zaterdag 22 februari 2014

De Oekraïne 5

In de westerse commerciële massamedia worden de mensen die met molotov-cocktails naar de politie gooien 'protesters' genoemd, of de 'opposition.' Zouden deze mensen hetzelfde doen in een westerse democratie dan zouden ze 'relschoppers' worden genoemd die in het openbaar 'terreur' uitoefenden. In 1980 werd de Amsterdamse kraakbeweging die bij de Vondelstraat een plein had gebarricadeerd verdreven door tanks en scherpschutters. Maar toen in Kiev de politie werd ingezet en er nog geen doden waren gevallen was de gespeelde verontwaardiging van de mainstream pers groot. Dat het Westen met betaalde provocateurs het vuurtje opstookt wordt verzwegen. Kijkt u eens rustig naar de beelden. De propaganda spreekt voor zich.

De vraag is: willen de Europese burgers dat deze 'oppositie'en dit 'land,' waar een burgeroorlog dreigt, onderdeel wordt van de Europese Unie. Ik weet dat die vraag er niet toe doet, omdat de economische macht de Oekraïne als markt wil hebben én als lage-lonen-land, en dat de VS ('Fuck the EU') als nieuw NAVO-lid claimt, zodat Rusland nog meer omsingeld en bedreigd kan worden, en de winsten van het Amerikaanse en Europese militair industrieel complex kunnen blijven stijgen, maar toch, in een echte democratie zou men verwachten dat die vraag ook aan de burgers van de EU wordt voorgelegd. Zeker wanneer een opiniemaker als Geert Mak publiekelijk claimt dat 'Jorwerd zonder Brussel' geen toekomst meer heeft. Overigens, is het u opgevallen hoe muisstil Mak over deze kwestie is, terwijl hij toch ook over zaken waar hij nauwelijks iets van afweet onmiddellijk een mening heeft. Opvallend, nietwaar?













Parlement zet Janoekovitsj af

Bewerkt door: redactie − 22/02/14, 16:31  − bron: ANP
© epa. De Oekraïnse president Janoekovitsj.
UPDATE Het Oekraïense parlement heeft besloten president Janoekovitsj af te zetten. Op 25 mei gaan de Oekraïeners naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.
Over zijn aftreden werd eerder vandaag al gespeculeerd, maar in een tv-interview zei Janoekovitsj er niet aan te denken om te vertrekken. Hij weigerde zelfs en noemde de toestanden in Kiev een 'coup'.

De Oekraïense president zou volgens Reuters de situatie in de hoofdstad Kiev zelfs hebben vergeleken met Nazi Duitsland. Toen de Nazi's in 1930 aan de macht probeerden te komen, ging het precies zo, meent hij.
Janoekovitsj zegt ook dat zijn auto is beschoten. Hij heeft er geen verwoningen aan overgehouden, maar de president voelt wel 'berouw' voor zijn land. "Gangsters terroriseren dit land", aldus de president over de demonstraties.
De president zou vanochtend zijn presidentieel paleis zijn ontvlucht. Deze is nu omsingeld door demonstranten. Volgens Oekraïense media zit de president nu in het oosten van het land in de stad Charkov. In dit meer Russisch georiënteerde gedeelte van het land, krijgt Janoekovitsj veel meer steun. 

Lees verder:

Geen opmerkingen: