zondag 18 maart 2012

Theodor Holman Als Fascistische Humanist 2

Dit zegt Holman in een interview:


'Als ik dan Frènk van der Linden met Felix Rottenberg in DWDD over Rutger van GeenStijl hoor zeggen dat er een fatsoenkloof is in de journalistiek, dan denk ik: Hallo zeg, dit is mijn vader die scheldt over de VPRO: ‘Wat onfatsoenlijk!’ Omdat hij twee tieten zag bij Hoepla. Ik heb altijd een enorm bezwaar gehad tegen dat woord ‘fatsoen’. En nu hoor ik het daar. Ik hoor het constant daar. Ik denk dat de werkelijke avant-garde zich elders bevindt. Die zit niet in de kunstwereld die het voor het zeggen heeft. Die zit niet in de journalistiek. De avant-garde zit op het internet, bij blogs.'


http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/03/theodor-holman-ik-voel-me-verwant-met-breivik

Et voila, de aap is uit de mouw. Het gaat om de gedachtenwereld van de voormalige VPRO. Frenk van der Linden heeft nooit bij de VPRO gezeten, en Felix Rottenberg slechts korte tijd. De geciteerde uitspraken zijn bovendien gedaan tijdens een VARA-programma. Maar de VPRO dus, die op 1 lijn wordt gesteld met zijn vader. De VPRO vertegenwoordigde dus een zekere autoriteit voor Holman. En hij is nooit gevraagd door de oude VPRO-Radio om mee te doen. De reden daarvoor is simpel: hij paste niet in de toenmalige links-liberaire VPRO. Dat zit hem kennelijk na al die jaren nog steeds dwars, gezien zijn recente uitspraak. Hij wil wraak nemen omdat hij genegeerd werd door de VPRO en al die anderen die in zijn ogen een zekere autoriteit uitstraalden. Hij, de Indische jongen, die zich zo graag wil bewijzen. Die de wereld wil toeschreeuwen dat hij net zo goed is als al die blanke Nederlanders. Sterker nog: hij weet veel beter dan welke blanke Hollander dan ook wat de blanke, christelijke, Europese cultuur voorstelt. Vandaar zijn haat tegen bijvoorbeeld arabieren, tegen islamieten, tegen kritische joden als Adorno, Horkheimer en Marcuse, tegen alles dat afwijkt van de burgerlijke normen die de kleinburgerlijke Holman erop nahoudt. Tegen de vroegere VPRO dus. Ziedaar Theodor Holman, wiens rancune ergens in geprojecteerd moet worden. Vandaar zijn affiniteit met de autoritaire Breivik, een andere 'avant-gardist' die zich afgewezen voelde en dus kinderen begon te vermoorden. De geschiedenis zit vol met gefrustreerde dwazen die niet erkend werden en vervolgens aan het moorden sloegen. Holman leeft niet in het nazi-Duitsland van de jaren dertig. Hij zou een overtuigde SS-er kunnen zijn geweest. Maar dat wil niet zeggen dat deze hansworst nu niet gevaarlijk is.


'Autoritarisme verwijst naar een reeks persoonlijkheidskenmerken die, overeenkomstig een theoretisch kader van Theodor Adorno, voorspellen dat een individu een sterke neiging naar fascistische en antidemocratische overtuigingen en gedragingen zal hebben.
Het begrip maakte het onderwerp uit van een studie in 1950, uitgevoerd aan de universiteit van Berkeley. Deze studie leidde tot een maatstaf voor fascistische neigingen, bekend als de F-schaal ("implicit antidemocratic tendencies and fascist potential", "impliciete antidemocratische neigingen en fascistisch potentieel"), die nog steeds gebruikt wordt. Deze schaal is opgebouwd aan de hand van een reeks subschalen:
  • Conventionalisme -- de neiging om sociale conventies te aanvaarden en te gehoorzamen, en zich te schikken naar wat gezagsfiguren wensen, gehechtheid aantradities en algemeen aanvaarde regels;
  • Autoritaire onderwerping -- onderwerping aan overheden en gezagsfiguren;
  • Autoritaire agressie -- een agressieve opstelling tegen individuen en groepen die niet erg op prijs gesteld worden door de overheid, in het bijzonder groepen en personen die traditionele waarden bedreigen;
  • Anti-intraceptie -- afwijzing van het subjectieve, van de verbeelding en van het esthetische;
  • Substitutie en stereotypen -- bijgeloofclichévorminghokjesdenken en fatalistisch determinisme;
  • Kracht en hardheid -- identificatie met de machthebbers, overmatig belang gehecht aan sociaal wenselijke persoonlijkheidskenmerken;
  • Destructivisme en cynisme -- veralgemeende vijandigheid en genoegen om anderen naar beneden te halen;
  • Projectie -- de overtuiging dat er een "kwaad" bestaat in de wereld en de veruitwendiging of externalisering van de eigen onbewuste emotionele impulsen dienaangaande;
  • Seks -- overdreven bezorgdheid met betrekking tot seksuele activiteiten.'

Anti-Islam extremist Anders Behring Breivik in military uniform
This image was taken from a manifesto attributed to Anders Behring Breivik

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Hé Stan, Ben je weer terug met je weblog?

Corrie

stan zei

corrie,

niet echt terug, ik heb net een boek af, de eerste in een serie, over de val van het amerikaanse imperium, waarin ik ook zogeheten nederlandse intellectuelen aanval. vandaar.
stan

Anoniem zei

Ik word nieuwsgierig. Wanneer komt je boek uit?

Corrie

stan zei

morgen krijg ik het van de drukker. ik heb het ditmaal zelf uitgegeven omdat ik er een serie van wil maken.

Anoniem zei

Ik las het net toen ik je weblog ging bekijken. Mag ik het op mijn facebook pagina zetten voor mijn facebook-vrienden?

Corrie

stan zei

natuurlijk

Jan Verheul zei

Beste Stan,

fijn dat je weer af en toe terug bent. Maar dat gedoe van Adorno en de fascistische persoonlijkheid beschouw ik meer als onderdeel van het streven van de Frankfurter Schule om de westerse cultuur af te breken.(*) Om westerlingen onzeker te maken, om het westen multi-etnisch te kunnen maken. Het was één van de 'wetenschappelijke' onderbouwingen die er voor dienden dat elk argument tegen massa-immigratie kon worden gepareerd. Anderen zijn "ras bestaat niet" van Richard Lewontin en "IQ-meten is onzin en bedrog' van Stepehn Jay Gould. Heeft allemaal niks met wetenschap te maken, maar wel met bedrog.
Onze joodse vrienden hebben eerst gezorgd dat het westen multi- werd, en gaat nu de clash of civilizations opstoken. Ze beginnen met de moslims, omdat die Israel het meest in de weg zitten.

Ik weet wel dat ik je met deze zienswijze tegen de haren in strijk, maar goed, dan moet je deze reactie maar verwijderen.

(*) Enkele voorbeelden:
1) http://tiny.cc/vj3ocw

2) Michael Ledeen: “Wij breken iedere dag de oude orde af. (...) Onze vijanden hebben altijd haat gekoesterd voor deze wervelwind aan energie en creativiteit die hun tradities bedreigt (...) Wij moeten hen vernietigen om onze historische missie te bevorderen.

stan zei

jan verheul,

de vrijzinnigheid van de frankfurter schule is in zoverre het product van een joodse achtergrond dat adorno etc voortkwamen uit een volkomen vastgelopen europese cultuur die de oplossing zocht in fascisme, nationaalsocialisme en een geperverteerde vorm van communisme. de 'joodse' bijdrage aan de europese cultuur is van onschatbaar belang geweest voor mensen zoals ik. dankzij ondermeer de frankfurter schule heb ik geleerd om door uiterlijke vormen heen te kijken en te zien wat daarachter schuilgaat. daarnaast leerde ik beseffen dat een kosmopolitische houding het enige fatsoenlijke antwoord kan zijn op de werkelijkheid van een geglobaliseerde wereld waarin meer dan 7 miljard mensen leven.

stan zei

jan verheul,

ik heb gekeken naar de door jouw aanbevolen youtube-site. de kenmerkende opmerking vond ik deze van de presentaor: 'The Frankfurter Schule gradually shifted the focus of its work from destroying German society and culture to attacking the society and culture of its new place of refuge,' zijnde de Verenigde Staten. Een duidelijkere voorbeeld van antisemitisme is nauwelijks denkbaar, want wat wordt hier nu gesteld? De implicatie is deze: de joden van de Frankfurter Schule ontvluchtten in de jaren dertig het nazi-regime in Duitsland, waar zij, de joden, bezig waren met het 'vernietigen van de Duitse samenleving en cultuur.' Ze weken uit naar de Verenigde Staten waar deze joden de Amerikaanse 'samenleving en cultuur aanvielen.' De suggestie is deze: waar de jood ook verschijnt, hij vernietigt de autochtone maatschappij en cultuur. Datzelfde antisemitisme ziet men nu terug bij types als Holman cum suis die hun haat en rancune op de islamieten projecteren. Het grote kwaad is altijd de ander, de binnendringer, de vluchteling, de buitenlander. Het is het oude liedje van identiteitsloze mensen.

Jan Verheul zei

Ik weet niet of de europese cultuur volkomen was vastgelopen. Er was ellende ( die tot fascisme leidde), maar die was niet cultureel van aard. William Engdahl (Century at War) heeft een interessante visie: uit alles blijkt dat Engeland ( rules the waves) de strijd met het snel opkomende Duitsland ging verliezen. De Engelsen smeedden een pact met Frankrijk en Rusland zodat ze de Duitsers een kopje kleiner konden maken. Dat mislukte. JP Morgan had Fr. en Eng. gefinancierd en zou ten onder gaan als die landen de oorlog zouden verliezen. Het Amerikaanse volk wenste geen oorlog.(http://tinyurl.com/4l762lb ) Toen hebben de ( joodse) media er voor gezorgd dat de Duitsers als 'schoften' werden afgeschilderd. Ze zouden de borsten van Belgische vrouwen afsnijden etc. etc. In ruil voor het in de oorlog trekken van de VS bood Balfour Israel aan, aan de zionisten.Samuel Landman: http://tiny.cc/ap9bl
( Verder nog een heel verhaal: Untermayer, Wilson , sex etc.)
Verder de bekende zaken: Lusitania, Telegram aan Mexico etc.

Om Duitsland echt kapot te maken werden in Versailles een onmogelijk zware eisen aan Duitsland gesteld: driemaal hoger dan Duitsland ooit kon betalen volgens Keynes.
De Duitsers pleegden geweldloos verzet, Frankrijk bezette de Ruhr, honger, deportatie van Duitsers, hyperinflatie etc. etc.

In die kontext is het nazisme ontstaan.
Hitler kwam in 33 aan de macht, en Duitsland was er slechter aan toe dan elk ander buurland. Maar Hitler drukte zijn eigen geld (sort of) en 7 jaar later was het land zo sterk dat de grootste landen ter wereld (Rusland, Amerika, Engeland) de handen vol hadden aan dat landje.

( Nog even verder over de enorme invloed van geld en bankiers : )
Ook Lincoln drukte zijn eigen geld, en Amerika werd snel rijk. ( Ellen Brown heeft er een geweldig boek over gescherven: web of Debt.)

Na de crisis in 1933 werd in de VS de Glass Steagall Act ingesteld: men had geleerd dat bankiers niet mogen gaan speculeren met onze spaar en verzekeringscenten.
Dat was de oorzaak van de great depression.

Maar zie: in 1999 werd die Glass Steagal Act ingetrokken. Slechts 10jaar later was er weer een grote crisis.

Met vr. groet, Jan Verheul.

Antisemitisme? HAHA

  Abu Har al-Goudhadi @HarryVeenendaal · 32 m Geestig. Nauwelijks Kamerleden tijdens het #antisemitismedebat . Donderdag 16:00 uur. Vrijdag ...