zondag 6 december 2015

Joost Niemöller. MH 17

BREKEND. Nabestaanden #MH17 zeggen vertrouwen in Rutte op. NL media zwijgen.

kiev
Arseni Jatsenjoek, bron still YouTube, NOS
Een Nederlandse advocaat die Nederlandse nabestaanden vertegenwoordigt, zegt zijn vertrouwen op in het onderzoek naar MH17, dat gebaseerd is op een doofpotdeal met Kiev. Hij deed dat gisteren in een brief aan premier Rutte. Persbureau Reuters vond dat nieuws. Overal in de wereld vond men dat nieuws. Behalve in Nederland.
Naar buiten toe lijken de nabestaanden van MH17 één groot braaf front te vormen achter premier Rutte. Ze wachten braaf en verdrietig de uitslag van het officiële onderzoek af. Het zal even duren maar dan heb je wat. Ik weet inmiddels dat dit niet de werkelijkheid is. Ik sprak met een aantal nabestaanden, die, begrijpelijkerwijs graag anoniem willen blijven, en hun frustratie en woede over de overheid en over de manier waarop ze zijn voorgelicht door Malaysia Airlines, gaat huizenhoog.
We horen her en der van rechtszaken, die worden aangespannen door nabestaanden tegen Oekraïene, Maleisië, en ook de KLM. Het gaat daarbij om een belangrijk punt: Was het niet zeer onverantwoordelijk om MH17 wel over het oorlogsgebied te laten vliegen, waar met zekere regelmaat militaire toestellen uit de lucht werden geschoten, zelfs tot op vijfduizend meter hoogte?
Dat lijkt me een volkomen terecht verwijt. Maar er is een vraag die dieper graaft: wie deed het. En de direct daaraan verbonden vraag luidt: Hoe krijgen we dat te weten. Met andere woorden: door een objectief onderzoek door een onafhankelijke partij.
Nu, die laatste weg is afgesloten. De werkelijke leiding van het onderzoek ligt in onze toekomstige EU partner Kiev, een van de mogelijk schuldige partijen. Kiev heeft het onderzoek gedelegeerd naar Nederland, maar houdt zelf een stevige vinger in de pap. Onder andere door te zorgen dat de eigen onderzoekers betrokken zijn, door een vetorecht over het onderzoek, door onderlinge geheimhoudingsafspraken en door volledige interne informatieoverdracht tussen Nederland en Oekraïne vastgelegd te hebben. En deel van die afspraken is inmiddels openbaar gemaakt (Onderzoeksraad voor Veiligheid), een deel ervan is geheim (OM). Het lopende onderzoek kan dus maar één uitslag krijgen: De separatisten hebben het gedaan. Of er komt geen rechtsproces.
Waarom Nederland hier in is gestonken, blijft de grote vraag. Ze deden het in elk geval met grote gretigheid. Vanaf het uur nul was minister Timmermans in Kiev te vinden, waar hij met zeer veel warmte en intensiteit de hand schudde van de premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek. En ach, was dat niet dezelfde premier die het Russisch sprekende deel van Oekraïne ‘subhumans’ had genoemd, met andere woorden Untermenschen? En leidde dat niet tot een beschamende confrontatie in het Witte Huis?
Hoge Nederlandse ambtenaren en hoge functionarissen van het Nederlandse OM bleven weken, maanden in Kiev om, onder andere op het ministerie van defensie, intiem met Kiev te overleggen. Een en al lof over de geweldige samenwerking met Kiev, het regime dat niet alleen verantwoordelijk is voor grootschalige genocide van onschuldige Russisch sprekende burgers in het Oosten, maar ook, mogelijk, voor de moord op bijna tweehonderd Nederlanders.
De Nederlandse advocaat Bob van der Goen vertegenwoordigt een aantal Nederlandse nabestaanden. Samen met een internationaal gezelschap van advocaten die andere nabestaanden vertegenwoordigen, heeft hij een brief geschreven naar premier Rutte, waarin hij het vertrouwen opzegt in het onderzoek zoals dat nu georganiseerd is. Het persbureau Reuters vond dit belangrijk genoeg om er een bericht aan te wijden. Het bericht werd overgenomen in een aantal internationale publicaties, waaronder ook Russische.
De Nederlandse media, zogenaamd onafhankelijk, zwijgen hierover in alle talen.
Nederland, u weet wel, dat land met die onafhankelijke media. Nee, echt hoor, heel anders dan in Rusland.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit bericht is van 6 december 2014 (veertien)

stan zei

klopt, maar ik wil een serie van deze berichten op een rijtje zetten, omdat ze de andere kant belichten. hoor en wederhoor.