprijzen van het referendum.

3 opmerkingen:

Ron zei

Trots dat ik in een vrij land,een 'democratie', woon waar zelfs de overheid de vrijheid heeft ,niet terugdeinst,om het volk goed voor te lichten,de kluit te belazeren............

Bauke Jan Douma zei

Lachebekje Rutte, yes-boy for Obama.

Sonja zei

Landen met Russische militaire bases: 7. Landen met Amerikaanse militaire bases: 28.

Guatemalan Jеws that were raided for child trafficking.

  Dr. Anastasia Maria Loupis @DrLoupis These are the Guatemalan Jеws that were raided for child trafficking. 160 children saved were saved...